Buzz

Γιώργος Μιχαλακόπουλος (1938-2023): Αποχαιρετισμός στον κύριο με τα γκρι

στα 10

Ενας από τους σπουδαιότερους Ελληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες και δασκάλους, που άφησε και διακριτό σημάδι στο σινεμά τεσσάρων δεκαετιών αλλά και στην τηλεόραση, πέθανε σε ηλικία 85 ετών.

Γιώργος Μιχαλακόπουλος (1938-2023): Αποχαιρετισμός στον κύριο με τα γκρι

Ηταν ο αξεπέραστος Τιμολέων Φανφάρας στο «Ξύπνα Βασίλη!» του Γιάννη Δαλιανίδη. Ο εμβληματικός Νίκος, αποκλεισμένος κάπου σε ένα σημείο μηδέν στα Βαλκάνια, στο «Βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ο σαν λογοτεχνικός ήρωας που υπήρχε σαν από πάντα «Κύριος με τα Γκρι» στη δεύτερη ταινία του Περικλή Χούρσογλου. Και φυσικά ο Σόλωνας στο τηλεοπτικό «Εκείνος κι Εκείνος», αλησμόνητο δίδυμο με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο. Αλλά και τόσοι άλλοι ήρωες στο θέατρο που ήταν και το δικό του «πλατό».

Ηταν ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος με το μεγάλο εκτόπισμα, τον σπάνιο (και - ευτυχώς - σε συχνότητα, αλλά - ακόμη πιο ευτυχώς - και σε πλούτο θέσεων και επι-θέσεων για τα κακώς κείμενα στον πολιτισμό και τη χώρα) λόγο, τη θεατρική προσωπικότητα που ξεκίνησε από το Θέατρο Τέχνης για να αυτονομηθεί διασχίζοντας σπουδαίους θιάσους, αλλά και την αγάπη του για το νεοελληνικό θέατρο.

μιχαλακόπουλος Στην «Ωραία του Κουρέα» του Ντίνου Δημόπουλου το 1969

μιχαλακόπουλος Στο «Ξύπνα Βασίλη!» του Γιάννη Δαλιανίδη το 1969

Μετά την αποφοίτησή του από το θέατρο Τέχνης και τις πρώτες του συνεργασίες με με τον Κάρολο Κουν, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος συνέχισε τη θεατρική του καριέρα με το θίασο του Μουσούρη, με το θέατρο Λυκαβηττού-Άννας Συναδινού, με το θίασο του Δημήτρη Χορν, της Τζένης Καρέζη, της Ελλης Λαμπέτη κ.α.

Το 1973 ίδρυσε το Θέατρο Σάτιρας, ανεβάζοντας ως το 1975 εξαιρετικά έργα με πρώτη παράσταση το έργο του Κώστα Μουρσελά «Ω, τι κόσμος μπαμπά». Από το 1975 συνεργάστηκε με άλλους εκλεκτούς θιάσους, σε ποιοτικές παραστάσεις, μέχρι το 1985 που ξεκίνησε η συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο, παίζοντας από έργα του Σαίξπηρ μέχρι και του Ιονέσκο, αλλά και αρχαία δράματα και αριστοφανικές κωμωδίες στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Αρκετές από τις παραστάσεις που έπαιξε, σκηνοθετούσε ο ίδιος, όπως έργα των: Αριστοφάνη, Ορτον, Κρόκερ, Ιονέσκο, Πίντερ, Τομπίας, Μπάρον και άλλων. Από το 1999 συνεργάστηκε ξανά με τα θέατρα: Μουσούρη, Κάπα, Διαδρομή, Ροές κ.α. Την περίοδο 2013-2014 σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί, για τρίτη χρονιά, στο πολυβραβευμένο έργο του Τζεφ Μπάρον, «Κάθε Πέμπτη, κύριε Γκρην», ένα έργο που είχε πρωτοανεβάσει με επιτυχία πριν αρκετά χρόνια.

μιχαλακόπουλος Με τον Περικλή Χούρσογλου και την Ειρήνη Ιγγλέση στην παρουσίαση του «Κύριου με τα Γκρι» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1997

μιχαλακόπουλος Με τον Χάρβεϊ Καϊτέλ στο «Βλέμμα του Οδυσσέα»

μιχαλακόπουλος Στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας στη Θεσαλονίκη το 2000

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1964 στην ταινία «Οι Φτωχοδιάβολοι» του Γιάννη Χριστοδούλου. Επαιξε σε σχετικά λίγες κινηματογραφικές ταινίες, με ρόλους που έχουν αφήσει ο καθένας λιγότερο ή περισσότερο το σημάδι τους. Ο ρόλος του ποιητή Φανφάρα στην ταινία «Ξύπνα Βασίλη» (1968), ο ρόλος του δικηγόρου στην ταινία «Ενας Ιππότης για τη Βασούλα» (1968), του δοσίλογου στην ταινία «Ενα Γελαστό Απόγευμα» του Ανδρέα Θωμόπουλου (1979), του ηθοποιού στην ταινία «Το Φράγμα» (1982), καθώς και αυτός του δημοσιογράφου στο «Βλέμμα του Οδυσσέα» (1995) του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Τελευταία του κινηματογραφική συμμετοχή ήταν το 2006 στην ταινία «Απόστολος και Μόνος» που σκηνοθέτησε ο ίδιος μαζί με τον Νίκο Καβουκίδη.

Στην τηλεόραση όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αφού από το 1972 και ως το 1974 αποτελούσαν μαζί με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, τα δύο πρόσωπα της θρυλικής σειράς «Εκείνος κι Εκείνος», του Κώστα Μουρσελά, στην οποία και έγινε γνωστό το μεγαλείο του ταλέντου του σε ένα ευρύτερο κοινό. Μια σειρά, που έγραψε ιστορία, και δυστυχώς δεν διασώθηκε από τα αρχεία της κρατικής τηλεόρασης, για αυτό και το 1987 γυρίστηκαν σε ριμέικ κάποια επεισόδια με τους ίδιους ηθοποιούς.

Ακολούθησαν περίπου 15 εκλεκτές τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έπαιξε, με τελευταία τον «Ψεύτη Παππού» το 2006, την οποία και σκηνοθέτησε.

Γνωστός για τις κοινωνικές του ευαισθησίες, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ίδρυσε το 1981 το θεατρικό εργαστήρι στις φυλακές Κορυδαλλού στο οποίο και δίδαξε. Ακόμη, διετέλεσε αντιπρόεδρος στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Εχει διατελέσει καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, του τμήματος Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων (1974-1986).


Δείτε εδώ το πρώτο επεισόδιο από την αναβίωση του «Εκείνος κι Εκείνος» στην ΕΡΤ το 1988

Δείτε εδώ μια χαρακτηριστική σκηνή από το «Ενα Γελαστό Απόγευμα» του Ανδρέα Θωμόπουλου

Δείτε εδώ το κλασικό πέρασμα του από το «Ξύπνα Βασίλη!» του Γιάννη Δαλιανίδη: