Industry

Ποιός χρειάζεται έναν ακόμη «Ανθρωπο Ελέφαντα»; Κανείς!

στα 10

Οταν μια αληθινή ιστορία όπως αυτή του «Ανθρώπου Ελέφαντα», έχει δώσει ένα κινηματογραφικό αριστούργημα σαν την ταινία του Ντέιβιντ Λιντς, τι ακριβώς σε οδηγεί στο να θέλεις να την αφηγηθείς ξανά; Τόλμη ή απερισκεψία;

Ποιός χρειάζεται έναν ακόμη «Ανθρωπο Ελέφαντα»; Κανείς!

Η ζωή του Τζόζεφ Κάρεϊ Μέρικ, ενός άντρα της Βικτοριανή εποχής που πέρασε τα περισσότερα χρόνια του σαν έκθεμα σε τσίρκο εξ αιτίας του παραμορφωμένου παρουσιαστικού του, μεταφέρθηκε από τον Ντέιβιντ Λιντς στο σινεμά το 1980, πριν ο σκηνοθέτης εγκαταλείψει (σχεδόν) μονίμως την αφηγηματικότητα.

Το αποτέλεσμα ήταν μια συγκλονιστική, βαθιά συγκινητική ταινία, με σπουδαίες ερμηνείες και γενναίο όραμα, που κέρδισε οχτώ υποψηφιότητες στα Οσκαρ, δεκάδες άλλα βραβεία και μια θέση ανάμεσα στις καλύτερα φιλμ όλων των εποχών.

Προφανώς ο μύθος -και η αξία- της ταινίας του Λιντς, δεν είναι ικανός να αποτρέψει κι άλλους από το να δοκιμάσουν να αφηγηθούν την ίδια ιστορία, αφού η εταιρία παραγωγής Silver Nitrate, μόλις ανακοίνωσε ότι απέκτησε τα δικαιώματα του βιβλίου των Μάικλ Χάουελ και Πίτερ Φορντ «The True History of the Elephant Man: The Definitive Account of the Tragic and Extraordinary Life of Joseph Carey Merrick», με σκοπό να το μεταφέρει στην οθόνη.

Αν αναρωτιέστε γιατί, ο Ας Σαχ, επικεφαλής της Nitrate Pictures, έχει την απάντηση καθώς θεωρεί ότι «υπάρχει μια ολόκληρη γενιά θεατών που δεν γνωρίζουν την απίστευτη ιστορία της ζωής του Μέρικ, αφού δεν έχουν δει την ταινία του Λιντς». Και συμπληρώνει: «Είμαστε πεπεισμένοι πως ένας ενδιαφέρων σκηνοθέτης μπορεί να μεταφέρει αυτή τη γεμάτη συμπόνοια ιστορία σε μια νέα μερίδα του κοινού. Η βιογραφία του Μέρικ, είναι μια απόδειξη της δύναμης του ανθρώπινου πνεύματος και της αξίας της ζωής».

Η προϊστορία της Nitrate Pictures, που έχει στο ενεργητικό της μικρές (και μάλλον μικρού βεληνεκούς) ανεξάρτητες ταινίες μέχρι τώρα, δεν είμαστε σίγουροι πόσο μας γεννά εμπιστοσύνη, εν τούτοις το βιβλίο των Χάουελ και Φορντ που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1980, έχει κερδίσει επαίνους για την επιμελή έρευνα των συγγραφέων του κι εξαιρετικές κριτικές τόσο για την λογοτεχνική όσο και για την επιστημονική του αξία.

Τώρα αν αυτό σημαίνει πως με βάση αυτό το βιβλίο, μπορεί να κάνει κάποιος μια ταινία καλύτερη, ή έστω εξίσου καλή όσο του Λιντς, ξέρουμε ήδη την απάντηση. Και είναι «όχι».