Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «The Refugees» της Αννης Καλτσίδου

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «The Refugees» της Αννης Καλτσίδου

Η ταινία

Η ταινία μου είναι ένα τρίλεπτο βίντεο. Ενα μονοπλάνο καθώς έρχονται τα κύμματα και σβήνουν στην ακροθαλασσιά. Με ήχους από το περιβάλλον.Των κυμμάτων, το κρώξιμο των πουλιών, του δυνατού άνεμου, της καμπάνας καθώς τα παιδικά παπουτσάκια μπαλέτου βυθίζονται στην θάλασσα. Στην κάμερα ήταν ο Χρήστος Βουλγαράκης, που με βοήθησε και στο μοντάζ.

Η δημιουργός

Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Οικονομικό τμήμα της ΝΟΕ του Α.Π.Θ. και στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Το 2015 πήρε μέρος, με ατομική της έκθεση, στη Ρωμαϊκή Αγορά στο Παράλληλο Πρόγραμμα της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Εχει εκθέσει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

refugees 607

3 ερωτήσεις για τo «The Refugees»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Οι εικόνες των ειδήσεων με τους ανθρώπους να παλεύουν με τα κύμματα καθώς και οι συζητήσεις που είχα με νεαρούς γονείς από το Αφγανιστάν που καθόταν μπροστά από τα ξενοδοχεία στον Βαρδάρη περιμένοντας να μεταφερθούν στη Γερμανία, ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες από τις αφηγήσεις των γονιών, που καθόλου δεν ήθελαν να διηγηθούν, για τη δικιά τους προσφυγιά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τις απώλειες συγγενών τους, το ανέστιο, το ανοίκειο, την εχθρότητα, τη βίαιη ενηλικίωση, τη χαμένη παιδικότητα, τις δυσκολίες επιβίωσης και προσαρμογής που αντιμετώπισαν. Τα σκούρα καστανά μάτια της νεαρής Αφγανής μητέρας ήταν η αφορμή...

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Σαν εικαστικός το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η αποτύπωση της κινούμενης εικόνας ως μέσο έκφρασης είναι πια και ζητούμενο του εικαστικού προβληματισμού και αναζήτησης.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας, προβολής και διαλόγου με το ειδικό αλλά και με το πλατύ κοινό, με το εσωτερικό της χώρας αλλά και με το εξωτερικό.

Δείτε παρακάτω το trailer και την αφίσα της ταινίας «The Refugees» της Αννης Καλτσίδου.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.


The Refugees trailer από Flixgr

refugees poster 607