Industry

Με... φόρα από τη Θεσσαλονίκη το «Μαζί ή Τίποτα» του Φατίχ Ακίν

στα 10

Βγαίνοντας πρώτα στη Θεσσαλονίκη, η νέα ταινία του Φατίχ Ακίν γέμισε το Ολύμπιον το τετραήμερο που μας πέρασε και ετοιμάζεται να βγει και στις αίθουσες της υπόλοιπης Ελλάδας την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου.

Flix Team
Με... φόρα από τη Θεσσαλονίκη το «Μαζί ή Τίποτα» του Φατίχ Ακίν

Προκλητικό, εκρηκτικό, επίκαιρο, πολιτικό, μελοδραματικό και στιγματισμένο από μια υπέροχη γυναικεία ερμηνεία - τη βραβευμένη στο Φεστιβάλ των Καννών Ντάιαν Κρούγκερ, το «Μαζί ή Τίποτα» του Φατίχ Ακίν ξεκίνησε το τετραήμερο που μας πέρασε την κινηματογραφική του καριέρα στην Ελλάδα από το Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης, σε μια σπάνια «θεσσαλονικιώτικη» πρεμιέρα, πριν απλωθεί στις αίθουσες της υπόλοιπης Ελλάδας από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου.

Τα περίπου 1200 εισιτήρια που έκανε η ταινία μόνο σε μια αίθουσα, μέσα στο πιο δύσκολο τετραήμερο της χρονιάς (αυτό της Καθαράς Δευτέρας) δικαίωσε το πείραμα της αποκεντρωμένης εξόδου και επιβεβαίωσε την αγάπη που έχει το ελληνικό κοινό στον Φατίχ Ακίν, όταν αυτός έρχεται με τη δύναμη του άμεσου, ζωντανού σκηνοθέτη που τον γνωρίσαμε.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Μαζί ή Τίποτα».

Poster in the fade 607

Το «Μαζί ή Τίποτα» αφηγείται την ιστορία της Κάτια, της 35χρονης Γερμανίδας που πανρεύεται τον τουρκικής καταγωγής Νούρι, ακόμα και μέσα στη φυλακή. Εκείνος, πρώην έμπορος ουσιών αλλά τώρα αποφασισμένος να αλλάξει τη ζωή του, εκείνη φοιτήτρια ανθρωπολογίας που αψηφά την επικριτική της μητέρα, δεν ανταλλάζουν βέρες αλλά χαράζουν στα δάχτυλά τους τατουάζ - σύμβολα της δικής τους αιώνιας αγάπης και δέσμευσης. Εξι χρόνια μετά τους συναντάμε στη γειτονιά τους στο Kρόιτσμπεργκ - εκείνος δουλεύει στο φορολογικό γραφείο που έχει στήσει για να βοηθά τους Τούρκους μετανάστες, εκείνη φέρνει τον εξάχρονο γιο τους για να περάσει την μέρα με τον μπαμπά του. Μόνο που δε θα είναι μία συνηθισμένη μέρα για την οικογένειά τους. Μία βόμβα εκρήγνυται ακριβώς μπροστά από το γραφείο του Νούρι και η Κάτια χάνει τον σύντροφό της, το παιδί της και τη γη κάτω από τα πόδια της μέσα σε μια στιγμή. Η πραγματική όμως τραγωδία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Γιατί το ωστικό κύμα που προκαλεί αυτή η έκρηξη έχει να κάνει με πολλά περισσότερα. Ποιος ευθύνεται; Γείτονες, media, φίλοι αλλά και οι ίδιοι οι γονείς τεντώνουν το δάχτυλο στο παρελθόν του Νούρι. Η αστυνομία ψάχνει ενόχους σε γνωστά ρατσιστικά μονοπάτια (ακόμα και το σκίτσο μιας γυναίκας που περιγράφει η Κάτια μεταφράζεται σε «ανατολικοευρωπαία»). Η πραγματικότητα όμως είναι ακόμα πιο ζοφερή: το χτύπημα ήταν εθνικιστικό, οι ένοχοι είναι Γερμανοί, και το νεοναζιστικό φασιστικό ρεύμα που δε δέχεται οποιαδήποτε διαφορετικότητα να συνυπάρχει, ηχηρά παρόν. Θα μπορέσει να επέλθει μία λύση μέσα από το δημοκρατικό δικαστικό σύστημα; Ή η αυτοδικία είναι ο μόνος δρόμος;

Το «Μαζί ή Τίποτα» θα προβάλλεται στις αίθουσες όλης της Ελλάδας από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου σε διανομή της Rosebud 21 και Seven Films.