Industry

Σκάνδαλα στη Zentropa. Κι όχι λόγω «Nymphomaniac»

στα 10

Εν μέσω κατηγοριών από μια Δανέζικη εφημερίδα για κακοδιαχείριση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος, ο ένας εκ των ιδρυτών της εταιρίας του Λαρς Φον Τρίερ ανακοινώνει την παραίτηση του.

Σκάνδαλα στη  Zentropa. Κι όχι λόγω «Nymphomaniac»
Ο Πίτερ Αλμπεκ Γένσεν με τον Λαρς Φον Τρίερ

Ο Πίτερ Αλμπεκ Γένσεν ίδρυσε μια από τις πιο σημαντικές εταιρίες παραγωγής παγκοσμίως το 1992, μαζί με τον Λαρς Φοντ Τριερ, για να μεταμορφώσει μια μικρή εθνική κινηματογραφία, σε μια από τις πιο δυναμικές κινηματογραφικές βιομηχανίες της Ευρώπης.

Αυτό τον καιρό το Δανέζικο tabloid Ekstra-Bladet, κατηγορεί τον Γένσεν για κακοδιαχείριση και πως αρκετά από τα 56 εκατομμύρια κρατικών κονδυλιών που η εταιρία έχει πάρει για την παραγωγή των ταινιών της στην διάρκεια των χρόνων, κατέληξαν σε ιδιωτικές τσέπες.

Επίσης κατηγορεί τον συνιδιοκτήτη της Zentropa ότι εν γνώσει του πούλησε μετοχές της εταιρίας στους εργαζόμενους του, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το μετοχικό κεφάλαιο σαν εγγύηση για ένα δάνειο που θα κάλυπτε δραστηριότητες της εταιρίας, που δεν απέφεραν τα αναμενόμενα κέρδη με αποτέλεσμα όλοι οι μέτοχοι να χάσουν σημαντικό μερίδιο της επένδυσης τους.

Ο Γένσεν αρνείται να απαντήσει στις κατηγορίες της εφημερίδας λέγοντας ότι «τα οικονομικά της εταιρίας μου αφορούν την εφορία, τον θεό κι εμένα, με αυτή τη σειρά» και εξηγεί πως οι λόγοι της παραίτησης του, που θα συμβεί τον Φεβρουάριο του 2015, έχουν να κάνουν με οικονομικούς λόγους μεν, αλλά όχι αυτούς για τους οποίους τον κατηγορούν.

«Ηταν πολύ σκληρό, το ότι χρειάστηκε να απολύσω πενήντα υπαλλήλους της Zentropa πέρσι» λέει. «Είναι επώδυνο να απολύεις κάποιον με τον οποίο έχεις μεγαλώσει μαζί, του οποίου γνωρίζεις τη γυναίκα και τα παιδιά. Θα χρησιμοποιήσω τα δύο επόμενα χρόνια μου στην εταιρία για να σταθεροποιήσω την κατάσταση της, κατά κάποιο τρόπο να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα στο παρασκήνιο» δήλωσε ανακοινώνοντας την επικείμενη αποχώρηση του.

Εν τούτοις η αποχώρηση του από την Zentropa θα αφορά μόνο την διοικητική του ενασχόληση με την εταιρία, αφού σκοπεύει να συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί της ως παραγωγός, φέρνοντας εις πέρας για λογαριασμό της, τουλάχιστον μία ταινία τον χρόνο.

Προς το παρόν, στο άμεσο μέλλον, θα ασχοληθεί με την ολοκλήρωση του «Nymphomaniac» του Λαρς Φον Τρίερ (διαβάστε περισσότερα εδώ), μια ακόμη ταινία που πιθανότατα θα δημιουργήσει το δικό της μίνι σκάνδαλο, αλλά από εκείνα που είναι καλοδεχούμενα και προσοδοφόρα...

Δείτε πιο κάτω το ντοκιμαντέρ «A Little Film About A Big Company», μια συναρπαστική αφήγηση της δημιουργίας της Zentropa από τους συνιδρυτές της και (γιατί όχι) τον Λαρς Φον Τρίερ και τον Πίτερ Αλμπεκ Γένσεν, γυμνούς στην πισίνα - αν και για τον Γένσεν, δεν θα είναι η πρώτη φορά και μάλλον ούτε η τελευταία...