Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Maasai» του Χάρη Λαγκούση

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Maasai» του Χάρη Λαγκούση

Η ταινία

Δύο άντρες και μία κοπέλα περιμένουν έξω από τα χειρουργεία ενός νοσοκομείου. Ποια είναι η σχέση τους; Ποιος χειρουργείται; Και γιατί ο μεγαλύτερος άντρας φέρεται τόσο ήρεμα, μιλώντας με ενθουσιασμό για το πρόσφατο ταξίδι του στην Αφρική, σαν να μη μοιράζεται καθόλου το άγχος των άλλων δύο; Καθώς η ιστορία εκτυλίσσεται και οι χαρακτήρες αποκαλύπτονται η ένταση μεταξύ τους αυξάνει, οδηγώντας σε μία σύγκρουση που θα φέρει στην επιφάνεια συναισθήματα καταπιεσμένα από χρόνια.

O σκηνοθέτης

Ο Χάρης Λαγκούσης σπούδασε κινηματογράφο στο London Film School και τα βίντεο του έχουν παρουσιαστεί στην 13η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης & της Μεσογείου, το εργαστήριο σκηνοθεσίας του Αμπάς Κιαροστάμι στο Λονδίνο, το Talent Campus του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου και το Yerba Buena Center for the Arts στο Σαν Φρανσίσκο. Είναι επίσης συν-σεναριογράφος της ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη «Το Μικρό Ψάρι». Τα κόμικς του και τα σκίτσα του έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν εκδοθεί σε πολλές ανθολογίες κόμικς.

01

Πέντε ερωτήσεις για τo «Maasai»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Είχα περάσει πολλά χρόνια αποφεύγοντας να κάνω μία ταινία και η πιθανότητα να τα παρατήσω πριν ακόμα ξεκινήσω φαινόταν αρκετά ρεαλιστική. Αποφάσισα λοιπόν να σταματήσω οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα και να αρχίσω να γράφω. Μέσα σε δεκαοχτώ μήνες έγραψα εννέα σενάρια μικρού μήκους (με ένα διάλειμμα τεσσάρων μηνών όπου συνεργάστηκα με τον Γιάννη Οικονομίδη στο σενάριο για «Το Μικρό Ψάρι»), το κάθε ένα λίγο καλύτερο από το προηγούμενο, ώσπου κατέληξα στο «Maasai». Επίσης χρωστούσα εδώ και χρόνια μία μικρού μήκους γύρω από ένα ασανσέρ, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Μία απλή ταινία χαρακτήρων που εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο. Μία ταινία για τους τρόπους που άθελα μας πληγώνουμε ο ένας τον άλλον και το πώς αυτός ο πόνος μας επηρεάζει και μας διαμορφώνει.

01

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Μετά την πρεμιέρα της ταινίας στο Ασπεν ο κόσμος ερχόταν και με ρωτούσε «τι σημαίνει» το τελευταίο πλάνο της ταινίας. Το πρόβλημα με αυτή την ερώτηση είναι πως ρίχνει το βάρος στην πρόθεση του δημιουργού και όχι στην εμπειρία του θεατή. Για εμένα το τέλος σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο, αλλά προφανώς κάθε ανάγνωση είναι εξίσου έγκυρη. Θα προτιμούσα να μου κάνουν ερωτήσεις και σχόλια πάνω στους χαρακτήρες, εν είδει κουτσομπολιού, έτσι όπως συζητάμε για κάποιον κοινό γνωστό.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Είχα την τύχη να έχω τη στήριξη μιας εταιρείας παραγωγής (της Faliro House) που πίστεψε σε εμένα και με προφύλαξε από όλα τα διαδικαστικά άγχη της παραγωγής και συνεργάτες που, αν και τους περισσότερους δεν τους γνώριζα προσωπικά, ήταν όλοι πολύ φιλικοί και εξαιρετικοί στη δουλειά τους. Έτσι μπόρεσα να εστιάσω απόλυτα στη δουλειά με τους ηθοποιούς και στο γύρισμα και να έχω ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στις αρχικές μου προθέσεις. Έχω μόνο τις καλύτερες εντυπώσεις από την όλη διαδικασία.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Αυτή θα είναι η πρώτη μου φορά στη Δράμα και ανυπομονώ να δω ταινίες και να γνωρίσω και άλλους σκηνοθέτες, καθώς και να δω ξανά την ταινία μου μέσα από τα μάτια του κοινού. Το Φεστιβάλ είναι ένα σημείο αναφοράς και μία επιβράβευση για τη σκληρή δουλειά τόσων ανθρώπων που ασχολούνται με αγάπη και αυτοθυσία με αυτό το μοναδικό ιδίωμα που ονομάζεται μικρού μήκους.

01

info

Σκηνοθεσία, σενάριο: Χάρης Λαγκούσης / Παραγωγή: Λέλια Ανδρονίκου / Εxecutive producer : Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος / Φωτογραφία : Δημήτρης Κατσαΐτης / Μοντάζ : Γιώργος Μαυροψαρίδης / Ηχος : Μαρίνος Αθανασιάδης, Αρης Αθανασόπουλος / Μιξάζ: Κώστας Βαρυμπομπιώτης / Κοστούμια: Τριάδα Παπαδάκη Πρωταγωνιστούν: Νίκος Γωργάκης, Σύλλας Τζουμέρκας, Γιούλικα Σκαφιδά, Συρμώ Κεκέ, Κώστας Ταλλ

Δείτε στο gallery φωτογραφίες σε υψηλότερη ανάλυση, καθώς και την αφίσα του «Maasai». Επισκεφθείτε την σελίδα της ταινίας στο Facebook, καθώς και το επίσημο site του Χάρη Λαγκούση για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην ταινία και την δουλειά του.

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:

Δείτε επίσης το βίντεο που σκηνοθέτησε για το τραγούδι των Zita Swoon, «Horror and Romance on Another Planet» για την ομότιτλη έκθεση ζωγραφικής του Στέφανου Ρόκου το 2010.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.