Buzz

Ο βίος και η πολιτεία του Σάμιουελ Φούλερ!

στα 10

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πατέρα της, η κόρη του Σάμιουελ Φούλερ ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για τον θρυλικό σκηνοθέτη ή όπως το περιγράφει η ίδια «ένα ερωτικό τραγούδι για τη δημοκρατία, έναν ύμνο στην ανεξαρτησία, την αυθεντικότητα και την εμμονή».

Ο βίος και η πολιτεία του Σάμιουελ Φούλερ!

Είναι τόσο ειρωνικό, αλλά και τόσο ταιριαστό με την ιστορία «ανεξαρτησίας» του Σάμιουελ Φούλερ, το γεγονός πως η ταινία που ετοιμάζει η κόρη του για να γιορτάσει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πατέρα της, βρίσκεται ήδη στην πλατφόρμα crowd funding kickstarter, αναζητώντας πόρους για την ολοκλήρωσή της.

Το ντοκιμαντέρ της Σαμάνθα Φούλερ με τίτλο «A Fuller Life», ξεκίνησε, όπως δηλώνει η ίδια, με το σκοπό τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Σάμιουελ Φούλερ που συμπληρώθηκαν στις 12 Αυγούστου του 2012. «Αν και έχει φύγει εδώ και 15 χρόνια, πιστεύω ότι μπορούμε ακόμη να τα γιορτάσουμε με το να αφηγηθούμε την συναρπαστική του ιστορία. Γι' αυτό το λόγο κάλεσα μερικούς φίλους να διαβάσουν κομμάτια από την αυτοβιογραφία του πατέρα μου (σ.σ. «A Third Face : My Tale of Writing, Fighting and Filmmaking» του 2002) και δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πιο ιδανικό σκηνικό από το γραφείο του ("the shack", όπως το αποκαλούσε ο ίδιος), ένα μέρος που τον θυμάμαι να περνάει ατέλειωτες ώρες χτυπώντας γράμματα στην Royal γραφομηχανή του. Ενας αληθινός ρεπόρτερ, πάντοτε στο κυνήγι νέων συναρπαστικών ιστοριών. Και την ίδια στιγμή, η δική του ιστορία παραμένει η πιο εμπνευστική απ' όλες.»

2 Σπάνια φωτογραφία του Σάμιουελ Φούλερ από το προσωπικό του αρχείο.

Από τα χρόνια της παιδικής του ηλικίας ως την επιτυχημένη του πρώτη καριέρα ως ο πιο νέος αστυνομικός ρεπόρτερ της Νέας Υόρκης και από την προσγείωση του στο Χόλιγουντ λίγο πριν το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ως συγγραφέας και σεναριογράφος μέχρι την εμπειρία του στο μέτωπο και την μεταπολεμική του θρυλική κινηματογραφική καριέρα, το «A Fuller Life» φιλοδοξεί να καλύψει κάθε πτυχή ενός πολυσχιδούς, ασυμβίβαστου και - ακόμη και μέσα στα γρανάζια της βιομηχανίας - ανεξάρτητου στην ψυχή δημιουργού που επηρέασε όσο λίγοι το μεταπολεμικό σινεμά παγκοσμίως.

Και θα το κάνει με τη βοήθεια φίλων (ανάμεσα τους ο Τζέιμς Φράνκο, ο Βιμ Βέντερς - στην «Κατάσταση των Πραγμάτων» και στον «Αμερικάνο Φίλο» του πρωταγωνιστεί ο Φούλερ -, ο Μαρκ Χάμιλ, ο Τιμ Ροθ, ο Μόντε Χέλμαν κ.ά.), με σπάνιο ανέκδοτο υλικό από τη ζωή του, home movies, ρεπορτάζ από την περίοδο της θητείας του και αποκατεστημένες σκηνές από τη φιλμογραφία του, που για όσους λίγους αγνοούν, αποτελείται από μερικές σπουδαίες ταινίες που διασχίζουν από το νουάρ («Pickup On South Street» του 1953), το γουέστερν («Forty Guns» του 1957) μέχρι τα αταξινόμητα θρίλερ «Shock Corridor» του 1963 και «The Naked Kiss» του 1964 και το cult «White Dog» του 1981.

2) Ο Σάμιουελ Φούλερ στα γυρίσματα του «White Dog».

Κομμάτια μιας φιλμογραφίας που απέδειξαν πως το να μένεις ανεξάρτητος μπορεί να έχει το κόστος του σε μια βιομηχανία που μισεί την «ελευθερία», αλλά και πως ο διωγμός του Φούλερ από το σύστημα (και τον Τζ. Εντγκαρ Χούβερ που τον κατηγόρησε πολλάκις ως μη πατριώτη) είχε σαν αποτέλεσμα τη γιγάντωση ενός μύθου που η επιρροή του ζει ακόμη και σήμερα σε κάθε «σκοτεινή» γωνιά του αμερικανικού σινεμά.

Διαβάστε περισσότερα για το «A Fuller Life» στην επίσημη σελίδα του στο Kickstarter. και δείτε παρακάτω ένα τρέιλερ του ντοκιμαντέρ.