Φεστιβάλ / Βραβεία

Η απίστευτη ιστορία της πιο lo-fi γιαγιάς που γνωρίσατε ποτέ!

στα 10

Η Bjork, οι Mum και οι Sigur Rós την λατρεύουν. Η Ισλανδία την φυλάει σαν το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της. Η υπέργηρη όμως Σίγκριντουν Νιλσντότιρ ταξιδέυει στα φεστιβάλ του κόσμου, μέσω ενός ντοκιμαντέρ που αφηγείται την απίστευτη ιστορία της...

Η απίστευτη ιστορία της πιο lo-fi γιαγιάς που γνωρίσατε ποτέ!

Η Σίγκριντουν Νιλσντότιρ ξεκίνησε να γράφει μουσική στα 70 της χρόνια, φτιάχνοντας ήχους και μελωδίες από τα αντικείμενα που έβρισκε μέσα στην κουζίνα της. Επτά χρόνια μετά, μετραέι ήδη 59 ολοκληρωμένα άλμπουμ με περισσότερα από 600 τραγούδια και μια φήμη που έχει κάνει τη μουσική σκηνή της Ισλανδίας να υποκλίνεται στο όνομα της.

Γυρισμένο από τους Ορι Τζόνσον, Κρίστιν Μπιορκ Κριστανσντότιρ και Ινγκιμπιορκ Μπέργισκντότιρ, το ντοκιμαντέρ «Grandma Lo-fi: The Basement Tapes of Sigrídur Níelsdóttir» που συμμετέχει στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, αφηγείται τη διαδρομή της, από τη Δανία στη Βραζιλία και από εκεί στην Ισλανδία μέχρι την πιο παραγωγική της φάση, σήμερα που κοντέυει στα 80 της χρόνια.

Μέσα από αρχειακό υλικό (κυρίως super 8 και super 16 ταινίες) αποκαλύπτεται το φαινόμενο μιας γυναίκας που αποφάσισε να γράψει μουσική επειδή δεν άντεχε άλλο να την κουβαλάει μέσα της, τον λόγο για τον οποίο δεν είχε ηχογραφήσει ούτε μια νότα μέχρι να γίνει 71 ετών και τη δημιουργία ενός συγκροτήματος που έφτιαξαν μέλη των Mum και των Slowbow (οι οποίοι είχαν ερμηνεύσει τρια από τα τραγούδια της στο «Noi Albinoi» του 2003) προεκιμένου να ερμηνεύουν ζωντανά τα τραγούδια της.

Δείτε το τρέιλερ του «Grandma Lo-fi: The Basement Tapes of Sigrídur Níelsdóttir» παρακάτω και επιβεβαιώστε πως όντων στην Ισλανδία ζούνε ξωτικά!