Industry

Κάτι τρέχει με τη «Μάργκαρετ»…

στα 10

Δεν έχετε παρά να τσεκάρετε το hashtag #teammargaret στο twitter για να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχει μια μερίδα επαγγελματιών και κοινού που πασχίζει να δώσει στην ταινία του Κένεθ Λόνεργκαν, «Margaret», μια ευκαιρία να τα καταφέρει!

Κάτι τρέχει με τη «Μάργκαρετ»…

Ο Κένεθ Λόνεργκαν είναι ο σκηνοθέτης του «You Can Count on Me», επίσης σεναριογράφος του «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» και του «Ανάλυσέ το» κι έχει να κάνει δική του ταινία 11 χρόνια. Το «Margaret» ξεκίνησε να γυρίζεται το 2005, πριν έξι χρόνια, μάλιστα με παραγωγούς τον Σκοτ Ρούντιν, τον Γκάρι Γκίλμπερτ και… τον Σίντνεϊ Πόλακ που πέθανε το 2008! Η αιτία, κατά τα λεγόμενα, είναι ότι ο Λόνεργκαν χρειάστηκε πολύ χρόνο για το μοντάζ και το post production! Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ανα Πάκουιν, Μάθιου Μπρόντερικ, Ζαν Ρενό, Μαρκ Ράφαλο και Ματ Ντέιμον.

Η ιστορία στρέφεται γύρω από μια 17χρονη κοπέλα στη Νέα Υόρκη (η Ανα Πάκουιν που την ενσαρκώνει ήταν 23 στα γυρίσματα και τώρα πλησιάζει τα 30!), που θεωρεί ότι άθελά της είχε κάποια σχέση με ένα τροχαίο που κόστισε τη ζωή μιας γυναίκας. Στην προσπάθειά της να επανορθώσει συναντά αντίσταση από όλα τα μέτωπα και βασανίζει ψυχολογικά την οικογένειά της, τους φίλους της κι ακόμα περισσότερο τον εαυτό της. Στην πορεία συνειδητοποιεί την ευκολία με την οποία ο νεανικός ιδεαλισμός συντρίβεται από τη σκληρότητα του κόσμου των ενηλίκων.

Ειδικές προβολές διοργανώνονται για τους κριτικούς της Νέας Υόρκης και του Λος Αντζελες, εν όψει της σεζόν των βραβείων που μόλις ξεκίνησε και θ’ ακολουθήσουν και στη Βοστόνη και το Σικάγο, ενώ dvds αποστέλλονται μανιακά στους κριτικούς πόλεων όπου η ταινία δεν προβλήθηκε καν.

Ορισμένοι κριτικοί, μάλιστα, μοιάζουν να έχουν πάρει την ταινία υπό την προστασία τους, με μια δόση… υπερβολής: τώρα που το «Margaret» θ’ ανοίξει και στις βρετανικές αίθουσες, η Guardian κατηγόρησε γραπτώς την παραγωγό εταιρεία Fox Searchlight ότι έθαψε συνειδητά την ταινία. Η αλήθεια βέβαια είναι λίγο πιο σύνθετη, μια και το «Margaret» έχασε στην κυριολεξία χρόνια με δικαστικές διαμάχες και μονταζιακές αλλαγές, ενώ όταν βγήκε στην Αμερική αυτόν τον Σεπτέμβριο (παρά την ομολογούμενη έλειψη διαφημιστικής καμπάνιας), δεν ενθουσίασε τους κριτικούς και έκανε μέτρια εισιτήρια.

Ο ίδιος ο Κένεθ Λόνεργκαν δηλώνει ότι μια εναλλακτική μορφή της ταινίας, σε μοντάζ του Μάρτιν Σκορσέζε (ειλικρινά, πότε προλαβαίνει;), πλησίαζε περισσότερο το δικό του όραμα, αλλά αποδέχεται πλήρως την τρέχουσα βερσιόν, η οποία προβλήθηκε στους κινηματογράφους: «Υποστηρίζω αυτήν τη βερσιόν με όλη μου την καρδιά και θέλω να τη δει το κοινό, γιατί οι ηθοποιοί το αξίζουν και πρέπει να αναγνωριστεί η εκπληκτική δουλειά τους. Παρόλ’αυτά, δεν είναι κρυφό ότι προσπάθησα να προωθήσω μια μεταγενέστερη βερσιόν, για την οποία, πολύ γενναιόδωρα με βοήθησε ο Μάρτι Σκορσέζε, που ανταποκρίνεται περισσότερο στις προθέσεις μου – μια βερσιόν που ελπίζω ότι κάπως, κάποτε, θα δει το φως της μέρας.»

Παρά τη μεγαλύτερη ή τη μικρότερη βερσιόν, την κινηματογραφική προβολή ή τη διανομή dvds σε επαγγελματίες, γεγονός είναι ότι αν μια ταινία ξεκινήσει στραβά την πορεία της, είναι πολύ δύσκολο να ισιώσει. Αλλά μια και ο Κένεθ Λόνεργκαν δεν το βάζει κάτω, θα περιμένουμε η «Μάργκαρετ» να κάνει μια βόλτα κι από τα μέρη μας.

Προς το παρόν, δείτε το τρέιλερ παρακάτω.