Industry

Ο λόγος Του, συμβόλαιο!

στα 10

«Ο Λόγος του Βασιλιά» ξαναζωντάνεψε το «βρετανικό Χόλιγουντ» - τα στούντιο «Ελστρι», στη χρυσή εποχή των οποίων είχαν γυριστεί αριστουργήματα, αλλά η κρίση τα έφερε κοντά στην πτώχευση. Σήμερα, ετοιμάζονται να υποδεχτούν τον Μπραντ Πιτ.

Ο λόγος Του, συμβόλαιο!
Οσο βλέπετε γάμους στην μικρή σας οθόνη, η τύχη σας στην μεγάλη δουλεύει...

Οντρεϊ Χέπμπορν, Σοφία Λόρεν, Λόρενς Ολίβιε, Τσαρλς Λότον, Ερολ Φλιν, Τζακ Νίκολσον, Γκρέγκορι Πεκ. Μυθικοί σταρ έχουν περπατήσει τους διαδρόμους του. «Η Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο «Μόμπι Ντικ» του Τζον Χιούστον, ο «Εκβιασμός» του Αλφρεντ Χίτσκοκ. Λίγα παραδείγματα από τις ταινίες που γυρίστηκαν εκεί. Στα στούντιο «Ελστρι» (στην μικρή πόλη Μπόρχαμγουντ, του νότιου Χέρτφορντσαϊρ – 16 μίλια έξω από το Λονδίνο), που κάποτε ο Τσάρλι Τσάπλιν είχε αποκαλέσει «το σπίτι της βρετανικής κινηματογραφίας», ενώ η πιάτσα τα είχε επίσης ονομάσει «βρετανικό Χόλιγουντ».

Οταν το Χόλιγουντ σταμάτησε να κάνει μαζικά ταινίες στην Ευρώπη, τα διάσημα στούντιο έφτασαν κοντά στο κλείσιμο (το 1996 διασώθηκαν από το τοπικό κοινοτικό συμβούλιο του Μπόρχαμγουντ) και κατέληξαν να δίνουν τα πλατό τους σε ριάλιτι σόου και τηλεοπτικά παιχνίδια.

Και μετά ήρθε ένας Βασιλιάς και έδωσε το λόγο του. Η επιτυχία του «Λόγου του Βασιλιά», που εν μέρει γυρίστηκε εκεί, έδωσε νέα πνοή στα «Ελστρι» και τα έβαλε ξανά στον ευρύτερο χολιγουντιανό χάρτη. Μεγάλες συμφωνίες κλείστηκαν αμέσως μετά τα Οσκαρ, κάτι που έχει δώσει δουλειές στον τοπικό πληθυσμό και έχει ανακουφίσει την φορολογία των κατοίκων κατά 16%.

O βρετανικός Τύπος επιβεβαιώνει ότι το σίκουελ του «Sherlock Holmes» έχει ολοκληρωθεί εκεί, με την Warner να ομολογεί ότι έχει επιπλέον δρομολογήσει και τα γυρίσματα του «The Dark Night Rises» στα «Ελστρι». Η Paramount δεν ανοίγει τα χαρτιά της, αλλά οι φήμες τη θέλουν να έχει κλείσει τα βρετανικά στούντιο για τα γυρίσματα του «World War Z», της κινηματογραφικής μεταφοράς του graphic novel του Μαξ Μπρους, με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ.

Το ειρωνικό; Τώρα τα «Ελστρι» αρνούνται παραγωγές γιατί δεν προλαβαίνουν, και ενέκριναν μία επέκτασή τους (της τάξεως των 10 εκατομμυρίων λιρών) για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση.

Μικρά χάπι εντ στην μεγάλη ιστορία της οικονομικής μας κρίσης. Ξέρετε, απ’ αυτά που μπορεί κανείς να περιμένει μόνο από το σινεμά.