Φεστιβάλ / Βραβεία

To «Runaway Day» του Δημήτρη Μπαβέλλα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αυστρίας

στα 10

Μόνη ελληνική ταινία μυθοπλασίας στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αυστρίας, το «Runaway Day» του Δημήτρη Μπαβέλλα συνεχίζει τις διαδρομές του εκτός συνόρων, πριν συναντηθεί και με το ελληνικό κοινό στις αίθουσες τον Δεκέμβριο.

Flix Team
To «Runaway Day» του Δημήτρη Μπαβέλλα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αυστρίας

Η Μαρία και ο Λουκάς αποφασίζουν χωρίς κάποιο προφανή λόγο να τραπούν σε φυγή από τα σπίτια τους, καθώς καθένας τους βρίσκεται αντιμέτωπος με τα προσωπικά του προβλήματα. Δραπετεύοντας από τις προσωπικές τους φυλακές αρχίζουν μια περιπλάνηση στη σύγχρονη Αθήνα, εξερευνώντας την πόλη από την αρχή. Αυτή η βόλτα εξελίσσεται από αστεία έως επικίνδυνη. Οι δυο τους αναλώνονται σε μια σειρά από μικρές και μεγάλες παρανομίες ενώ παράλληλα συναντούν ιδιαίτερους χαρακτήρες, όπως για παράδειγμα την Εύα, ένα μαύρο κοριτσάκι που το έχει σκάσει από το σχολείο και γίνεται αμέσως φίλη με το Λουκά. Ακόμη, διάφοροι άλλοι άνθρωποι βρίσκονται στο κατόπι τους. Όλα αυτά λίγες μόλις ώρες πριν ολόκληρη η πόλη σταδιακά ακολουθήσει το παράδειγμα των βασικών χαρακτήρων και τραπεί μαζικά σε φυγή.

Πατώντας πάνω στη μυθολογία των b-movies, με μοναδική διαφορά πως εδώ η απειλή δεν έίναι άλλη από την οικονομική κρίση και την εξαθλιωμένη Ελλάδα, το ασπρόμαυρο, low budget «Runaway Day», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Δημήτρη Μπαβέλλα, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο και συνεχίζει τα ταξίδια της ως η μόνη ταινία μυθοπλασίας που περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της η φετινή Viennale, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βιέννης που διεξάγεται φέτος από τις 24 Νοεμβρίου έως και τις 6 Δεκεμβρίου.

2

Οπως αναφέρει ο ίδιος ο Δημήτρης Μπαβέλλας: ««Πρόκειται για μια ασπρόμαυρη ταινία 16mm βασισμένη σε γνώριμα μοτίβα από b-movies και έχει σκοπό να απεικονίσει την απελπισία που νιώθουν οι νεοέλληνες μέσα στη σύγχρονη Αθήνα, μια πόλη που βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση. Την ίδια ακριβώς αίσθηση φαίνεται να νιώθουν και οι Αθηναίοι ενώ η ασφυκτική και ολοένα αυξανόμενη πίεση τους οδηγεί σε μια μαζική φυγή, μια πανδημικού χαρακτήρα απόδραση προς άγνωστο προορισμό. Πέρα από την ακατανίκητη τάση να τρέξουν μακριά, η επόμενη επίδραση που το φαινόμενο έχει στους κατοίκους της πόλης είναι να φέρνει στο προσκήνιο τις βαθύτερες και πιο ανομολόγητες επιθυμίες τους. Καθώς η σπειροειδής ιστορία της ταινίας ξετυλίγεται, έρχεται σε πρώτο πλάνο το θλιβερό περιβάλλον όπου το φιλμ λαβαίνει χώρα: Η Αθήνα, μια κάποτε όμορφη πόλη, που καταρρέει σταδιακά μαζί με το δυτικό πολιτισμό».

2

Runaway Day / Σενάριο-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαβέλλας (Στην αρχική γραφή του σεναρίου έχει συνεργαστεί η Ελίνα Ψύκου) / Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου / Βοηθός Σκηνοθέτη: Ναταλία Πανέτσου / Ηλεκτρολόγος: Κώστας Βρακοζώνης / Σκηνικά: Δήμητρα Παναγιωτοπούλου / Κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη / Ηχοληψία: Μάκης Ασημακόπουλος, Κυριάκος Πουκαμισάς / Additional Dialogue Recording: Στέφανος Δαμιανάκης / Σχεδιασμός Ήχου: Δάφνη Φαραζή / Μίξη Ήχου: Γιώργος Φασκιώτης / Μουσική: The Mongrelettes, The Smoking Barrels, Γιώργος Γκίνης, Γιώργος Μπουσούνης, Addy Flor & His Orchestra / Executive Producer: Νίκος Μούτσελος / Συνεργάτης Παραγωγός: Λίνα Γιαννοπούλου / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου / Μοντάζ: Δημήτρης Τόλιος / Παραγωγή: Vox Productions, Δύο Τριάντα Πέντε, Sklavis Film Lab, SteFilm, Online Recording Masters, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του ΟΠΑΠ / Παραγωγοί: Τζίνα Πετροπούλου, Σωτήρης Μήτσιος, Δημήτρης Μπαβέλλας / Πρωταγωνιστούν: Μαρία Σκουλά, Μάκης Παπαδημητρίου, Ερρίκος Λίτσης, Κωνσταντίνος Σταρίδας, Εύα Βόγλη, Υβόννη Μαλτέζου, Χρήστος Στέργιογλου. Γιάννης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Βουδούρης, Νίκος Γιαννίκας, Γιώργος Ρουσσάκης, Γιώργος Αραχωβίτης, Χάρης Φραγκούλης, Ανδρέας Σωτηρακόπουλος, Γιώργος Μπελεσιώτης, Στέλλα Γιαννούλη, Chalil Ali Zada, Barakat Hossaini, Στάθης Κόκκορης, Χρόνης Τζήμος, Λίνα Γιαννοπούλου, Οδυσσέας Χατζηπαράς, Ρεγγίνα Μανδηλάρη (φωνή), Ανθή Ευστρατιάδου (φωνή), Αφηγητής: Αλέκος Δραγώνας

Το «Runaway Day» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα για το «Runaway Day» στην επίσημη σελίδα της ταινίας στο Facebook.