Buzz

Ο ηθοποιός Μάρτιν Λαντάου πέθανε στα 89 του χρόνια

στα 10

Είχε βραβευτεί με Οσκαρ και μια πλούσια καριέρα στην τηλεόραση, την σκηνή και το σινεμά.

Ο ηθοποιός Μάρτιν Λαντάου πέθανε στα 89 του χρόνια

Στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση βρήκε έναν τουλάχιστον θεαματικό θάνατο, πέφτοντας στο κενό από το όρος Ράσμορ που φιλοξενεί τα πρόσωπα των Αμερικάνων προέδρων στην «Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων» του Αλφρεντ Χίτσκοκ.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: H πιο συγκινητική στιγμή στη ζωή και την καριέρα του Μάρτιν Λαντάου

μάρτιν λαντάου 607 North by Northwest North by Northwest

Αλλά δεν ήταν ο τρόπος που πέθανε εκεί, όσο ο τρόπος που «έζησε» τον πρώτο του ρόλο στην μεγάλη οθόνη, που έκανε casting directors και σκηνοθέτες να προσέξουν τον Μάρτιν Λαντάου. Ακολούθησαν μια σειρά από ρόλους σε ταινίες (είχαν προηγηθεί ήδη εμφανίσεις στο θέατρο και μια πετυχημένη καριέρα ως γελοιογράφος) μέχρις ότου του προσφέρθηκε η ευκαιρία να υποδυθεί έναν από τους βασικούς χαρακτήρες στο τηλεοπτικό «Mission Impossible».

μάρτιν λαντάου 607 Mission Impossible Mission Impossible

Το να υποδύεται τον ίδιο ήρωα εβδομάδα ανά εβδομάδα για χρόνιά, δεν ήταν αυτό που ονειρευόταν ο ίδιος εν τούτοις κι έτσι τρία χρόνια αργότερα θα εγκατέλειπε την εξαιρετικά πετυχημένη σειρά –κι αργότερα θα έλεγε όχι στον ρόλο του Σποκ στο «Star Trek»), για να δοκιμάσει την τύχη του σε αυτό που αγαπούσε, το σινεμά.

Ομως για χρόνια οι φιλοδοξίες και η πραγματικότητα της κινηματογραφικής του καριέρας του δεν συναντήθηκαν ιδιαίτερα συχνά και στη συνέχεια θα εμφανιζόταν και πάλι στην τηλεόραση σε έναν επαναλαμβανόμενο ρόλο, στο «Διάστημα 1999».

μάρτιν λαντάου 607 Διάστημα, 1999 Διάστημα, 1999

Οσο για το σινεμά, θα χρειαζόταν να περιμένει για κάτι αληθινά σημαντικό μέχρι το 1988 όταν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα του έδωσε τον ρόλο του συνεταίρου του Τζέφ Μπρίτζες στο «Tucker: The Man and His Dream», που του απέφερε την πρώτη του υποψηφιότητα για Οσκαρ.

μάρτιν λαντάου 607 Tucker a Man and his Dreams Tucker a Man and his Dreams

Μια ακόμη θα ακολουθούσε τον επόμενο χρόνο για το «Απιστίες κι Αμαρτίες» του Γούντι Αλλεν. Ο Λαντάου θα χρειαζόταν να περιμένει μερικά χρόνια ακόμη, ως το 1994 για να πάρει το δικό του χρυσό αγαλματάκι χάρη στην εξαιρετική ερμηνεία του στον ρόλο του Μπέλα Λουγκόζι στο «Ed Wood» του Τιμ Μπάρτον. Και να κάνει έναν καινούριο φίλο αφού ο σκηνοθέτης θα τον σκηνοθετούσε επίσης στο «Sleepy Hollow» και θα χρησιμοποιούσε τη χαρακτηριστική φωνή του στο «Frankenweenie».

μάρτιν λαντάου 607 Crimes and misdemeanors Απιστίες κι Αμαρτίες

Η ώριμη περίοδος της καριέρας του αποδείχθηκε τελικά η πιο πετυχημένη για τον βετεράνο ηθοποιό, ο οποίος υπήρξε συμμαθητής του Στιβ ΜακΚουίν στην σχολή του Λι Στρασμπεργκ. Οι δυο τους ήταν οι μόνοι σπουδαστές που δέχτηκε το 1955 η σχολή, μέσα από 2000 και πλέον υποψήφιους. Αργότερα ο ίδιος θα δούλευε ως δάσκαλος στο Actor’s Studio West, διδάσκοντας ηθοποιούς όπως ο Τζακ Νίκολσον, η Αντζέλικα Χιούστον κι ο Χάρι Ντιν Σταντον. Υπήρξε επίσης ένας από τους καλύτερους φίλους του Τζέιμς Ντιν στο Χόλιγουντ και για μερικούς μήνες τουλάχιστον σύντροφος της Μέριλιν Μονρόε.

μάρτιν λαντάου 607 Ed Wood Ed Wood

Ο Μάρτιν Λαντάου πέθανε το Σάββατο 15 Ιουλίου μετά από επιπλοκές κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.