Buzz

Τζιμ (Τζάρμους), πιάσε την κιθάρα σου και πες μας!

στα 10

H σχέση του Τζιμ Τζάρμους με τη μουσική γίνεται ακόμη πιο στενή με την επικείμενη κυκλοφορία του «Concerning the Entrance Into Eternity», στο οποίο ο διάσημος σκηνοθέτης συνεργάζεται με τον Ολλανδό μινιμαλιστή Γιόσεφ Βαν Βίσεμ.

Τζιμ (Τζάρμους), πιάσε την κιθάρα σου και πες μας!

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 δεν ήταν ακόμη καθόλου σίγουρο πως ο Τζιμ Τζάρμους θα γίνει σκηνοθέτης. Το πραγματικό του πάθος ήταν η μουσική, ακριβώς την εποχή που στη Νέα Υόρκη το underground κίνημα έκανε τη δική του επανάσταση με βάση το θρυλικό CBGB. Εχοντας ήδη γίνει δεκτός στο New York University στο τμήμα της σκηνοθεσίας, συμμετείχε στο σχήμα του Ρόμπιν Κράτσφιλντ «Dark Day» και αργότερα έγινε ένας από τους δύο τραγουδιστές και κιμπορντίστας των «The Del-Byzanteens», μια μπάντα του κινήματος του No Wave που με τον πρώτο της και μοναδικό δίσκο (το «Lies to Live By») έκανε άισθηση σε Αμερική και Μ. Βρετανία.

Στη συνέχεια ο Τζιμ Τζάρμους άφησε τη μουσική για τις ταινίες, αφήνοντας ωστόσο τις επιρροές του να γίνουν βασικά υλικά του σινεμά του, από τον Τζον Λιούρι του «Stranger than Paradise» και τον Νιλ Γιανγκ του «Νεκρού» μέχρι τον Τομ Γουέιτς του «Down by Law», την επιμέλεια του προγράμματος του All Tomorrow's Parties το 2010 και το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει για τους The Stooges. Το 2005, ο Τζάρμους συμμετείχε στο «Wu-Tang Meets the Indie Culture» του 2005, ενώ την ίδια χρονιά έκανε ένα ρεμίξ στο «Blue Orchid» των White Stripes.

Φέτος, και ενώ όλα μοιάζουν να είναι έτοιμα για την καινούρια του ταινία μια ερωτική ιστορία με βαμπίρ, το «Only Lovers Left Alive» με τους Τίλντα Σουίντον, Μάικλ Φασμπέντερ, Τομ Χίντλεστον, Μια Γουασικόφσκα και Τζον Χερτ, ο Τζιμ Τζάρμους κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ συνεργασίας του με τον Ολλανδό μουσικό Γιόσεφ Βαν Βίσεμ, διάσημο για τη χρήση του λαούτου σε μια δικής του έμπνευσης μινιμαλιστική προσέγγιση των ήχων του.

Τον Ιούνιο του 2011 κυκλοφόρησε η πρώτη τους συνεργασία με τίτλο «The Joy that Never Ends» και τώρα κυκλοφορεί το δεύτερο κοινό του πρότζεκτ με τίτλο «Concerning the Entrance Into Eternity» στο οποίο ο Τζάρμους παίζει κιθάρα συνοδεύοντας την μινιμαλιστική διαδρομή του Βαν Βίσεμ στον χωροχρόνο της ambient. Σύμφωνα με δηλώσεις του Τζάρμους, η συνεργασία του με τον Βαν Βίσεμ θα συνεχιστεί, αφού ο Ολλανδός μουσικός θα είναι υπεύθυνος για το soundtrack του «Only Lovers Left Alive».

Ακούστε παρακάτω το «The Sun of the Natural World is Pure Fire» από το «Concerning the Entrance Into Eternity» και διαβάστε περισσότερα για τον Γιόσεφ Βαν Βίσεμ στο επίσημο site του καλλιτέχνη.