Buzz

Αφιέρωμα στον Σταύρο Ψυλλάκη στο Studio New Star Art Cinema

στα 10

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στις 24, 25 και 26 Απριλίου.

Flix Team
Αφιέρωμα στον Σταύρο Ψυλλάκη στο Studio New Star Art Cinema

Μετά τη βράβευση του στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τον Χρυσό Αλέξανδρο, η New Star διοργανώνει Studio new star art cinema στις 24, 25 και 26 Απριλίου ένα αφιέρωμα στον Σταυρό Ψυλλάκη, έναν από τους σημαντικότερους Eλληνες δημιουργούς ντοκιμαντέρ, προβάλλοντας πέντε από τις σημαντικότερες ταινίες του.

Διαβάστε ακόμα: 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αφιερώματα στους Σταύρο Ψυλλάκη και Νικολάους Γκεϊρχάλτερ

ψυλλάκης

ΔΕΥΤΕΡΑ 24/04/2023 | 19:00 ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη (98', 2019)

Ο Γιώργος Μανιάτης (1939-2018), λεγεωνάριος στην Αλγερία στα 18 του, συγγραφέας και μουσικός στη συνέχεια, ορίζει τον εαυτό του ως «δημόσιο κίνδυνο». Η ταινία δεν είναι μια βιογραφία του Μανιάτη. Αναζητά την περιπέτεια της ψυχής του, μιας συνείδησης σε διαρκή εγρήγορση, εμπρηστικής και αυτοπυρπολούμενης. "Αλλάζει τη ζωή, όποιος αλλάζει ζωή", μας λέει «Αυτό που δαιμονίζει συνέχεια τον Γιώργο Μανιάτη είναι πολύ απλά το ξεπέρασμα των ορίων. Γυρεύει πάνω απ΄όλα να αποκρυσταλλώσει εκείνες τις οριακές στιγμές όπου ο άνθρωπος αισθάνεται πραγματικά διαθέσιμος, όταν γνωρίζει σε βάθος τις ίδιες τις δυνατότητές του. Στο βιβλίο του έχει ενσωματωθεί, με τον πιο οργανικό τρόπο, η περιπέτεια της ψυχής του. Αυτή η αναζήτηση του παραναλώματος στη δράση, αυτή η απόσβεση στο αεικίνητο και όχι στο αμετακίνητο του ανθρώπου, αυτός ο παροξυσμός και ο αλκοολισμός της συνεχούς κίνησης, είναι ουσιαστικά ο πρωταγωνιστής του βιβλίου – και ίσως ο συγγραφέας του.» Αυτές οι παρατηρήσεις του κριτικού Α. Ζήρα, γραμμένες για την επανέκδοση της Λεγεώνας το 1990 από την Εστία, αφορούν σε μεγάλο βαθμό και την αύρα που αποπνέει το καταγεγραμμένο υλικό των δικών μας συναντήσεων με το Μανιάτη. Αυτή θέλουμε να είναι για το θεατή και η τελική αίσθηση της ταινίας μας.

Διακρίσεις: 2o ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ, διαγωνιστικό πρόγραμμα 13ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (Νοέμβριος 2019) / Υποψηφιότητα για το βραβείο ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (βραβεία IRIS 2020)

Μετά την προβολή, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ (συγγραφέας) και ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΒΟΣ (συγγραφέας και συνεργάτης του Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης) συζητούν με τον σκηνοθέτη για τον «κατά ΨΥΛΛΑΚΗ, ΜΑΝΙΑΤΗ» της ταινίας.

ΤΡΙΤΗ 25/04/2023 | 19:00 ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο (87', 2012)

"Συμβιώνοντας με τον καρκίνο. Μια συγκλονιστική εμπειρία αυτογνωσίας σ’ ένα υποθηκευμένο μέλλον. Ένα μοναδικό σημείο ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Ο καρκινοπαθής πορεύεται μεταξύ μιας εσωτερικότητας, αυτογνωσίας, εγρήγορσης, εξαιρετικής ευαισθησίας και παράνοιας, βαδίζοντας προς τα πίσω με διεισδυτικό βλέμμα και οξύτατη προσοχή." Ι. Καρυστιάνη, συγγραφέας. Με αφετηρία γιατρούς και προσωπικό του αντικαρκινικού νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ που πάσχουν οι ίδιοι από καρκίνο, παρακολουθούμε αυτήν τη ξεχωριστή ομάδα ασθενών καθώς συνεχίζουν να εργάζονται στο νοσοκομείο. Από το σοκ της πρώτης φοράς που το ακούει κάποιος, έως την εμπειρία του "... έμαθα να ακούω το χρόνο", ο καρκίνος από απειλή θανάτου γίνεται δάσκαλος ζωής για αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο προσθέτοντας χρόνια στη ζωή τους, αλλά και προσθέτοντας Ζωή στα χρόνια τους.

