Buzz

H μέρα που μας άλλαξε για πάντα: τρέιλερ για το «Utøya 22. Juli»

στα 10

H ταινία του Ερικ Πόπε δίχασε το Φεστιβάλ Βερολίνου και τώρα μας δείχνει τις πρώτες ανατριχιαστικά υπαινικτικές εικόνες της.

H μέρα που μας άλλαξε για πάντα: τρέιλερ για το «Utøya 22. Juli»

Oσλο, 22 Ιουλίου 2011. Στις 3.30 το μεσημέρι εκρήγνυται αυτοσχέδια βόμβα λιπάσματος, σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σταθμευμένο έξω από το κυβερνητικό κτίριο όπου στεγαζόταν το γραφείο του Νορβηγού Πρωθυπουργού, Γιενς Στόλτενμπεργκ. Οκτώ άνθρωποι σκοτώνονται και 209 τραυματίζονται (12 από τους οποίους πολύ σοβαρά). Μόνο που κανείς δεν ήξερε ότι αυτός δεν ήταν παρά μόνο ο αντιπερισπασμός.

Τα σχέδια του 32χρονου ακροδεξιού τρομοκράτη Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ ήταν άλλα. Δύο ώρες αργότερα, ντυμένος ως αστυνομικός και με πλαστή ταυτότητα πείθει τον καπετάνιο του τοπικού φέρι να τον περάσει απέναντι, στο νησί Ουτόγια, εκεί όπου βρίσκεται η κατασκήνωση των παιδιών του σοσιαλοδημοκρατικού κόμματος της Νορβηγίας.

Με την καραμπίνα που είχε παραγγείλει από το Ιντερνετ, ο Μπράιβικ επί 72 λεπτά, και χωρίς ποτέ να τρέξει ή να αυξήσει το βήμα του, εκτέλεσε 69 έφηβους (ο μικρότερος, 14 ετών) και τραυμάτισε πάνω από 200.

Διαβάστε εδώ την κριτική του Flix από το φεστιβάλ Βερολίνου.

Utoya 607

Αυτή ακριβώς την ιστορία που συγκλόνισε όχι μόνο την χώρα μα κι ολόκληρο τον κόσμο αφηγείται σε ένα μονοπλάνο ο Ερικ Πόπε («1000 Φορές Καληνύχτα», «The King's Choice», «Hawaii, Oslo») στην καινούρια του ταινία που έκανε την πρεμιέρα της στο περασμένο φεστιβάλ Βερολίνου διχάζοντας τους θεατές της.

Το πρώτο τρέιλερ του φιλμ δεν περιέχει ίχνος βίας, μα είναι βαθιά σπαρακτικό με έναν βουβό υπαινικτικό τρόπο.


Δείτε ακόμη: