Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Ψωμί κι Ελιές» των Αλεξάντερ Γιάσικ & Ιορδάνη Ορφανίδη

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Ψωμί κι Ελιές» των Αλεξάντερ Γιάσικ & Ιορδάνη Ορφανίδη

Η ταινία

Ο Λεωνίδας κι ο Βαγγέλης, δύο αδέλφια, δεν βλέπουν μέλλον στην Ελλάδα, λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Οταν ο Λεωνίδας πρέπει να κλείσει το εστιατόριό του, μαζεύουν τα τελευταία υπάρχοντά τους στο αυτοκίνητό τους, τη μητέρα τους τη Θεοδοσία στο πίσω κάθισμα και ξεκινάνε το ταξιδι τους για το Μόναχο. Εκεί θέλουν να εργαστούν στην επιτυχημένη ταβέρνα του θείου τους Γιάννη και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Οταν όμως φτάνουν εκεί, θα συνειδητοποιήσουν ότι ο θείος τους δεν τους έλεγε όλη την αλήθεια...

Οι σκηνοθέτες

Ιορδάνης Ορφανίδης

Γεννήθηκε το 1987 στο Νταχάου. Τελειώνοντας το σχολείο πήγε στην Ελλάδα κι έμεινε για ένα χρόνο στη Σύρο. Επέστρεψε στο Μόναχο για να σπουδάσει στο University of Macromedia, από όπου αποφήτησε με την πτυχιακή εργασία του: την μικρού μήκους «Ψωμί κι Ελιές». Η ταινία είναι μία συμπαραγωγή του τηλεοπτικού καναλιού Bayerischer Rundfunk (BR), της Σχολής Σταυράκου και του University of Macromedia. Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του πανεπιστημίου του Μονάχου με άλλη κινηματογραφική σχολή. Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από την FFF Bayern και την ακαδημαϊκή γερμανική οργάνωση DAAD. Θα προβληθεί στις 9 Δεκεμβρίου του 2015 στο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους του τηλεοπτικού καναλιού Bayerischer Rundfunk (BR).

Αλεξάντερ Γιάσικ

Γεννήθηκε το 1989 στο Μόναχο. Σπούδασε σκηνοθεσία για Κινηματογράφο και Τηλεόραση στο University of Macromedia. Αποφοίτησε το 2013, παραδίδοντας την αντιπολεμική του ταινία «Jean», το οποίο, όπως και το «Ψωμί κι Ελιές» αργότερα, χρηματοδοτήθηκε από το Bayerischer Rundfunk. Το «Jean» συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ στον κόσμο (Max-Ophüls-Preis, Landshut Short Film Festival) και κέρδισε το βραβείο «Sprungbrett-Award», στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Ενα χρόνο μετά, συνεργάστηκε με τον Ιορδάνη Ορφανίδη στη μικρού μήκους «Ψωμί κι Ελιές», την οποία συν-σκηνοθέτησαν. Θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στη Δράμα το Σεπτέμβριο, και τη Γερμανική της στο Hofer Filmtage Festival τον Οκτώβριο.

Ψωμί κι Ελιές 607 1

5 ερωτήσεις για το «Ψωμί κι Ελιές»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Το θέμα της ταινίας είναι επίκαιρο. Ιδικά η σχέση Γερμανίας και Ελλάδας αυτή την εποχή, μας έκανε να διαλέξουμε ένα θέμα που αφορά και τις δύο χώρες. Η ιστορία είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, καθώς γνωρίσαμε στο Μόναχο της Γερμανίας τρεις Έλληνες από την Αθήνα, οι οποίοι φωρτωσαν όλα τα υπάρχοντά τους στο αμάξι τους και αποφάσισαν να ψάξουν στην Γερμανία για ένα καλύτερο μέλλον, όπως μας είπαν.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Είναι μια γρήγορη τραγικοκωμωδία, όπως οι περισσότερες ταινίες μηκρού μήκους, η οποία σχολιάζει μια ένα σχετικά σοβαρό θέμα, με χιούμορ. Ταυτόχρονα όμως δεν ξεφευγει από την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ψωμί κι Ελιές 607 02

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα θέλαμε να συζητήσουμε: τι θα έκανε κάποιος στην θέση των πρωταγωνιστών; Θα έμενε στην Ελλάδα ή θα έφευγε;

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το να γυρίσουμε μια ταινία στην Ελλάδα, ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Δεχτήκαμε πολύ βοήθεια από τον κόσμο της Αθήνας.

Ψωμί κι Ελιές 607 αφίσα

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι μεγάλη μας τιμή να κάνουμε την πρεμιέρα της ταινίας μας στο φεστιβάλ της Δράμας, ένα φεστιβάλ που είναι πλέον γνωστό και στο εξωτερικό. Ο ελληνικός κινηματογράφος έχει μεγάλη ιστορία. Και στην σημερινή εποχή υπάρχουν πολλές καλές παραγωγές. Ο κινηματογράφος στην Ελλάδα αυτή την εποχή υποφέρει, λόγω της οικονομικής κατάστασης. Ομως αυτή η κατάσταση είναι και το θέμα της ταινίας μας.

Διαβάστε περισσότερα για το «Ψωμί κι Ελιές» στη σελίδα της ταινίας στο facebook

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.