Industry

Μαύρη Χήρα εναντίον ποντικιού. Η Σκάρλετ Τζοχάνσον μηνύει την Disney για το «Black Widow»

στα 10

Η ηθοποιός αναφέρει πως το στούντιο αθέτησε του όρους του συμβολαίου της όταν αποφάσισε να μην κυκλοφορήσει την ταινία αποκλειστικά στις αίθουσες.

Μαύρη Χήρα εναντίον ποντικιού. Η Σκάρλετ Τζοχάνσον μηνύει την Disney για το «Black Widow»

Οταν η Disney αποφάσισε να κυκλοφορήσει την ταινία «Black Widow», μετά από μια σειρά συνεχών αναβολών λόγω της πανδημίας, ταυτόχρονα στις κινηματογραφικές αίθουσες και στο Disney+, οι αντιδράσεις ήταν αρκετές, κυρίως από αιθουσάρχες που έβλεπαν ένα από τα μεγάλα υποψήφια hit της χρονιάς να χάνει εισιτήρια από τη συνήθεια του «σινεμά στο σπίτι». Αλλά ποτέ δεν περίμενε πως αυτή της η απόφαση θα είχε ως αποτέλεσμα τη μήνυση του στούντιο από την ίδια την πρωταγωνίστρια της ταινίας.

Η ίδια η Μαύρη Χήρα, η Σκάρλετ Τζοχάνσον, μήνυσε την Disney λέγοντας πως το στούντιο αθέτησε του όρους του συμβολαίου της όταν αποφάσισε να μην κυκλοφορήσει την ταινία αποκλειστικά στις αίθουσες. Κι αυτό γιατί μεγάλο μέρος της αποζημίωσης της Τζοχάνσον ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την απόδοση της ταινίας στο box office, μιας και από την στιγμή που θα έφτανε κάποιους στόχους η ηθοποιός θα άρχιζε να παίρνει μπόνους.

Διαβάστε ακόμα: Warner vs Disney: αίθουσα vs πλατφόρμες

black widow 607

Η μήνυση, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει πως «η Disney σκόπιμα παραβίασε την συμφωνία που είχε γίνει με τη Marvel, προκειμένου να αποτρέψει την κυρία Τζοχάνσον να αποκομίσει το πλήρες όφελός της από αυτή την συμφωνία. […] Η Disney επέλεξε να ηρεμήσει τους επενδυτές της στην Γουόλ Στριτ και να περάσει το δικό της, αντί να επιτρέψει στην θυγατρική της Marvel να συμμορφωθεί με αυτή την συμφωνία. Προς έκπληξη κανενός, αυτή η παραβίαση συμφωνίας από την Disney απομάκρυνε με επιτυχία εκατομμύρια θεατές από τις αίθουσες για χάριν των υπηρεσιών της στο Disney+.»

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 9 Ιουλίου και έσπασε τα ρεκόρ του πανδημικού box office με έσοδα 80 εκατομμύρια δολάρια από την Αμερική και 78 εκατομμύρια δολάρια από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ κατάφερε να αποσπάσει και 60 εκατομμύρια από το Disney+. Ομως από την δεύτερη εβδομάδα τα έσοδα έπεσαν δραματικά και μέχρι τώρα η ταινία έχει μόλις 319 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office, κάνοντάς τη μέχρι στιγμής την λιγότερο εισπρακτική ταινία της Marvel.

H Disney σε μια δήλωσή της ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία αξία στη μήνυση αυτή που κατέθεσε η Τζοχάνσον λέγοντας πως «η αγωγή είναι ιδιαίτερα θλιβερή και στενάχωρη λόγω της άγριας αδιαφορίας της για τις φρικτές και παρατεταμένες παγκόσμιες επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19.» Το στούντιο συνέχισε λέγοντας πως η ηθοποιός έχει ήδη λάβει 20 εκατομμύρια δολάρια για την δουλειά της και υποστήριξε ότι «η κυκλοφορία της ταινίας “Black Widow” στο Disney+ με Premier Access έχει ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά της να κερδίσει επιπλέον αποζημίωση πέραν των 20 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει λάβει μέχρι σήμερα.»

Διαβάστε ακόμα: Η Σκάρλετ Τζοχάνσον δηλώνει δυσαρεστημένη με την υπερ-σεξουαλικοποίηση της Black Widow στο «Iron Man 2»

black widow

Τέλος, ο δικηγόρος της Τζοχάνσον, ο Τζον Μπερλίνσκι, μιλώντας στο Variety ανέφερε πως «δεν είναι μυστικό ότι η Disney κυκλοφορεί ταινίες όπως το “Black Widow” απευθείας στο Disney+ για να αυξήσει τους συνδρομητές και έτσι να αυξήσει την τιμή της μετοχής της εταιρείας - και κρύβεται πίσω από τον COVID-19 ως πρόσχημα για να το κάνει. Ομως, αγνοώντας τα συμβόλαια των καλλιτεχνών που είναι υπεύθυνοι για την επιτυχία των ταινιών της, προωθώντας αυτή τη κοντόφθαλμη στρατηγική, παραβιάζει τα δικαιώματά τους και ανυπομονούμε να τα αποδείξουμε όλα αυτά στο δικαστήριο. Αυτή σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία περίπτωση όπου τα ταλέντα του Χόλιγουντ αντιστέκονται στην Disney και καθιστά σαφές πως, ό,τι και αν προσποιείται η εταιρεία, έχει νομική υποχρέωση να τηρήσει τα συμβόλαιά της.»

Από ό,τι φαίνεται αυτή η μήνυση είναι μόνο η αρχή και το πως θα εξελιχθεί θα επηρεάσει δραματικά το πως η κινηματογραφική βιομηχανία θα αποζημιώνει από εδώ και στο εξής τους ηθοποιούς σε αυτή την streaming εποχή την οποία διανύουμε. Την παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.

Το «Black Widow», ελλείψει Disney+ στην Ελλάδα συνεχίζει να προβάλλεται στις αίθουσες.