Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2017: Τα βραβεία της Αγοράς

στα 10

Διαβάστε αναλυτικά τα φετινά βραβεία του τμήματος της Αγοράς του 58ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Flix Team
Θεσσαλονίκη 2017: Τα βραβεία της Αγοράς

Η Αγορά, το αναπτυξιακό και κυριολεκτικά το πιο διεθνές και ανήσυχο κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με κύρος στη διεθνή κοινότητα των κινηματογραφιστών και έργο που αποτελείται από λίστα ταινιών που ξεκίνησαν από τις δράσεις της πριν διακριθούν στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου και στις αίθουσες του πλανήτη, απένειμε τα βραβεία της στην Αποθήκη Γ΄, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Agora 2017

Agora 2017

Agora 2017

13ου Φόρουμ Συμπαραγωγής Crossroads

Η κριτική επιτροπή του 13ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads αποτελείται από τους Teresa Hoefert de Turegano (σύμβουλος χρηματοδοτήσεων, Medienboard Berlin-Brandenburg, Γερμανία), Dominique Welinski (παραγωγός, DW, Γαλλία) και Κωνσταντίνο Κοντοβράκη (παραγωγός, Heretic, Ελλάδα) και βραβεύει:

Ι. Με το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο) από την ελληνική εταιρία post-production 2|35 το κινηματογραφικό σχέδιο«Margherita», Σκηνοθεσία: Valentina Carnelutti, Παραγωγή: Marco Alessi - Dugong Films & Valentina Carnelutti - Fioere Leonen Produzioni, Ιταλία

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Για τη γενναιότητα της σκηνοθέτιδας να αφήσει την έφηβη πρωταγωνίστρια της να παραμείνει έφηβη».

Ο παραγωγός του βραβευμένου σχεδίου κερδίζει επίσης διαπίστευση για το Producer’s Network, του Φεστιβάλ των Καννών 2018.

II. Το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC), γαλλικός δημόσιος οργανισμός που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση του κινηματογράφου στη Γαλλία και στο εξωτερικό, προσφέρει, για έβδομη χρονιά, βραβείο 10.000 ευρώ για ανάπτυξη σεναρίου, στο πλαίσιο του Crossroads του ΦΚΘ.

Η κριτική επιτροπή απονέμει το βραβείο στο κινηματογραφικό σχέδιο «200 Meters», Σκηνοθεσία: Ameen Nayfeh, Παραγωγή: May Odeh - Odeh Films, Παλαιστίνη.

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Για να μπορέσουν να γκρεμίσουν το τείχος και να τους βοηθήσουν να τρέξουν το μαραθώνιο χρηματοδότησής τους».

III. Το βραβείο MuSou προσφέρει στους δημιουργούς της ταινίας τη δυνατότητα σύνθεσης και παραγωγής πρωτότυπης μουσικής, ανεύρεση και διασφάλιση πνευματικών και δισκογραφικών δικαιωμάτων εμπορικής μουσικής, καθώς και υπηρεσίες δημιουργίας και επεξεργασίας ήχου.

Η κριτική επιτροπή απονέμει το βραβείο στο κινηματογραφικό σχέδιο «Zuhal», Σκηνοθεσία: Nazlύ Elif Durlu, Παραγωγή: Anna Maria Aslanoğlu - istos film, Τουρκία

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Για την οργανική και εφευρετική χρήση του ήχου στην αφήγηση και στον εσωτερικό κόσμο του κεντρικού χαρακτήρα».

ΙV. Το βραβείο HERETIC ASTERISK προσφέρει υπηρεσίες στην περαιτέρω ανάπτυξη και στρατηγική ενός κινηματογραφικού σχεδίου.

Η κριτική επιτροπή απονέμει το βραβείο στο κινηματογραφικό σχέδιο «Rainbows Don't Last Long», Σκηνοθεσία: Mayye Zayed, Παραγωγή: Mayye Zayed – Rufy’s Films, Συμπαραγωγή: Halina Dyrschka – Ambrosia Film, Αίγυπτος, Γερμανία

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής: «Για να βοηθήσουμε την ταινία να ταξιδέψει έως την Ερυθρά Θάλασσα και τη διεθνή αγορά».

V. Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) βραβεύει με πλήρη υποτροφία το κινηματογραφικό σχέδιο «200 Meters», Σκηνοθεσία: Ameen Nayfeh Παραγωγή: May Odeh – Odeh Films, Παλαιστίνη.

