Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 9.0: Πάμε Down Under;

στα 10

Στην 9η χρονιά του, το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros στρέφει το βλέμμα του στην animation σκηνή της Αυστραλίας με ένα μοναδικό αφιέρωμα!

Animasyros 9.0: Πάμε Down Under;

Σε μία κατεξοχήν κινηματογραφική χώρα όπως είναι η Αυστραλία, η animation σκηνή της δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί πρόταση και τομή. Η παράδοση στο animation στην Αυστραλία μετράει σχεδόν ένα αιώνα ζωής. Αυστραλοί καλλιτέχνες έχουν γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση κι έχοντας κατακτήσει και την οσκαρική επιβράβευση με αριστουργήματα όπως τα «Leisure» (1976), «Harvie Krumpet» (2003) και «The lost thing» (2010).

Δουλεύοντας και αναπτύσσοντας καινοτόμα τις διαφορετικές τεχνικές του animation (από το παραδοσιακό ζωγραφιστό στο χέρι καρέ-καρέ, το stop motion και τις χειροποίητες κούκλες μέχρι την καθαρά ψηφιακή επεξεργασία, τη χρήση οπτικών εφέ), οι αυστραλοί animators μάς έχουν χαρίσει σημαντικούς ήρωες (όπως τον γάτο «Φέλιξ» ο οποίος μας πρωτοσυστήθηκε την δεκαετία του ’20, την εποχή του βωβού ακόμα κινηματογράφου) και μεταφορές παραμυθιών (π.χ. ο «Βασιλιάς Αρθούρος και οι Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης» του 1972).

Η πρώτη μεγάλου μήκους animation ταινία από την Αυστραλία ήταν το «Dot and the Kangaroo» (1977), μέχρι να φτάσουμε στις μέρες μας με ταινίες όπως τα «Happy feet» (2006) και «Mary and Max» (2009) που κέρδισαν διεθνή αναγνώριση και τις καρδιές των μικρών και μεγάλων θεατών.

Επίσης, η Αυστραλία φιλοξενεί κάθε χρόνο τη διεθνή σκηνή animation με φεστιβάλ που πλέον έχουν γίνει διάσημα - όπως το κορυφαίο το MIAF (Melbourne International Animation Festival), ενισχύοντας έτσι τις σχέσεις δημιουργών-παραγωγών-κοινού, ενώ όλο και περισσότεροι σπουδαστές μαθαίνουν την τεχνική από τους κορυφαίους του είδους, αφήνοντας υποσχέσεις για ένα λαμπρό μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: Animasyros 9.0: To animation συναντά ξανά την όπερα στο «Παιδί και τα Μάγια» του Μορίς Ραβέλ

Κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις, οικολογικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες, η μοναξιά της σύγχρονης μεγαλούπολης, ρομαντικές ιστορίες είναι κάποιοι από τους θεματικούς άξονες που εμπνέεουν τους σύγχρονους Αυστραλούς animators.

Το Animasyros 9.0 επέλεξε να τιμήσει το animation σινεμά της Αυστραλίας και για αυτή την κοινωνικοπολιτική του ευαισθησία αλλά και για την πρωτοπόρα ματιά του στις διάφορες τεχνικές animation. Oι σινεφίλ θεατές που θα ταξιδέψουν στη Σύρο λοιπόν, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την πιο αντιπροσωπευτική σοδειά του αυστραλιανού animation της τελευταίας δεκαετίας.

Ανάμεσα σε άλλα, θα προβληθούν οι μεγάλου μήκους ταινίες «Mary & Max» του Ανταμ Ελιοτ και «9.99 dollars» της Τατια Ρόσενταλ που είναι Ισραηλινή αλλά η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Αυστραλία, όπως επίσης και τα «I Ηave your Ηeart» (2012), «The right» (2015), «The show» (2010). Καλεσμένος στη Σύρο θα είναι ο σκηνοθέτης του «I Ηave your Ηeart», Τζιμ Μπατ.

Διαβάστε αναλυτικά τις ταινίες του αφιερώματος και ραντεβού... Down Under!

Το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros διεξάγεται φέτος από τις 22 μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου στη Σύρο. Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα, τις προβολές και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο επίσημο site του.

