Φεστιβάλ / Βραβεία

Τιμητικός καλλιτεχνικός διευθυντής στο φεστιβάλ του Αμερικανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου ο Πέδρο Αλμοδόβαρ

στα 10

Μπορεί να μην έχει τολμήσει ακόμη να ενδώσει στις σειρήνες της Αμερικής, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, όμως, δέχθηκε με ενθουσιασμό την τιμή που του έκανε το φεστιβάλ του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (AFI) να είναι ο επίτιμος καλλιτεχνικός διευθυντής των 25 χρόνων του.

Τιμητικός καλλιτεχνικός διευθυντής στο φεστιβάλ του Αμερικανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου ο Πέδρο Αλμοδόβαρ
Με την Ελενα Ανάγια στο «La Piel Que Habito»

Με αυτήν την αφορμή, ο Αλμοδόβαρ επιστρέφει και αυτός 25 χρόνια πίσω για να παρουσιάσει στο φεστιβάλ μια από τις καλύτερες ταινίες της πρώτης περιόδου του, το «Νόμο του Πόθου» .

Ταυτόχρονα o Ισπανός δημιουργός θα επιμεληθεί και ένα αφιέρωμα από ταινίες που τον ενέπνευσαν στο έργο του, το πρόγραμμα του οποίου θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Ο Αλμοδοβάρ και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου διατηρούν μια σχέση που κρατάει από το 1990, όταν ο Αλμοδοβάρ παρουσίαζε στο κοινό του φεστιβάλ το «Δέσε Με», ενώ έκτοτε έχουν προβληθεί στο φεστιβάλ τα «Ψηλά Τακούνια», το «Ολα Για τη Μητέρα Μου», το «Γύρνα Πίσω», οι «Ραγισμένες Αγκαλιές» και η «Κακή Εκπαίδευση».

«Τρέφω βαθιά εκτίμηση για το φεστιβάλ Αμερικανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου, το οποιό υπήρξε πάντοτε πολύ γενναιόδωρο μαζί μου. Οπότε και νιώθω τιμή που θα είμαι ο φετινός του επίτιμος καλλιτεχνικός διευθυντής», δήλωσε ο Αλμοδοβάρ.

Με τη σειρά του ο Μπομπ Γκαζάλε, πρόεδρος του Ινστιτούτου δήλωσε: «Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι ένας μοντέρνος δάσκαλος. Μια ιδιοφυία που εμπνέει καλλιτέχνες και κοινό και είναι τιμή για το Ινστιτούτο να γιορτάζει μαζί του στο φετινό φεστιβάλ».

Κι όλα αυτά πριν το «La Piel Que Habito», η τελευταία του ταινία που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών κάνει την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του Τορόντο (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Λέτε να ακούσουμε σύντομα για την πρώτη αμερικάνικη ταινία του Πέδρο;

Το φεστιβάλ του AFI διαρκεί από τις 3 έως τις 10 Νοεμβρίου στο Χόλιγουντ. Πέρσι στη θέση του Πέδρο Αλμοδόβαρ ήταν ο Ντέιβιντ Λιντς.