Buzz

O Φρανκενστάιν του Τιμ Μπάρτον

στα 10

Γυρισμένο το 1984, το «Frankenweenie», ο 30λεπτος φόρος τιμής του Τιμ Μπάρτον στο «Φρανκενστάιν» της Μέρι Σέλεϊ έμελλε να αποτελέσει το σημείο ρήξης του με τη Disney. Και να που σήμερα επιστρέφει ως το επόμενο stop motion παραμύθι του σκηνοθέτη που δεν θα βαρεθεί ποτέ να ασχολείται με τα...τέρατα!

O Φρανκενστάιν του Τιμ Μπάρτον

Το «Frankenweenie» αποτελεί ακόμη και σήμερα μια από τις αυθεντικές δημιουργίες του Τιμ Μπάρτον. Ενας φόρος τιμής στον «Φρανκεστάιν» της Μέρι Σέλει, ποτισμένος με την σινεφίλ ευαισθησία ενός παιδιού που μεγάλωσε με τη σιγουριά πως τα «τέρατα» δεν ζουν μόνο στους εφιάλτες. Η αρχική πρόθεση του Μπάρτον ήταν η ιστορία ενός παιδιού που ξαναζωντανεύει τον νεκρό του σκύλο με την τεχνική του Δρ. Φρανκεστάιν να γυριστεί σαν ένα μεγάλου μήκους stop motion φιλμ, αλλά λόγω οικονομικών περιορισμών το σκηνοθέτησε τελικά ως ένα live action μικρού μήκους.

Το «Frankenweenie» υπήρξε ταυτόχρονα και η αιτία που η Disney απέλυσε τότε τον Μπάρτον επειδή θεώρησε πως η ταινία ήταν πολυέξοδη και τόσο τρομακτική που δεν θα μπορούσε να απευθυνθεί σε παιδικό κοινό. Η αρχική της προβολή θα γινόταν πριν από μια επανέκδοση του «Πινόκιο» στις 21 Δεκεμβρίου του 1984. Αντ' αυτού μπήκε στο συρτάρι της Disney, για να περιληφθεί αργότερα (αφού ο Μπάρτον είχε αποδείξει ότι είναι ένας σκηνοθέτης που μπορείς να εμπιστευτείς και στο ταμείο) ως extra σε μια από τις κυκλοφορίες σε DVD του «Χριστουγεννιάτικου Εφιάλτη».

Η μεγάλη επιτυχία που είχε η ταινία ανάμεσα στους φανατικούς του Μπάρτον, γέννησε και την ιδέα μιας μεγάλου μήκους μεταφοράς της σε stop motion που κρατάει ήδη από το 2005, φέρνοντας στην επιφάνεια το αρχικό σχέδιο του Μπάρτον για την ταινία. Το σενάριο για τη μεγάλου μήκους μεταφορά είχαν γράψει το 2005 η Τζόσαν ΜακΓκίμπον και η Σάρα Πάτριοτ, αλλά το 2006, ο Τζον Ογκουστ προσλήφθηκε για να το ξαναγράψει σε μια εκδοχή που ολοκληρώθηκε το 2009.

Το «Frankenweenie» γυρίστηκε και αυτό (όπως το αυθεντικό) σε ασπρόμαυρο, με υπεύθυνους του τρισδιάστατου animation την ομάδα της «Νεκρής Νύφης». Τις φωνές ανέλαβαν μερικοί από τους πρώην συνεργάτες του Μπάρτον (Γουαινόνα Ράιντερ, Κάθριν Ο' Χάρα, Μάρτιν Σορτ και Μάρτιν Λαντάου) και η αρχική ημερομηνία εξόδου της ταινίας ήταν ο Νοέμβριος του 2011.

Τα σχέδια, όμως, της Disney μετέφεραν την ταινία τον Οκτώβριο του 2012 ενώ στην παρουσιάση του «Frankenweenie» στην ετήσια έκθεση της Disney που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή, παρουσιάστηκε το καινούριο logo του τίτλου.

Δείτε εδώ ολόκληρο το «Frankenweenie» του 1984 μέχρι να κυκλοφορήσουν οι πρώτες φωτογραφίες και τα τρέιλερ από τη μεγάλου μήκους εκδοχή του.