Διακρίσεις: 2ο Βραβείο Ταινίας Μεγάλου Μήκους (6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, 2012)

20:30 ΤΟ ΜΕΣΑ ΦΩΣ (92', 2015)

Ο Γιώργης Μαρκάκης, 86 χρονών, οφθαλμίατρος και ιδρυτής του μουσείου ΛΥΧΝΟΣΤΑ-ΤΗΣ στη Χερσόνησο Κρήτης, μας ξεναγεί στην κιβωτό των αναμνήσεών του, σε όσα «τρύγησε με τα μάτια του και τα ΄χει κλείσει εντός του». Θυμάται, τον παππού Μηλιωτογιάννη, «τον πρώτου και μεγαλύτερο ίσως δάσκαλου της ζωής του», την αυλή του πατρικού στη Σητεία, εκεί όπου γνώρισε «τη στενή σχέση ζωής και θανάτου, του θρήνου και του πανηγυριού» και πολλά άλλα για να καταλήξει, πως «το κάθε πράγμα στον κόσμο ετούτο αξίζει τόσο, όσο το αγάπησες».

Διακρίσεις: ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας) (Αύγουστος 2015) / ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ (9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας) (Οκτώβριος 2015) / 1ο βραβείο στο A.R.F.F. (Around Films International Film Festival (February 2016) [OFFICIAL WINNER : BEST FEATURE DOCUMENTARY / ARFF (Around Films International Film Festival (February 2016)] / 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ στο 9th ANNUAL L.G.F.F. (London Greek Film Festival) (εξ ημισείας με το ντοκιμαντέρ Argo Navis) και ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (στο ίδιο φεστιβάλ) (Μάιος 2016)

ΤΕΤΑΡΤΗ 26/04/2023 | 19:00 ΟΦΕΙΛΗ (77', 2021)

«Ο κάθε άνθρωπος που γνωρίζουμε στη ζωή μας είναι ένα ταξίδι και πολλές φορές νιώθουμε από την αρχή αν θα ταξιδέψουμε μαζί του πρώτη θέση ή χωρίς αποσκευές και με άδειες τσέπες». Ο Αλέκος Ζούκας είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός, γλεντζές και ταυτόχρονα βαθιά σκεπτόμενος και στοχαστικός. Ένας άνθρωπος που δύσκολα τον ξεχνάς αν τον γνωρίσεις. Στην ταινία, τα ταξίδια του σκηνοθέτη με τον Αλέκο Ζούκα και τους φίλους του στην Πυρσόγιαννη εναλλάσσονται με τις εκμυστηρεύσεις του Αλέκου για την εμπειρία του με τον καρκίνο. Ένα εγκώμιο στη φιλία από έναν άγγελο αμαρτωλό…

Διακρίσεις: 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Βραβείο Κοινού) (Οκτώβριος 2021) / ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (Νοέμβριος 2021) / Υποψηφιότητα (nominated) για το βραβείο ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (βραβεία IRIS 2022)

20:30 ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ (87', 2009)

Στην Κρήτη, ένα τμήμα του Δημοκρατικού Στρατού επιβίωσε, ακόμα και όταν ο Εμφύλιος τέλειωσε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι αντάρτες αυτοί, παράνομοι και επικηρυγμένοι, κρύβονταν για 14 περίπου χρόνια στο Ν. Χανίων, ανασυγκροτώντας τις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ. Το 1962, 6 από αυτούς δραπέτευσαν, και μέσω Ιταλίας, έφτασαν στην Τασκένδη. Επαναπατρίστηκαν όλοι τους το 1976, διαγραμμένοι από το Κόμμα. Οι 3 ζουν και αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα της ταινίας. Παρακολουθούμε την ιστορία κάποιων ανθρώπων, σε απίστευτες για τα σημερινά δεδομένα συνθήκες, που δίνουν έναν αγώνα αξιοπρέπειας και ένα παράδειγμα στάσης ζωής, δυσεύρετα στην εποχή μας. "Πρωταγωνιστές" και "αφανείς" ήρωες αυτής της ιστορίας, πέρα από ιδεολογίες, ενσαρ-κώνουν κάτι πολύ σημαντικό: βαθιά προσήλωση στον ίδιο τον άνθρωπο και στην αξιοπρέπειά του. Η ταινία έγινε με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του Νίκου και της Αργυρώς Κοκοβλή.

Διακρίσεις: 1ο Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Μάιος 2010) / 1ο Βραβείο Ταινίας Μεγάλου Μήκους (επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας) (Οκτώβριος 2009) / Βραβείο Κοινού-Καλύτερο Ντοκιμαντέρ (2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λευκωσίας – Όψεις του κόσμου) (Μάρτιος 2009).

Μετά το τέλος της προβολής ο σκηνοθέτης Στάυρος Ψυλλάκης συζητά με το κοινό.

ψυλλάκης