Buzz

Εκείνα τα καλοκαίρια που άφησε στην (κινηματογραφική) ιστορία ο Γιάννης Σπανός

στα 10

Στα 85 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης Γιάννης Σπανός.

Εκείνα τα καλοκαίρια που άφησε στην (κινηματογραφική) ιστορία ο Γιάννης Σπανός

Θα αρκούσε το «Μια Αγάπη για το Καλοκαίρι» με τη φωνή της Καίτης Χωματά και τους στίχους του Γιάννη Παπαστεφάνου για να τον καταχωρήσει για πάντα στη συνείδηση του συνθέτη του καλοκαιριού, αν δεν υπήρχε το ανεξίτηλο soundtrack του «Εκείνο το Καλοκαίρι», της ταινίας του Βασίλη Γεωργιάδη από το 1971 που χάρισε στον Γιάννη Σπανό το βραβείο μουσικής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Εκείνο το Καλοκαίρι

Το «Ενα Καλοκαίρι» με τη φωνή της Αφροδίτης Μάνου και «Σαν με Κοιτάς» με τις φωνές των Αφροδίτη Μάνου και Γιάννη Φέρτη υπήρξαν - μέσα και έξω από την ταινία με τους Ελενα Ναθαναήλ και Λάκη Κομνηνό - ένα σχεδόν κλασικό μελόδραμα από μόνα τους, ένα τέλειο δείγμα της συνθετικής μαεστρίας του Γιάννη Σπανού, ο οποίος μεσουράνησε την εποχή του Νέου Κύματος και συνέχισε σε όλη του τη ζωή να ντύνει τα ξέγνοιαστα και τα μελαγχολικά καλοκαίρια της ζωής μιας ολόκληρης γενιάς.

Στην πλούσια καριέρα του, ο Γιάννης Σπανός έγραψε, ανάμεσα σε άλλες, μουσική για τις ταινίες «Ομορφες Μέρες» του Κώστα Ασημακόπουλου από το 1970, «Ερωτική Συμφωνία» του Κώστα Καζάκου το 1972, «Αναζήτησις» του Ερρίκου Ανδρέου το 1972, το αγγλόφωνο «Death Kiss» του Κώστα Καραγιάννη το 1974, το «Συμπόσιο» του Δημήτρη Κολλάτου το 1975.

spanos Ο Γιάννης Σπανός στα χρόνια του Παρισιού

Αγνωστο κινηματογραφικό trivia, το ταξίδι του στο Παρίσι στις αρχές του '60 τον βρήκε να συνεργάζεται με πολλούς θρύλους της γαλλικής μουσικής και του σινεμά. Η Μπριζίτ Μπαρντό τραγούδησε το 1962 στο «Vie privée» του Λουί Μαλ το «Sidonie» σε δική του μουσική και στίχους του Σαρλ Κρος, ενώ μέσα στα χρόνια ηχογράφησε κι άλλα τραγούδια του Γιάννη Σπανού με τελευταίο το «La Chasse» που ήταν και η τελευταία της ηχογράφηση το 1982.

Εκτος από τη συνεργασία του με τον Λουί Μαλ, ο Γιάννης Σπανός έγραψε το soundtrack για την ταινία «La chambre rouge» του Ζαν-Πιερ Μπέρκμανς (1973) και «Vous intéressez-vous à la chose?» του Ζακ Μπαρατιέ (1974), με το τραγούδι «L’autremoi-même» που τραγούδησε στην δεύτερη η Λίντια Βερκίν να γίνεται διεθνής επιτυχία.

Ακούστε και δείτε την Μπριζίτ Μπαρντό να ερμηνεύει το «Sidonie» από το «Vie privée» του Λουί Μαλ:


Ακούστε εδώ ολόκληρο το soundtrack του «Εκείνο το Καλοκαίρι»:


Ακούστε εδώ ολόκληρο το soundtrack της «Αναζήτησις»:


Tags: RIP