Buzz

Εσείς πόσο θα δίνατε για τα μαύρα γυαλιά της Γκρέτα Γκάρμπο;

στα 10

Η μεγάλη σταρ του Old Hollywood που τα τελευταία χρόνια πριν πεθάνει εξαφανίστηκε από τη δημόσια ζωή, πίσω από τα τεράστια χαρακτηριστικά σκούρα γυαλιά της, δεν έζησε να δει πόσο τιμούνται τα προσωπικά της αντικείμενα…

Εσείς πόσο θα δίνατε για τα μαύρα γυαλιά της Γκρέτα Γκάρμπο;

Παπούτσια, γούνες, ρούχα, κοσμήματα και τα σήμα κατατεθέν σκούρα γυαλιά ηλίου της Γκράτα Γκάρμπο βγήκαν σε δημοπρασία και συγκέντρωσαν το ποσό του 1.6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εκτιμητές της συλλογής που τέθηκε στη διάθεση των αγοραστών το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έβγαλαν το συμπέρασμα ότι τα εκθέματα πούλησαν 3 φορές την αξία τους, τονίζοντας έτσι ότι η διαχρονική φήμη των ακριβοθώρητων σταρ του Old Hollywood πωλείται ακόμα περισσότερο στο χρηματιστήριο της σύγχρονης αγοράς.

«Η Γκρέτα Γκάρμπο απαίτησε τιμές αλά Μέριλιν Μονρόε» δήλωσε ο Μάρτιν Νόλαν, ο διευθυντής των δημοπρασιών Julien. «Η απαράμιλλη ομορφιά της, η συγκλονιστική σκηνική της παρουσία και η εξαιρετική επιρροή της στη μόδα, αποδείχτηκαν για άλλη μία φορά διαχρονικές…»

Οπως όλες αυτού του είδους οι δημοπρασίες, μας πιάνει και μια μικρή θλίψη. Για δύο λόγους: πρώτον για την ανάγκη να έχεις, ως συλλέκτης, ένα αντικείμενο-κομμάτι του μύθου και, δεύτερον, να είσαι φυσικός κληρονόμος αυτού του μύθου και να ξεπουλάς τα κομμάτια του.

Για παράδειγμα, κάποια από τα προσωπικά αντικείμενα της Γκάρμπο αγοράστηκαν από τους συλλέκτες στα ακόλουθα ποσά:

Φόρμα Louis Vuitton (37.500 δολάρια)

Παπούτσια Ferragamo (8.125)

Τα γυαλιά ηλίου της (13.75)

Σετ κοσμημάτων (9.600)

Καρφίτσα σε σχήμα αετού (13.750)

Βελούδινο τουρμπάνι (12.800)

Μεταξωτό παλτό Valentina Ottoman (11.520)

Σουγιάς-αντίκα: (8.960)

Να θυμίσουμε ότι η Γκάρμπο σταμάτησε τις εμφανίσεις της στο σινεμά και αποσύρθηκε και από κάθε δημόσια εμφάνιση το 1941 και πέθανε το 1990. Κάντε την μαθηματική πράξη και βρείτε πόσο η ίδια εκτιμούσε την ιδιωτική της ζωή.