Κινούμενοι Αντίποδες: Βλέμμα στο Αυστραλιανό Animation 

Bright Spots 607

Bright spots | Φωτεινά σημεία / 2D,3D Computer Rotoscope 07'46'' 2016 AU

Ενα ποιητικό πορτραίτο του επιστήμονα Νick Holmes και του έργου του γύρω από την πρόληψη της εξαφάνισης ειδών στα νησιά.

ADA / Σχέδια σε παστέλ Draws in pastel 07' 2002 AU

H Αντα κάθεται στην τραπεζαρία του σπιτιού της οικογένειας της κόρης της. Ξεφλουδίζει μπιζέλια για το βραδινό γεύμα, όπως κάνει κάθε απόγευμα. Η καθημερινή ζωή κυλάει γύρω της. Τα εγγόνια, η γάτα της οικογένειας πηγαινοέρχονται. Η ηρεμία της διακόπτεται μόνο από ένα κομμάτι κλασσικής μουσικής που απολαμβάνει στο ραδιόφωνο.

I have your heart 607

I have your heart | Έχω την καρδιά σου / Σχέδια στο χέρι Καρέ-καρέ Hand drawn animation Stop motion 05' 2012 AU

Η ιστορία ενός καλού κοριτσιού με «κακή» καρδιά και του αγοριού που με τον θάνατό του θα σώσει τη ζωή της. Το «Έχω την καρδιά σου» είναι μια σκοτεινά φαντασιώδης ιστορία με στοιχεία περιπέτειας, ρομαντισμού και... εγχείρισης ανοιχτής καρδιάς, που δημιουργήθηκε με περίπλοκες χάρτινες μαριονέτες. Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το κοινό μέσω της πλατφόρμας Kickstarter και αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας ανάμεσα στην εικονογράφο Μόλι Κράμπαπλ, τη μουσικό Κιμ Μπικμπάιντερ και τον εμψυχωτή Τζιμ Μπατ.

INK 607

INK | Mελάνι / Mικτή τεχνική Mixed Techniques 11' 2009 AU

«Ενα χαμένο παιχνίδι, μια χαμένη παιδική ηλικία και ένα κορίτσι που βάφει με σπρέι τους δρόμους, σε αναζήτηση και των δύο"» Η ιστορία διαδραματίζεται στην Μελβούρνη γύρω απο έναν νεαρό καλλιτέχνη γκράφιτι που έχει εμμονή με τα χταπόδια.

Albatros 607

The Albatross | To Aλμπατρος / 3D Computer 06'42'' 2015 AU

Στο κέντρο μιας παγωμένης και ομιχλώδους λίμνης, το μοναχικό ταξίδι ενός επίδοξου συγγραφέα που έχει πάει για ψάρεμα διαταράσσεται όταν ένα παράξενο πλάσμα εμφανίζεται από τον πάτο ενός μπουκαλιού ουίσκι.

the lost thing 607

The lost thing | Το χαμένο πράγμα / 3D Animation 15' 2010 AU

Ενα αγόρι ανακαλύπτει ένα πλάσμα με παράξενη όψη καθώς συλλέγει καπάκια μπουκαλιών στην παραλία. Υποθέτοντας ότι μάλλον έχει χαθεί, προσπαθεί να ανακαλύψει σε ποιον μπορεί να ανήκει. Στην πορεία, όμως, συναντάει την αδιαφορία όλων των άλλων, οι οποίοι δείχνουν απρόθυμοι να επιτρέψουν αυτή την ανεπιθύμητη διακοπή στην καθημερινή τους ζωή. Για λόγους που δεν μας εξηγεί, το αγόρι ταυτίζεται συναισθηματικά με το πλάσμα και βάζει σκοπό να του βρει μια θέση στον κόσμο.

the messenger 607

The messenger | O αγγελιοφόρος / Σχέδιο στο χέρι Ηand drawn animation 05'23'' 2014-2016 AU

Μια χιουμοριστική και κωμική ταινία δράσης με γρήγορο ρυθμό –που έχει δημιουργηθεί με παραδοσιακές τεχνικές εμψύχωσης– η οποία διαδραματίζεται στην μεσαιωνική Ευρώπη. Εκεί παρακολουθούμε με διασκεδαστικό τρόπο μια συγκεκριμένη δουλειά που κάνει ένας νευρικός και απογοητευμένος αγγελιοφόρος, ο οποίος έχει λάβει την άδεια από το ζόρικο αφεντικό του για την παράδοση ενός ακόμα ενοχλητικού μηνύματος. Ως συνήθως, η παραλαβή του μηνύματος μπλέκει τον πρωταγωνιστή στους γνωστούς μπελάδες, τρέποντας τον σε φυγή για να γλιτώσει από το πολιορκημένο κάστρο ενός επικίνδυνου ανθρώπου και των φρουρών του, ώστε να καταφέρει να ζήσει για να επιστρέψει και πάλι με άλλα, απειλητικά για τη ζωή, μηνύματα.

