Buzz

«Κλήρος». Μια ταινία για την εκκλησία σπάει ρεκόρ κι εξάπτει πάθη στην Πολωνία

στα 10

Ετοιμάζεται να ξεπεράσει το «Avatar» σε εισιτήρια και παρακίνησε εκατοντάδες ανθρώπους να καταγγείλουν την κακοποίησή τους στα χέρια ιερέων της καθολικής εκκλησίας.

«Κλήρος». Μια ταινία για την εκκλησία σπάει ρεκόρ κι εξάπτει πάθη στην Πολωνία

«Νομίζω ότι δεν είμαι ο μόνος άνθρωπος στην Πολωνία που ενοχλείται από το γεγονός ότι η εκκλησία είναι υπεράνω του νόμου», λέει ο Βόιτσεχ Σμαρζόβσκι, σκηνοθέτης του «Kler», προσπαθώντας να εξηγήσει την πρωτοφανή επιτυχία της ταινίας του, η οποία μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα έφερε στις αίθουσες 3 εκατομμύρια θεατές κι ετοιμάζεται να ξεπεράσει το ρεκόρ του «Avatar» το οποίο με 3,8 εκατομμύρια θεατές είναι μέχρι σήμερα η πιο εμπορική ταινία στην ιστορία της χώρας.

Η έξοδός της στις αίθουσες συνέπεσε με μια σημαντική δικαστική απόφαση εις βάρος της εκκλησίας, η οποία κλήθηκε να πληρώσει μια σημαντική αποζημίωση για την απαγωγή και τον βιασμό ενός 13χρονου κοριτσιού από έναν ιερέα.

Δείτε ακόμη: «Κλέφτες Καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε - Εντα: Δείτε το τρέιλερ της ταινίας που θα σας... κλέψει την καρδιά!

kler, klergy, κλήρος, 607

Το φιλμ τοποθετημένο σε μια μικρή επαρχιακή ενορία, αφηγείται τις ιστορίες τριών ιερέων ο καθένας από τους οποίους έχει ένα σκοτεινό μυστικό, είτε αυτό είναι η διαφθορά, ο αλκοολισμός ή η κακοποίηση παιδιών. Και φυσικά μιλά για την πολιτική συγκάλυψης της εκκλησίας σε μια κοινωνία όπου ο καθολικισμός έχει βαθιές και στέρεες ρίζες.

kler, klergy, κλήρος, 607

Ταινία μυθοπλασίας, μα βασισμένη όπως λέει ο σκηνοθέτης του σε αληθινές ιστορίες και μαρτυρίες τόσο ιερέων όσο και θυμάτων κακοποίησης ή αδικίας στα χέρια της εκκλησίας, το φιλμ προκάλεσε ένα κύμα καταγγελιών από θεατές, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που είχαν μείνει κρυφά.

kler, klergy, κλήρος, 607

Οπως είναι φυσικό η ταινία διχάζει με κάποιες πλευρές να την αποκαλούν προπαγάνδα εναντίον της εκκλησίας κι άλλες να επαινούν την ειλικρίνεια και την τόλμη της, όμως ο Σμαρζόβσκι, λέει ότι στην προετοιμασία της ταινίας είχε την βοήθεια και την συμπαράσταση αρκετών ιερέων που όπως εκείνος θα ήθελαν να δουν αλλαγές στους μηχανισμούς της πολωνικής εκκλησίας και φως στις υπερβολικά στενές σχέσεις της με το κράτος. «Δεν πιστεύω ότι μια ταινία μπορεί να αλλάξει μια χώρα, αλλά μπορεί να αλλάξει κάτι στο μυαλό ενός θεατή» λέει. «Μπορεί οι Πολωνοί να συγχωρούν την εκκλησία για την υποκρισία της, αλλά ελπίζω ότι δεν θα συγχωρήσουν την παιδοφιλία».

kler, klergy, κλήρος, 607

Δείτε το τρέιλερ του «Kler» στο βίντεο το οποίο ίσως κάνει την ταινία να μοιάζει λίγο περισσότερο με μαύρη κωμωδία, απ΄όσο πιθανότατα είναι.


Δείτε κι αυτά: