Industry

Ο Μπεν Αφλεκ είναι ένας σκηνοθέτης-Μπάτμαν: τώρα χτυπά την αδικία στο Κονγκό!

στα 10

Από την Τεχεράνη του Χομεϊνί στις σύγχρονες εμφύλιες συγκρούσεις στο Κονγκό. Το επόμενο σκηνοθετικό πρότζεκτ του Μπεν Αφλεκ θα είναι ένα πολιτικό θρίλερ για τον έλεγχο των ορυχείων της αιματοκυλισμένης χώρας της Αφρικής.

Ο Μπεν Αφλεκ είναι ένας σκηνοθέτης-Μπάτμαν: τώρα χτυπά την αδικία στο Κονγκό!
Σε συνέλευση των Ηνωμένων Εθνων για το Κονγκό

«Θέλω να γυρίσω μία ταινία για όσα συμβαίνουν στο Κονγκό» είχε πει ο Μπεν Αφλεκ το 2010. «Δυστυχώς όμως, κανένας στο Χόλιγουντ δεν ενδιαφέρεται». Βέβαια, όλα αυτά συνέβαιναν πριν το «Επιχείρηση: Argo» γίνει η οσκαρική, κι όχι μόνο, έκπληξη της χρονιάς. Τώρα τα στούντιο τον παρακαλούν να κάνει ό,τι θέλει, όπως το θέλει. Κι ο Αφλεκ, πιστός στον αγώνα που δίνει για την παροχή βοήθειας στο Ανατολικό Κονγκό (ιδρυτής του «Eastern Congo Initiative») και την επαγρύπνηση του δυτικού κόσμου για τα εγκλήματα πολέμου στην περιοχή, επέλεξε ακριβώς αυτό: ένα πολιτικό θρίλερ που θα αποτυπώνει τι έχει συμβεί από το 1990 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έχει σημειωθεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό η πιο ανυπολόγιστη καταστροφή και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές για τουλάχιστον 5 εκατομμύρια και πολύ πιθανόν πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες που σκοτώθηκαν, οι μισοί από τους οποίους παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, στον ανταρτοπόλεμο (ο οποίος έχει κλιμακωθεί και με ομάδες πολιτοφυλακής γειτονικών χωρών) με στόχο τα ορυχεία της χώρας. Παρά τα εξαιρετικά μεγάλα νούμερα, το Κονγκό έχει λάβει ελάχιστη προσοχή από τον Τύπο και σίγουρα πολύ λιγότερο από χώρες όπως το Σουδάν, την πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Λιβύη και τη Συρία τώρα - δηλαδή, τις χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ επιθυμούσαν να παρέμβουν - αν και η τραγωδία στο Κονγκό είναι πολύ χειρότερη από ό, τι σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες.

1Ακολουθώντας τα αντίστοιχα βήματα του φίλου του Τζορτζ Κλούνεϊ για το Σουδάν, ο Αφλεκ έχει κατέβει με κάμερα στο Ανατολικό Κονγκό για να καταγράψει τι συμβαίνει σε ένα ντοκιμαντέρ

Ισως βέβαια γιατί οι ΗΠΑ κρύβονται πίσω από όλη αυτή την αναταραχή. Οι ομάδες πολιτοφυλακής, των «ανταρτών», υποστηρίζονται από τη Ρουάντα και την Ουγκάντα - που είναι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και λειτουργούν ως εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί του κόσμου για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναλαμβάνουν μέρος δηλαδή σε αυτές τις δήθεν επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, όπου οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα, και εξαιτίας αυτού, οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν προκλητική σιωπή για την κατάσταστη στο Κονγκό, παρά τα στοιχεία που υπάρχουν.

Οπότε ποιος μπορεί να κάνει μία ταινία που θα δείξει με διαφάνεια τι ακριβώς συμβαίνει εκεί κάτω; Μόνο ο Μπάτμαν! Φοβόμαστε όμως ότι ο Μπεν Αφλεκ, παρόλες τις καλές του προθέσεις, θα έχει φιλτραρισμένη αντίληψη των γεγονότων. Αλλωστε και στην «Επιχείρηση: Argo» η ανάγνωση ήταν ηρωϊκή για την Αμερική, κι ίσως για αυτό πήρε το πράσινο φως για ακόμα μία αποτύπωση της «ιστορίας».

Μπορεί όμως και να μας εκπλήξει. Αυτό που εκείνος διαδίδει ότι ετοιμάζει θα είναι ένα πολιτικό θρίλερ της τάξεως των «Syriana» και «Traffic», με σεναριογράφο τον Γουίλ Στέιπλς, ο οποίος καλείται να πιάσει την άκρη του νήματος στο κουβάρι μεταξύ εμπόλεμων ζωνών, παγκόσμιων συμφερόντων, εκατομμυριών θυμάτων και προσφύγων, πραγματικής ανθρωπιστικής βοήθειας και ελέγχου από εξωτερικές δυνάμεις.

Βέβαια όλα αυτά θα πρέπει να περιμένουν. Ο Αφλεκ αυτή την εποχή γυρίζει το «Gone Girl» του Ντέιβιντ Φίντσερ, σειρά έχει το «The Middle Man» (ο πιλότος νέας τηλεοπτικής σειράς του Fox) και τέλος, η διαβόητη εμφάνισή του ως Μπάτμαν απέναντι στον Σούπερμαν στο σίκουελ του «Man of Steel»

Περισσότερος Μπεν Αφλεκ εδώ.