Φεστιβάλ / Βραβεία

Παραιτείται η καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λονδίνου

στα 10

Την παραίτησή της υπέβαλε η καλλιτεχνική διευθύντρια του London Film Festival, Σάντρα Χέμπρον, μετά από ανακοίνωση του οργανισμού ότι συγχωνεύει το φεστιβάλ και τις δριαστηριότητες του BFI Southbank κάτω από μία κοινή διεύθυνση.

Παραιτείται η καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λονδίνου

Δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Οικονομικές περικοπές ή λόγοι εξουσίας και ελέγχου, ό,τι κι αν οδήγησε το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (BFI) να συγχωνεύσει το Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λονδίνου με το BFI Southbank κάτω από μία κοινή καλλιτεχνική διεύθυνση, οδήγησε την διευθύντρια του φεστιβάλ Σάντρα Χέμπρον σε παραίτηση. Φυσικά ήταν θέμα υποβιβασμού, καθώς η Χέμπρον τοποθετήθηκε να λογοδοτεί στην υπεύθυνη προγράμματος του BFI Southbank, Χέδερ Στιούαρτ. Κι αν αυτό δεν ειπώθηκε άμεσα, προσέξτε το επίθετο «ελεύθερα» που χρησιμοποίησε στην παρακάτω δήλωσή της:

«Η απόφασή μου ήταν δύσκολη καθώς στη θέση αυτή έχω απολαύσει πολλά χαρούμενα, δημιουργικά, ελεύθερα χρόνια» δήλωσε η Χέμπρον, η οποία είναι επίσης υπεύθυνη και του Gay & Lesbian φεστιβάλ του Λονδίνου.

Το BFI με τη σειρά του έκανε την εξής δήλωση μέσω της διευθύντριας Αμάντα Νέβιλ: «Η Σάντρα είναι μία από τις πιο σεβαστές, δημιουργικές, δυναμικές διευθύντριες φεστιβάλ στον κόσμο. Μεταμόρφωσε το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου στο απόλυτο γεγονός της χρονιάς. Η αποχώρησή της είναι μεγάλο πλήγμα για το BFI»

Να σημειωθεί ότι η Χέμπρον ξεκίνησε την καριέρα της ως ακαδημαϊκός, πέρασε στην διανομή ανεξάρτητων ταινιών, έγινε διευθύντρια της εταιρίας Manchester Cornerhouse και από το 1997 εργαζόταν στο φεστιβαλικό τμήμα του BFI. Ανέλαβε καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λονδίνου το 2003, και επί των χρόνων της κατάφερε να αυξάνει τα εισιτήρια σε κάθε διοργάνωση.

Η Χέμπρον θα αποχωρήσει μετά την ολοκλήρωση του φετινού 55ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λονδίνου, το Οκτώβριο.