Industry

Ο Κέβιν Σμιθ... στα κόκκινα!

στα 10

Το πάλαι ποτέ ελπιδοφόρο παιδί του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά («Clerks» 1994, «Chasing Amy» 1997) μοιάζει να το έχει χάσει. Στα κόκκινα οι αποφάσεις του για το μέλλον της νέας του ταινίας «Red State», στα κόκκινα ο λόγος του μέσα από το blog του.

Ο Κέβιν Σμιθ... στα κόκκινα!
«Είμαι καλός επιχειρηματίας» ισχυρίζεται ο Σμιθ και βγάζει την ταινία του σε ...τουρνέ.

Λίγους μήνες πριν, ο Κέβιν Σμιθ είχε ανακοινώσει στο έκπληκτο κοινό του Σάντανς ότι θα αναλάβει τη διανομή της ταινίας του «Red State» ο ίδιος, μέσω ενός αυτοσχέδιου, φιλόδοξου συστήματος που είχε στο μυαλό του. Σήμερα μαθαίνουμε ότι τελικά η Lionsgate αγόρασε τα digital και TV δικαιώματα της ταινίας, με σκοπό να την κυκλοφορήσει σε VOD («video on demand») τον Οκτώβριο. Αυτό παρέχει μία σιγουριά ότι κάποια από τα 4 εκ. δολάρια που στοίχησε η παραγωγή θα τα πάρει σίγουρα πίσω. Γιατί όσο αφορά στο «αυτοσχέδιο, φιλόδοξο σύστημα» διανομής του Σμιθ... έχουμε κάποιες επιφυλάξεις.

Ο Σμιθ, μέσω της προσωπικής εταιρίας του SModcast Pictures, σχεδίασε μία... τουρνέ της ταινίας. Μία περιοδεία με το όνομα «Red State Tour» που διασχίζει την Αμερική (και το Σεπτέμβριο και τον Καναδά) παίζοντας την ταινία σε ειδικές προβολές σε κεντρικές πόλεις. Στο Λος Αντζελες για παράδειγμα, το «Red State» ολοκλήρωσε 15 προβολές στο «Wiltern Theater» συγκεντρώνοντας 851,832 δολάρια.

Φαίνεται όμως ότι αυτό το πείραμα φάνηκε ότι δε θα αποφέρει τα αναμενόμενα για τον Σμιθ κέρδη και ο ανεξάρτητος ιδιοσυγκρασιακός σκηνοθέτης υποχώρησε σε ... πιο συντηριτικές μεθόδους πώλησης και στην προσφορά της Lionsgate.

Δεν το έκανε όμως απροβλημάτιστα. Σ' ένα blog post που ξεπερνά τις 4.000 λέξεις, ο Σμιθ με το γνωστό σήμα-κατατεθέν τρόπο του εξηγεί την απόφαση για την «Red State Tour» περιοδεία και παραλληρεί εναντίον του κινηματογραφικού συστήματος. Οχι ότι κάποια απ' αυτά που λέει δεν είναι αλήθεια (και μάλιστα θα δώσουν κουράγιο και στους Ελληνες σκηνοθέτες που αντιμετωπίζουν μία παρόμοια μοίρα), αλλά ο τρόπος έκφρασής του υποψιάζει ότι ο Σμιθ έχει ... ξεφύγει:

«Οι γνώμες μπορεί να διίστανται για το αν είμαι καλός σκηνοθέτης ή όχι. Αλλά το μόνο στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι: είμαι καλός επιχειρηματίας! Πάντα κρατούσα το κόστος παραγωγής χαμηλό, ήξερα πώς να γυρίσω μια ταινία με low budget, ήξερα πώς να πουλήσω το τελικό προϊόν χωρίς να υποκύπτω στις γελοίες απαιτήσεις της αγοράς. Η θεατρική διανομή των ταινιών μου όμως ήταν πάντα εκεί που σκόνταφτα, εκεί όπου δεν μπορούσα πια να κοντρολάρω το κόστος. Γύρισα το "Red State" με 4 εκ. δολάρια και μου ζήτησαν άλλα 10 για έξοδα μάρκετινγκ και διαφήμισης για να μπορέσει η ταινία να βγει σε διανομή. Είναι γελοίο και τραγικό μαζί: δεν μπορείς να βγεις χωρίς να σε μάθει ο κόσμος και δεν σε μαθαίνει ο κόσμος χωρίς μάρκετινγκ. Εγώ πίστεψα στο κοινό μου. Πίστεψα ότι έχουμε μία βάση που θα μπορούμε να ανοίξουμε τα φτερά μας - ένα κοινό που φτάνει να ενημερωθεί από τα social media για να τρέξει να δει την ταινία. Ο πλανήτης Κρύπτον πεθαίνει. Κι εγώ αγαπώ την τέχνη μου σαν δικό μου παιδί, για αυτό και την έβαλα σ' ένα πύραυλο και την έστειλα μόνη της σε τροχιά - οτιδήποτε από το να βρει το θάνατο της θεατρικής διανομής..»