Συνέντευξη

6 Σκηνοθέτες στην Ελλάδα της Κρίσης

στα 10

Εξι γνωστοί Ελληνες σκηνοθέτες, με τη χώρα να λειτουργεί ουσιαστικά εναντίον τους, με κυρίως ξένη χρηματοδότηση, μοιάζουν αποφασισμένοι να κάνουν, σήμερα, το πολύ αύριο, μια νέα ταινία και εξηγούν στο Flix το γιατί και το πώς. Τους δίνουμε την αμέριστη προσοχή μας, γιατί όσο εκείνοι θα καταφέρνουν να πηγαίνουν μπροστά, το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς!

Flix Team
6 Σκηνοθέτες στην Ελλάδα της Κρίσης
Αγγελος Φραντζής, Αλέξης Αλεξίου, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Πάνος Χ. Κούτρας, Αθηνά Τσαγγάρη

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες δουλεύουν με την ορμή της ανάγκης τους για δημιουργία και έκφραση. Οι σκηνοθέτες, όμως, που έχουν ήδη παρουσιάσει ταινίες που αγαπήθηκαν από το ελληνικό και ξένο κοινό, που έκαναν καριέρα μέσα κι έξω από τη χώρα, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια παράξενη θέση. Με projects στο στάδιο της προπαραγωγής, με συμφωνίες για συμπαραγωγή από άλλες χώρες, με τις νέες τους δημιουργίες στα σκαριά, αλλά χωρίς καμία υποστήριξη από… το εσωτερικό, ξεκινούν με βάρκα την ελπίδα τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τη χρονιά που έρχεται.

Ο Αλέξης Αλεξίου («Ιστορία 52»), ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης («Man at Sea»), ο Πάνος Χ. Κούτρας («Στρέλλα»), η Πέννυ Παναγιωτοπούλου («Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς μου»), η Αθηνά Τσαγγάρη («Attenberg») και ο Αγγελος Φραντζής («Μέσα στο Δάσος») προετοιμάζουν, σε διαφορετικό στάδιο ο καθένας, κι από μία νέα ταινία (ή και περισσότερες!), που θα δοκιμαστεί στις αντίξοες συνθήκες της εποχής.

Το Flix προσκάλεσε τους έξι σκηνοθέτες πριν λίγες μέρες στο Exile Room στην Αθήνα και... τους προκάλεσε να συζητήσουν μεταξύ τους για το αν μπορούν να γίνουν ταινίες χωρίς χρήματα, το αν η οικονομική κρίση ευνοεί ή αναχαιτίζει τη δημιουργικότητα, το γιατί μένουν και δουλεύουν ακόμα στην Ελλάδα και για τα πράγματα που τους κάνουν, μέσα στο 2012, να αισιοδοξούν ακόμα… ή να απογοητεύονται.

Δείτε παρακάτω την κουβέντα τους, μάθετε τι τους προβληματίζει και πώς έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν, απολαύστε τη μαχητικότητα αλλά και τη συντροφικότητά τους και κάντε μια ευχή να τα καταφέρουν, γιατί μαζί τους και με όλους τους υπόλοιπους τολμηρούς ανθρώπους του κινηματογράφου, θα επιβιώσει το ελληνικό σινεμά.

Και για τους πιο ορεξάτους, ακούστε παρακάτω ολόκληρη την αμοντάριστη συζήτηση και παρασυρθείτε από το ρυθμό της.