Buzz

Από τον «Alfie» έως τον Τζέιμς Μποντ, o Λούις Γκίλμπερτ άφησε το στίγμα του στο Βρετανικό σινεμά

στα 10

Ενας χαμηλότονος «εργάτης του σινεμά» πέθανε σε ηλικία 97 ετών.

Flix Team
Από τον «Alfie» έως τον Τζέιμς Μποντ, o Λούις Γκίλμπερτ άφησε το στίγμα του στο Βρετανικό σινεμά

Γεννημένος στο Λονδίνο ξεκίνησε ως ηθοποιός σε ηλικία 12 ετών κι εμφανίστηκε σε μια σειρά από ταινίες μέχρις ότου παίζοντας δίπλα στον Λόρενς Ολίβιε στο «Divorce of Lady X», το 1938, ο παραγωγός Αλεξάντερ Κόρντα του πρότεινε να τον στείλει στην RADA για να σπουδάσει ηθοποιός, αλλά εκείνος του απάντησε ότι θα προτιμούσε να σπουδάσει σκηνοθέτης.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε μια καριέρα στο βρετανικό studio system κάνοντας μια σειρά από πολεμικά ντοκιμαντέρ αλλά και πολεμικές ταινίες αφού ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος υπήρξε μια καθοριστική εμπειρία για τον ίδιο, αλλά και φιλμ κάθε είδους πριν το 1966 μεταμορφώσει τον Μάικλ Κέιν σε σταρ και φέρει την ταινία στα Οσκαρ με πέντε υποψηφιότητες.

alfie 607

Η επιτυχία της του έδωσε την ευκαιρία να σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ το «Ζεις Μονάχα Δυο Φορές», ενώ θα ακολουθούσαν άλλες δύο στην καριέρα του, το «ο Κατάσκοπος που Μ΄Αγάπησε» και το «Moonraker».

Λούις Γκίλμπερτ Ρότζερ Μουρ, Μπάρμπαρα Μπαχ 607 Με τους Ρότζερ Μουρ και Μπάρμπαρα Μπαχ στην πρεμιέρα του «ο Κατάσκοπος που Μ΄Αγάπησε»

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιτυχίες μιας καριέρας που κράτησε εφτά δεκαετίες (ήταν πάνω από 80 όταν γύρισε την τελευταία του ταινία «Before You Go»), μετράμε φιλμ όπως το «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα», αλλά και την «Σίρλεϊ Βαλεντάιν» σε μια φιλμογραφία που διέσχισε με ευκολία τα σύνορα των κινηματογραφικών ειδών.

Λούις Γκίλμπερτ 607

Οπως έλεγε ο ίδιος έλεγε «δεν ήμουν γνωστός για τις ικανότητές μου σε ένα συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος. Υποθέτω ότι είμαι σαν ένας γιατρός ο οποίος δεν είναι «ειδικός» μα αυτός που φωνάζεις όταν απλά θέλεις ο ασθενής σου να ζήσει»

Δείτε τον πιο κάτω να μιλά επί σκηνής με την Τζούλι Γουόλτερς το 2010, στα ενενηκοστά του γενέθλια.