Φεστιβάλ / Βραβεία

Στο «Dragonslayer» το βραβείο του Hot Docs

στα 10

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Βόρειας Αμερικής, το Hot Docs του Τορόντο, ανακοίνωσε τα φετινά του βραβεία.

Στο «Dragonslayer» το βραβείο του Hot Docs
«Dragonslayer» του Τρίσταν Πάτερσον

To βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ για το διεθνές του τμήμα, πήγε στο φιλμ του Αμερικάνου Τρίσταν Πάτερσον «Dragonslayer». Η ιστορία ενός καλιφορνέζου skater που προσπαθεί να παρατείνει την εφηβεία του κάνοντας σκέιτ σε άδειες πισίνες, ταξίδια με το αυτοκίνητο και ζώντας μέσα από το σακίδιο του, δίνει την ευκαιρία στον Πάτερσον να κάνει ένα ντοκιμαντέρ που δεν ωραιοποιεί τον πρωταγωνιστή του ούτε την κουλτούρα του σκέιτ και που είχε ήδη βραβευτεί στο φετινό SXSW.

Η επιτροπή, απένειμε ένα ειδικό βραβείο στο φιλμ των Μάσιμο Ντ'Ανόλφι και Μαρτίνα Παρέντι «The Castle», που παρακολουθεί, την καθημερινότητα, την εργασία, τις σχέσεις, αλλά και την ένταση που αποτελεί την πραγματικότητα των ανθρώπων που δουλεύουν στον έλεγχο των μεταναστών στο αεροδρόμιο του Μιλάνο.

Το βραβείο για ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους απονεμήθηκε στο «Our Newspaper» της Ελίν Φλίπσε, που εξιστορεί την προσπάθεια ενός δημοσιογράφου να ανοίξει μια καινούρια εφημερίδα σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ρωσσίας. Ειδκίκή μνεία απονεμήθηκε στο «People I Could Have Been and Maybe Am» του Μπόρις Γκέρετς.

Το βραβείο καλύτερου Καναδέζικου ντοκιμαντέρ πήγε στο «Family Portrait in Black and White» της Τζούλια Ιβάνοβα, για μια γυναίκα που μεγαλώνει 23 εγκαταλελειμμένα μαύρα παιδιά στην Ουκρανία, το οποίο είχε προβληθεί και στο Sundnace, ενώ ειδική μνεία δόθηκε στα «At Night They Dance » των Ιζαμπέλ Λαβίν και Στεφάν Τιμπό και στο «The Guantanamo Trap» του Τόμας Σελίμ Γουόλνερ.

Το Βραβείο του HBO για καινούριο σκηνοθέτη πήγε στον Μιχάλ Μαρτσζάκ για το «At The Edge of Russia» την καταγραφή της καθημερινότητας ενός νεαρού στρατιώτη που υπηρετεί την θητεία του, σε ένα απομακρυσμένο φυλάκιο της αρκτικής θάλασσας.

Τέλος στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους βραβεύτηκε το « Flying Anne» της Κάθριν βαν Κάμπεν, η ιστορία ενός κοριτσιού με σύνδρομο Τουρέτ ενώ διακρίθηκε και το «Something to Tell you» του Πιτ Γκλίσον.