Φεστιβάλ / Βραβεία

Ζήτω τα παιδιά! 16ο Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους

στα 10

Από 30 Νοεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου 2013 στον Πύργο της Ηλείας και σε αρκετές ακόμη πόλεις της Ηλείας και της Αχαϊας, έχεις μερικούς πολύ καλούς λόγους να θες να είσαι παιδί!

Flix Team
Ζήτω τα παιδιά! 16ο Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους
Antboy του Ασκ Χάσελμπαχ

Μπορεί συχνά να πετούν κάτω από τα ραντάρ των ενηλίκων, όμως οι ταινίες για παιδιά και νέους, δεν είναι πάντα αυτό που μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας. Με τον ίδιο τρόπο που τα κινούμενα σχέδια, στην εποχή της Pixar έχουν πια πάψει να είναι αποκλειστικά προσανατολισμένα στο παιδικό κοινό, έτσι και τα παιδικά ή νεανικά φιλμ, κάθε άλλο παρά απαγορευτικά είναι για τους ενήλικες.

Σχεδόν όλα τα φεστιβάλ προγραμματίζουν πλέον ταινίες για ένα νεότερο ή παιδικό κοινό, με πρώτο φυσικά αυτό του Βερολίνου που στο τμήμα του Generation κρύβει συχνά μερικές ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις, όμως ανά τον κόσμο πληθαίνουν οι διοργανώσεις που απευθύνονται αποκλειστικά (ή κατά κύριο λόγο) σε παιδιά κι εφήβους.

Το φεστιβάλ της Ολυμπίας είναι ένα από τα πρώτα και μέσα στα δεκάξι χρόνια της λειτουργίας του, έχει χτίσει ένα δικό του προφίλ κι ένα πιστό κοινό από πιτσιρίκια που μεγαλώνουν μαζί του.

Η διοργάνωση, θα πραγματοποιηθεί από 30 Νοεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου 2013 στον Πύργο, με παράλληλες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις της Ηλείας (Αμαλιάδα, Λεχαινά, Γαστούνη, Ζαχάρω κ.ά.), της Αχαΐας (Πάτρα, Αίγιο) και της Αιτωλοακαρνανίας (Μεσολόγγι). Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, που θα γίνει στον Πύργο από 30 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2013, θα προβληθούν 61 ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων, οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους και έχουν στο επίκεντρό τους την παιδική και νεανική ηλικία. Πρόκειται για 13 ταινίες μεγάλου μήκους και 48 ταινίες μικρού μήκους, που εκπροσωπούν 44 χώρες απ’ όλο τον κόσμο.

Η 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio θα πραγματοποιηθεί από 30 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2013 στον Πύργο και θα προβληθούν συνολικά 365 ταινίες, που έχουν δημιουργήσει παιδιά και νέοι από 7 έως 20 ετών. Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα παίρνουν μέρος 150 ταινίες απ’ όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες (Ευρωπαϊκό Τμήμα) και 185 ταινίες από 147 σχολεία της Ελλάδας (Ελληνικό Τμήμα). Στο Διεθνές Πανόραμα και σε ειδικές προβολές θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού άλλες 30 ταινίες από διάφορες χώρες.

1El Toro του Τόμας Σεόιγκε

Οι Παράλληλες Εκδηλώσεις και δραστηριότητες θα γίνουν στον Πύργο και άλλες πόλεις της Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από 30 Νοεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου 2013 και περιλαμβάνουν επί πλέον 60 ταινίες που προβάλλονται σε διάφορα αφιερώματα ή ειδικές προβολές, κινηματογραφικά εργαστήρια (σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου, φωτογραφίας, κινουμένων σχεδίων), θεατρικές εκπαιδευτικές δράσεις, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, μουσικές παραστάσεις κ.ά. Τα παιδιά του Πύργου και της περιοχής δίνουν το δικό τους ξεχωριστό τόνο στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Φεστιβάλ: συμμετέχουν στις κριτικές επιτροπές, δημιουργούν ταινίες μέσα από τα κινηματογραφικά εργαστήρια, δημοσιεύουν καθημερινά τα νέα του Φεστιβάλ καθώς και συνεντεύξεις, σχόλια και κριτικές στην ιντερνετική έκδοση Zizanio News, μεταδίδουν ένα εξάωρο ζωντανό πρόγραμμα σε καθημερινή βάση από το Zizanio Live και κινηματογραφούν τα highlights της ημέρας, παρουσιάζοντας κάθε βράδυ το δημοφιλές Daily News.

1Fear of Flying του Κόνορ Φίνεγκαν

Εκτός από το διαγωνιστικό τμήμα και το Camera Zizanio το φεστιβάλ περιλαμβάνει μια ακόμη σειρά από αφιερώματα και Ειδικές προβολές:

  • «Τα παιδιά στις ταινίες του Φρανσουά Τριφό». Τέσσερις ταινίες μαθητείας για την παιδική ηλικία του κορυφαίου και πλέον αντιπροσωπευτικού Γάλλου σκηνοθέτη της Nouvelle Vague. (Μια σύμπραξη με το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης).
  • «Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια των παιδιών». Ένα αφιέρωμα μνήμης για τους 63 νέους, 14 ως 25 ετών, από τα Προσφυγικά της Πάτρας, που εκτελέστηκαν από τους ναζί, στις 4 Δεκεμβρίου 1943. (Σε συνεργασία με τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και Περιχώρων).
  • «Zoom in European Children’s Films». Ταινίες ποικίλης θεματολογίας (οικολογία, οικογένεια, οικονομική κρίση, ανθρώπινες σχέσεις, σχολικό περιβάλλον κλπ.).
  • o «Young European Creation on Tour». Κινούμενα σχέδια χωρίς λόγια για παιδιά ηλικίας 6 ως 11 ετών. (Σε συνεργασία με το γαλλικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ Cine Jeune).
  • RAINBOW (Rights against intolerans building open – minded world). Ένα πρόγραμμα- εργαλείο για εκπαιδευτικούς με θέμα τη διαφορετικότητα και τον αυτοπροσδιορισμό των νέων. (Σε συνεργασία με την European Children’s Film Association-ECFA).
  • Στα ίχνη της νέας διασποράς. Μικρά ντοκιμαντέρ από την δικτυακή πλατφόρμα New Diaspora, που εστιάζουν στις προσωπικές ιστορίες νέων ανθρώπων από την Ελλάδα, οι οποίοι αποφάσισαν να μετακομίσουν στο εξωτερικό.

1The Amber Amulet του Μάθιου Μουρ

Οι προβολές των διαγωνιστικών προγραμμάτων του 16ου Φεστιβάλ Ολυμπίας, της 13ης Camera Zizanio και των αφιερωμάτων θα γίνουν σε 14 κινηματογραφικές αίθουσες και χώρους πολιτισμού, στον Πύργο, στην Πάτρα, στο Αίγιο, στο Μεσσολόγγι, την Αμαλιάδα, τα Λεχαινά, την Γαστούνη και τη Ζαχάρω.

Όλες οι ταινίες που προβάλλονται στο Φεστιβάλ Ολυμπίας έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο: να εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, να αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων, να βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα κλπ., ενώ αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και τον σεξισμό. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας τιμώντας αυτές τις αρχές από την ίδρυσή του, είναι ισότιμο μέλος του CIFEJ (Centre International du Film pour l’ Enfance et la Jeunesse) και της ECFA (European Children’s Film Association).