The right | To σωστό / 2D 04'52'' 2015 AU

Αν και λέγεται πόλη της «Λιακάδας», τίποτα δεν είναι και τόσο φωτεινό σε αυτό τον σκοτεινό και μουντό κόσμο. Ο ντετέκτιβ Κουίλ έχει αποστολή να καθαρίσει την πόλη από μια άγρυπνη παρουσία που δρα στην πόλη από τη δεκαετία του 1970. Βρίσκεται εδώ για να υπερασπιστεί «Το σωστό».

the show 607

The show | H παράσταση / 2D Digital 04'25'' 2010 AU

Καθώς εκτυλίσσονται οι καθημερινές εργασίες και οι πρόβες ενός περιοδεύοντος θιάσου καρναβαλιού, ο απατηλός χαρακτήρας του Απατεώνα κινείται με άνεση ανάμεσα στην ανενόχλητη ομάδα του. Ακόμη και εν μέσω καθημερινών ασχολιών, οι άνθρωποι του καρναβαλιού βρίσκουν το χρόνο για σύντομες και οικείες «παραστάσεις», όπου η κωμωδία συγκρούεται ταυτόχρονα με την τραγωδία.

zero 607

Ζero / Kαρέ-καρέ Stop motion 12'32'' 2009 AU

Σε έναν κόσμο που κρίνει τους ανθρώπους από τον αριθμό τους, o Zero έρχεται σταθερά αντιμέτωπος με την προκατάληψη και τον διωγμό. Βαδίζει σ’ ένα μοναχικό μονοπάτι μέχρι που μια τυχαία συνάντηση αλλάζει τη ζωή του για πάντα: είναι όταν συναντά ένα θηλυκό Ζero. Μαζί αποδεικνύουν ότι με αποφασιστικότητα, θάρρος και αγάπη, τίποτα δεν μπορεί να είναι πραγματικά κάτι.

9.99 607

$9.99 / Kαρέ-καρέ Stop motion 78' 2008 AU/IL

«Aναρωτηθήκατε ποτέ ποιο είναι το νόημα της ζωής, γιατί υπάρχουμε;» Την απάντηση σε αυτό το ενοχλητικό ερώτημα θα τη βρείτε σε ένα μικρό αλλά καταπληκτικό φυλλάδιο που θα σας εξηγήσει με απλά λόγια τον λόγο της ύπαρξής σας. Το φυλλάδιο, που έχει τυπωθεί σε εξαιρετικό χαρτί και με πλούσιες έγχρωμες φωτογραφίες, μπορεί να γίνει δικό σας μόνο με 9,99 δολάρια. Αυτή είναι η διαφήμιση που αλλάζει τη ζωή του 28χρονου Dave Peck, ο οποίος μένει ακόμη στο πατρικό του σπίτι. Στην προσπάθειά του να μοιραστεί αυτό που βρήκε με τον κόσμο, ο Dave ακολουθεί μια σουρεαλιστική διαδρομή, συναντώντας τους αλλόκοτους γείτονές του, όπως έναν ηλικιωμένο και τον δυσαρεστημένο φύλακα-άγγελό του, έναν μάγο με χρέη, μια μαγευτική γυναίκα που θέλει τους άνδρες της ιδιαίτερα απαλούς και μαλακούς, έναν πληγωμένο άνδρα που κάνει παρέα με μια ομάδα φοιτητών ύψους 5 εκατοστών που διασκεδάζουν ξέφρενα και ένα μικρό αγόρι που σπάει τον κουμπαρά του. Οι ιστορίες τους αλληλοπλέκονται σε μια ταινία που εξετάζει τη μεταμοντέρνα έννοια της ελπίδας.

Διαβάστε περισσότερα: