Industry

Θες να δεις 3D; Εφερες τα γυαλιά σου;

στα 10

Θεωρείτε δεδομένο πως θα παίρνετε «δωρεάν» τα γυαλιά στην είσοδο, κάθε φορά που πάτε να δείτε μια 3D ταινία; Κακώς. Τα πράγματα ετοιμάζονται να αλλάξουν.

Θες να δεις 3D; Εφερες τα γυαλιά σου;

Αν μέχρι τώρα το κόστος των γυαλιών με τα οποία βλέπατε μια τρισδιάστατη ταινία συμπεριλαμβανόταν στο (υπερτιμημένο) εισιτήριο σας, σε μερικούς μήνες, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις ταινίες της Sony, θα πρέπει να συνηθίσετε σε άλλα δεδομένα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, η Sony δεν πρόκειται να αναλαμβάνει πλέον το κόστος των γυαλιών κι έτσι, αν θέλετε να απολαύσετε σε 3D τις επόμενες στερεοσκοπικές ταινίες της όπως το «Men in Black III» και το «The Amazing Spider-Man», θα πρέπει να φέρετε στην αίθουσα (ή να αγοράσετε εκεί) τα δικά σας γυαλιά.

Κι αν εδώ και καιρό διατίθενται προς πώληση 3D γυαλιά ταινίες, ακόμη κι από high end οίκους μόδας, το κοινό μοιάζει ιδιαίτερα περιορισμένο, όχι μόνο γιατί όλα τα γυαλιά δεν είναι συμβατά με όλα τα τρισδιάστατα συστήματα προβολής, αλλά και γιατί στην πραγματικότητα το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται κανείς όταν πηγαίνει σινεμά είναι εκτός των άλλων να έχει προνοήσει και για τα γυαλιά του.

Εκτός κι αν ζεις στην Ιαπωνία όπου η Dolby, η οποία έχει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μεριδίου της 3D αγοράς, πουλά με επιτυχία στους κινηματογράφους επαναχρησιμοποιούμενα γυαλιά για 9 περίπου ευρώ το ζευγάρι. Κάτι ανάλογο κάνει η RealD σε χώρες της Ευρώπης (για 1 ευρώ).

Με την τεχνολογία του 3D όμως, να έχει ήδη αρχίσει να χάνει τη γοητεία της και τον αριθμό τω εισιτηρίων να έχει μειωθεί σημαντικά από τις πρώτες του θριαμβευτικές μέρες, η κίνηση της Sony μοιάζει παρακινδυνευμένη, πόσο μάλλον αφού συναντά και την αντίδραση των ίδιων των αιθουσαρχών.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ένα στούντιο δοκιμάζει να ξεφορτωθεί το κόστος των γυαλιών. Το 2009 η Fox είχε προειδοποιήσει πως για να δεις την «Εποχή των Παγετώνων 3», θα έπρεπε να αγοράσεις τα δικά σου γυαλιά, μόνο που κάτω από την πίεση αιθουσαρχών και (ανήλικου) κοινού, υπαναχώρησε και το θέμα μπήκε …στον πάγο μέχρι σήμερα.