Φεστιβάλ / Βραβεία

Πρώτη γεύση από το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

στα 10

Ξεκίνησε, χθες, το 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, μια κούρσα για την πληθώρα των εμπορικών previews, τα θεματικά αφιερώματα και, φυσικά, για τη Χρυσή Λεοπάρδαλη.

Πρώτη γεύση από το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο
Ο Λουί Γκαρέλ, μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού του Φεστιβάλ του Λοκάρνο

Με είκοσι ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα (με πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής τον παραγωγό Πάουλο Μπράνκο) και 14 στο Διαγωνιστικό Νέων Κινηματογραφιστών (με την Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη μέλος της Κριτικής Επιτροπής), η διάρκεια του Φεστιβάλ του Λοκάρνο, από τις 3 μέχρι τις 13 Αυγούστου, θα είναι σίγουρα γεμάτη ανακαλύψεις.

Η επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ, με το «Super 8» του Τζέι Τζέι Εϊμπραμς έγινε χθες, ενώ σήμερα ξεκίνησε η μεγάλη ρετροσπεκτίβα σε ολόκληρο το έργο του Βιντσέντε Μινέλι.

Ανάμεσα στις λαοφιλείς πρεμιέρες που θα προβληθούν στην Πιάτσα Γκράντε, τη μεγάλη πλατεία όπου διοργανώνονται οι προβολές – σήμα κατατεθέν του Φεστιβάλ, περιλαμβάνονται τα «Friends With Benefits», «Drive», «Cowboys & Aliens», «Red State» και «Le Havre».

Από το διαγωνιστικό τμήμα, το βάρος ήδη έπεσε στην ταινία «Din Dragoste cu Cele mai Bune Intentii» ή, πιο απλά, «Best Intentions», του Αντριαν Σιτάρου, του νέου Ρουμάνου σκηνοθέτη που αναμένεται ότι θα συντηρήσει τον ενθουσιασμό των τελευταίων χρόνων με το σινεμά της χώρας του. Κεντρικός ήρωας είναι ο τριαντάρης Αλεξ, η ψυχική ισορροπία του οποίου ταλαντεύεται, όταν η μητέρα του χρειάζεται να νοσηλευτεί για καιρό. Στο νοσοκομείο, ο Αλεξ αισθάνεται ότι βρίσκεται σ’ ένα ζωολογικό κήπο για ανθρώπους – κωμικό και δραματικό, οπωσδήποτε απρόσμενο. Ταραγμένος και αβέβαιος, ο Αλεξ, έχοντας τις καλύτερες προθέσεις, θα πάρει μια σειρά από μοιραία λανθασμένες αποφάσεις.

Παρακολουθώντας τις εκπλήξεις της κάθε φεστιβαλικής μέρας, περιμένουμε και την Κυριακή, τα σχόλια για την προβολή της μικρού μήκους «Just a Perfect Day» του Εύρη Παπανικόλα.

Στο gallery, με τη σειρά, η αφίσα του φετινού Φεστιβάλ του Λοκάρνο, η Πιάτσα Γκράντε εν μέσω προβολής, η Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη με την Κριτική Επιτροπή Νέων Κινηματογραφιστών και φωτογραφίες από την ταινία «Best Intentions» του Ρουμάνου Αντριαν Σιτάρου.