Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2019: Τα βραβεία στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα»

στα 10

Με την απονομή των βραβείων του έληξε και το Ενα Κάποιο Βλέμμα, το ανήσυχο τμήμα του επίσημου προγράμματος.

Κάννες 2019: Τα βραβεία στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα»

«Η Επιτροπή θα ήθελε να εκφράσει τη μεγάλη ευχαριστήση που είχε να βουτήξει μέσα στη διαφορετικότητα της φετινής επιλογής. Αυτό σε πολλά επίπεδα: στα θέματα, στον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα κινηματογραφικά εργαλεία και στην απεικόνιση των χαρακτήρων. Ηταν πολύ τονωτικό να βλέπεις, τον ένα δίπλα στον άλλο, κινηματογραφιστές με τελειοποιούν τη γλώσσα τους και άλλους που αναζητούν ακόμη το δικό τους δρόμο προς την καταξίωση. Ηταν υπέροχη έκπληξη να δούμε εννιά πρώτες ταινίες στην επιλογή. Νιώθουμε τιμή που μεταφερθήκαμε σε όλα αυτά τα διαφορετικά σύμπαντα. Το σινεμά του κόσμου παραμένει πολύ ζωντανό και σε πολύ καλή κατάσταση.»

Με αυτή τη δήλωση η επιτροπή που αποτελούνταν φέτος από την Πρόεδρο Ναντίν Λαμπακί και τα μέλη Μαρίνα Φόις, Νουρχάν Σεκερσί-Πορστ, Λισάντρο Αλόνσο και Λούκας Ντοντ, έδωσε τα βραβεία της στις ταινίες που ξεχώρισε από το φετινό Ενα Κάποιο Βλέμμα.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο βραζιλιάνικης καταγωγής σκηνοθέτης του «Madame Sata» Καρίμ Ενούζ, ο οποίος επιστρέφει στο Ρίο ντε Τζανέιρο της δεκαετίας του '40 για να αφηγηθεί την ιστορία της Γκίντα και τις Ευριδίκης Γκουσμάο, που όπως όλες οι γυναίκες της γενιάς τους υπήρξαν αόρατες στα μάτια της κοινωνίας της Βραζιλίας. Πρωταγωνιστεί η Φερνάντα Μοντενέγκρο του συγκλονιστικού «Κεντρικού Σταθμού».

Ανάμεσά στους νικητές και ο Μπρούνο Ντιμόν με τη «Jeanne», συνέχεια της «Jannette», ο Καντεμπίρ Μπαλάγκοφ για το «Beanpole» μια από τις καλύτερες ταινίες που είδαμε φέτος στο Φεστιβάλ και η Κιάρα Μαστρογιάννι στο πρώτο της βραβείο ερμηνείας ever.

the Invisible Life

Βραβείο Ενα Κάποιο Βλέμμα: The Invisible Life of Euridice Gusmao του Καρίμ Ενούζ
Βραβείο της Επιτροπής: O Que Arde του Ολιβερ Λασε
Βραβείο Ερμηνείας: Κιάρα Μαστρογιάννι για το «Chambre 212» του Κριστόφ Ονορέ
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Καντεμίρ Μπαλάγκοφ για το «Beanpole»
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: LIberte του Αλμπερτ Σέρα
Coup de Coeur της Επιτροπής (εξ ημισείας): La Femme de mon Frere της Μόνια Τσόκρι και The Climb του Μάικλ Αντζελο Κοβίνο
Ειδική Μνεία της Επιτροπής: Jeanne του Μπρούνο Ντιμόν

Το 72ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 14 ως και τις 25 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2019 εδώ.