VI. Το MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS βραβεύει, επίσης, με μερική υποτροφία το κινηματογραφικό σχέδιο «Rainbows Don't Last Long», Σκηνοθεσία: Mayye Zayed, Παραγωγή: Mayye Zayed - Rufy’s Films, Συμπαραγωγή: Halina Dyrschka - Ambrosia Film, Αίγυπτος, Γερμανία

VΙI. Για έβδομη χρονιά η γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film που εκπροσωπείται από την Isabelle Fauvel προσφέρει τις υπηρεσίες της για ανάπτυξη σε ένα ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο. Το σχέδιο που επιλέχτηκε είναι το «Φιλιόμαστε σε Σκοτεινές Δισκοθήκες και σου Εξηγώ», Σκηνοθεσία: Δάφνη Χαιρετάκη, Παραγωγή: Jasmina Sijercic - Bocalupo Flms, Γιώργος Τσούργιαννης - Horsefly Productions, Γαλλία, Ελλάδα

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής: «Για τη μεγάλη πρόκληση της συνεργασίας με μια νεαρή δημιουργό που διασχίζει το μονοπάτι από το πειραματικό μη αφηγηματικό ιστορικό της σε μια μεγάλου μήκους ταινία στην οποία πρωταγωνίστρια είναι η σύγχρονη Αθήνα».

«Πολλές φορές, στον δύσκολο αυτό κόσμο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί νιώθουν μόνοι και έχουν ανάγκη από κάθε είδους συμβολή, βοήθεια και καθοδήγηση στην προσπάθεια τους να υλοποιήσουν το πρότζεκτ τους», δήλωσε η Isabelle Fauvel σχετικά.

Agora 2017

Agora Works in Progress

Η κριτική επιτροπή των Agora Works in Progress αποτελούμενη από τους Bero Beyer (Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρότερνταμ, Ολλανδία), Dorien van de Pas, Nethelands Film Fund/εκπρόσωπος Eurimages - Ολλανδία) και Ηλία Γεωργιόπουλο (διανομέας, Danaos Films, Ελλάδα), βραβεύει δύο ταινίες από τις δώδεκα συνολικά που συμμετείχαν στο φετινό τμήμα Works in Progress.

«Η φετινή επιλογή των Works in Progress μας οδήγησε σε διαφορετικά μέρη, τόσο γεωγραφικά όσο και συναισθηματικά. Υπήρξε μια ξεκάθαρη επιθυμία να χρησιμοποιηθεί η δύναμη του κινηματογράφου για να διερευνηθούν οι κοινωνικές ομάδες και οι ανθρώπινες σχέσεις σε ακριτικές περιοχές της Ευρώπης. Πίσω από όλα τα πρότζεκτ συναντά κανείς παθιασμένους κινηματογραφιστές που κατάφεραν να αναπληρώσουν τους περιορισμούς στον προϋπολογισμό τους με την πλούσια φαντασία και επιμονή τους. Ομόφωνα καταλήξαμε σε δύο πρότζεκτ, τα οποία διακρίθηκαν για την πρωτοτυπία της αφήγησης και της εξερεύνησης του κινηματογραφικού μέσου», ανέφερε σχετικά ο Bero Beyer εκ μέρους της επιτροπής.

VIΙI. Το βραβείο GRAAL του τμήματος Agora Works in Progress που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production απονέμεται στην ταινία «Sister», Σκηνοθεσία: Svetla Tsotsorkova, Παραγωγή: Svetoslav Ovcharov – Omega Films, Vetla Tsotsorkova– Front Film, Βουλγαρία

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής: «Το φετινό βραβείο πηγαίνει σε μια προσωπική και βαθιά ανθρώπινη ταινία με μια εντυπωσιακή πρωταγωνίστρια και μια τολμηρή σκηνοθέτιδα».

IX. Το βραβείο Eurimages Lab Award του τμήματος Agora Works in Progress αξίας έως και 50.000 ευρώ, απονέμεται για δεύτερη φορά φέτος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. To συγκεκριμένο βραβείο, όπως διευκρίνισε η Γιάννα Σαρρή, απονέμεται αποκλειστικά σε 4 ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ (Karlovy Vary, Haugesund, Les Arcs και Θεσσαλονίκης).

Το βραβείο Eurimages Lab Award απονέμεται στην ταινία «Speak So I Can See You», Σκηνοθεσία: Marija Stojnic, Παραγωγή: Marija Stojnic, Milos Ivanovic, Bilboke, Συμπαραγωγή: Tibor Keser, Vanja Jambrovic – Restart, Σερβία, Κροατία.

Η ταινία Speak So I can See you συμμετείχε φέτος στο EDN Docs in Thessaloniki που έλαβε χώρα στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής: «Η κριτική επιτροπή επέλεξε μια ταινία που προσπαθεί να προκαλέσει μια καινοτόμο και παιχνιδιάρικη κινηματογραφική εμπειρία μέσω της μετασχηματιστικής χρήσης του ήχου».

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.