Buzz

To Χόλιγουντ θα έχει για πάντα το δικό του Παρίσι!

στα 10

Σε ένα αφιέρωμα που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου, στο Forum des Images του Παρισιού, προβάλλονται 100 αμερικάνικες ταινίες που επισκέφθηκαν την Πόλη του Φωτός, αφήνοντας την στην κινηματογραφική αθανασία...

To Χόλιγουντ θα έχει για πάντα το δικό του Παρίσι!
Η Οντρεϊ Χεπμπορν στο Λούβρο (Funny Face, 1957)

«Υπάρχει το Παρίσι της Paramount, το Παρίσι της MGM και το αληθινό Παρίσι», έλεγε χαρακτηριστικά ο Ερνστ Λιούμπιτς για την απόσταση που χώριζε τη Πόλη του Φωτός έτσι όπως την είδε μέσα στην ιστορία του το Χόλιγουντ σε αντίθεση με την πραγματικότητα στους δρόμους των «διαμερισμάτων» του.

Αυτό το πρώτο Παρίσι των μεγάλων στούντιο και του Χόλιγουντ τιμά με το μεγάλο αφιέρωμα του το Forum des Images με τίτλο «Paris vu par Hollywood» που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου και περιλαμβάνει 100 ταινίες μοιρασμένες σε ενότητες για το πώς είδε το αμερικάνικο σινεμά το Παρίσι μέσα από την κινηματογραφική του ιστορία.

2Charade (1963)

Οι ενοτήτες, από τις οποίες αποτελείται το αφιέρωμα καλύπτουν διάφορες θεματικές όπως τη Γαλλικη επανάσταση, το μύθο του Παρισιού ως «πρωτεύουσα του έρωτα», τη «Μις Παρίσι» Οντρεϊ Χέπμπορν, το λογοτεχνικό Παρίσι, το εμπόλεμο Παρίσι, το Παρίσι των μποέμ...

Από την «Casablanca» του Μάικλ Κέρτιζ μέχρι τη «Μαρία Αντουανέτα» της Σοφία Κόπολα και από το «Moulin Rouge» του Τζον Χιούστον μέχρι το «Ολοι Λένε Σ' Αγαπώ» και το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» του Γούντι Αλεν, το αφιέρωμα καλύπτει κάθε πιθανή - τουριστική ή μη - απεικόνιση του Παρισιού από Αμερικάνους δημιουργούς.

1 G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009)

Ανάμεσα τους διάσημες σε όλους ταινίες («Ο Κύριος Βερντού» του Τσαρλς Τσάπλιν, οι «Τέσσερις Ιππότες της Αποκάλυψης» του Βινσέντε Μινέλι), αλλά και σπάνια αριστουργήματα (όπως το «The Devil Doll» του Τοντ Μπράουνινγκ του 1937 και το «Angel» του Ερνστ Λιούμπιτς του 1937) και μεγάλα blockbuster που δεν δίστασαν να συμπεριλάβουν τη γαλλική πρωτεύουσα στο μεγάλο budget τους («Transformers 2», «Superman 2»).

Το αφιέρωμα διανθίζεται από στρογγυλά τραπέζια, αφιερώματα σε δημιουργούς από την Αμερική που επισκέφθηκαν πολλές φορές το Παρίσι (Μπίλι Γουάιλντερ, Ερνστ Λιούμπιτς), συνέδρια και μια πανέμορφη επιμορφωτική ευκαιρία να γνωρίσετε από την αρχή μια γνωστή άγνωστη πόλη.

Περισσότερες πληροφορίες για το αφιέρωμα μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του Forum des Images