Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Κτήνος (Beast) του Μάικλ Πιρς - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 15:15

Σε μια μικρή νησιωτική κοινότητα, μια άστατη νεαρή γυναίκα ερωτεύεται έναν μυστηριώδη ξένο που την ενθαρρύνει να κόψει τα δεσμά με την καταπιεστική της οικογένεια. Οταν αυτός θεωρείται ύποπτος για μια σειρά βίαιων φόνων, αυτή τον υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων και συνειδητοποιεί τι είναι ικανή να κάνει. Με την πρόφαση του whodunit θρίλερ, υπνωτική ατμόσφαιρα και δύο καθηλωτικές ερμηνείες, ο πρωτοεμφανιζόμενος Μάικλ Πιρς χτίζει μία σκοτεινή, φροϋδική διατριβή για το τέρας που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Διαβάστε την κριτική του Flix: Το «Κτήνος» μέσα μας

The Nothing Factory 607

Το Εργοστάσιο του Τίποτα (The Nothing Factory) του Πέδρου Πίνιου - Πρόγραμμα: Αόρατα Χέρια (Ελεύθερη Εισοδος) - Τζον Κασσαβέτης στις 13:00

Ενα βράδυ, μια ομάδα εργατών συνειδητοποιεί πως η διοίκηση του εργοστασίου όπου δουλεύουν σκοπεύει να υπεξαιρέσει τα μηχανήματα. Οι περισσότεροι αρνούνται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα και ξεκινούν την κατάληψη του χώρου εργασίας τους. Όταν η διοίκηση εξαφανίζεται, μένουν μόνοι σ’ ένα άδειο εργοστάσιο... Καθώς ο κόσμος γύρω τους καταρρέει, νέες επιθυμίες έρχονται στην επιφάνεια σε μια συλλογική περιπέτεια που ακροβατεί ανάμεσα στη σκληρότητα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού και την τρέλα ενός ονειρικού μιούζικαλ. Βραβειο στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του 70ού Φεστιβάλ Καννών.

the ox 607

The Ox του Γιώργου Νικόπουλου - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 18:00

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι ενός φανταστικού τόπου περνάνε μια σκληρή δοκιμασία: Καλούνται να μετατρέψουν τη γη τους σε «χρυσό βασίλειο» ρίχνοντας ένα μαγικό λίπασμα στα σπαρτά τους. Οντας υποδουλωμένοι, δεν μπορούν παρά να υποταχθούν στις εντολές της εξουσίας. Ενα άφοβο κορίτσι όμως δείχνει πως η ανατροπή είναι κοντά... Το πρώτο ελληνικό animation που είναι υποψήφιο για το Χρυσό Αλέξανδρο. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «The Ox».

djam 607

Τζαμ (Djam) του Τόνι Γκάτλιφ - Ειδικές Προβολές - Τζον Κασσαβέτης στις 20:00

Μια ταινία δρόμου με πρωταγωνίστριες δύο νεαρές γυναίκες που ψάχνουν τις ρίζες αλλά και τον προορισμό τους στην Ανατολική Μεσόγειο: στα μονοπάτια του ρεμπέτικουκαι στις διαδρομές των προσφύγων. Η Τζαμ, μια παρορμητική Ελληνίδα της Διασποράς, αναζητά στην Κωνσταντινούπολη ένα δυσεύρετο εξάρτημα για την ψαρόβαρκα του θείου της και συναντά την Αβρίλ, μια συνεσταλμένη Γαλλίδα που έχει έρθει στην Τουρκία για εθελοντισμό, αλλά μπλέκει σε περιπέτειες. Καθώς τα πεπρωμένα τους διασταυρώνονται, η έκσταση της μουσικής θα τους οδηγήσει προς την ελευθερία. Ελληνογαλλική παραγωγή με γυρίσματα στην Ελλάδα και πρωταγωνίστρια τη Δάφνη Πατακιά από τον αιώνιο «γελαστό τσιγγάνο» Τόνι Γκάτλιφ. Διαβάστε περισσότερα για το «Djam» εδώ.

Downsizing 607

Μικρόκοσμος (Downsizing) του Αλεξάντερ Πέιν - Ειδικές Προβολές - Ολύμπιον στις 20:15

Μια μικρή ταινία μεγάλου βεληνεκούς που προτείνει ένα απίθανο σενάριο ως αντίδοτο στην πληθυσμιακή έκρηξη του πλανήτη: τι θα συνέβαινε αν κάποιοι Νορβηγοί επιστήμονες έβρισκαν τρόπο να συρρικνώσουν τις διαστάσεις ενός μέσου ανθρώπου; Ο μάστορας των «μικρών» αφηγήσεων Αλεξάντερ Πέιν εστιάζει στην ιστορία ενός ζευγαριού που θέλει να ενταχτεί σε μια κοινότητα μικροσκοπικών ανθρώπων για να αλλάξει το βιοτικό του επίπεδο, διατυπώνοντας ένα δαιμόνιο σχόλιο για τις ουτοπίες που ονειρεύονται οι κοινοί θνητοί. Επίσημη έναρξη στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Μικρόκοσμο».

Assholes 607

Κωλοτρυπίδια (Assholes) του Πίτερ Βακ - Τμήμα: Round Midnight - Φρίντα Λιάππα στις 23:30

Η Αντα κι ο Αρον γνωρίζονται στην αίθουσα αναμονής περιμένοντας τον ψυχαναλυτή τους, έρχονται κοντά καθώς παλεύουν να μείνουν «καθαροί» από τις εξαρτήσειςτους, αλλά εθίζονται στα πόπερς (σ.σ. Μια ουσία που πωλείται ως αρωματικού χώρου, αλλά χρησιμοποιείται ως διεγερτικό) και γίνονται κυριολεκτικά και μεταφορικά... κω-λοτρυπίδια! Αυτή η αναρχική, πανηδονιστική ταινία που καλύπτει μια μεγάλη γκάμα των κινηματογραφικών ειδών (από το mumblecore έως το body horror) διεκδικεί επάξια τον τιμητικό (;) τίτλο της πιο αηδιαστικής ταινίας που γυρίστηκε ποτέ – και όχι μόνο γιατί το βασικό καστ απαρτίζεται από την πραγματική οικογένεια του σκηνοθέτη... Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ SXSW.

Euthanizer 607

Ευ-Θανατωτής (Euthanizer) του Τίμου Νίκι - Τμήμα: Round Midnight - Ολύμπιον στις 23:30

Bίαιο νουάρ με χαρακτηριστικές νότες φινλανδικού χιούμορ που αφηγείται την ιστορία του Βέιγιο Χάουκκα, ενός 50χρονου μηχανικού που κάνει και μια δεύτερη δουλειά: αναλαμβάνει την ευθανασία άρρωστων κατοικιδίων. Μόνο που ο Βέιγιο (που οποιου σημαίνει «γεράκι»...) έχει μια αρχή: δεν θανατώνει υγιή ζώα... Μια αλλόκοτη ηθογραφία για τα δικαιώματα των ζώων και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων, για τους «καλύτερους φίλους του ανθρώπου» και για το κτήνος μέσα μας.

Η Fischer γιορτάζει 11 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.