Μια ταινία για την εποχή μας. Μια ταινία για κάθε εποχή. Αυτό είναι η «Βοή του Κόσμου» που ο Πέτρος Σεβαστίκογλου συνθέτει κι αποσυνθέτει από εικόνες - ήχους που συνέλεξε στα ταξίδια του στον κόσμο: στην Κίνα, τη Σενεγάλη, την Βραζιλία, την Αμερική, την Ελλάδα. Μικρές στιγμές, ιστορίες που συμβαίνουν μαζί με δισεκατομμύρια άλλες στα ίδια κλάσματα του δευτερολέπτου, μια οικογένεια που τρώει στο ίδιο τραπέζι, ένας διαπεραστικός ήχος από μια τηλεόραση, μια κοπέλα που μετρά, ένα ζευγάρι που κάνει σεξ, ένα αυτοκίνητο που διασχίζει τον κόσμο, ο ήχος του ρεύματος και ο άλλος μιας αυτοσχέδιας μουσικής… Καθημερινές ανάσες από έναν κόσμο που δεν σταματάει ποτέ, ίσως μόνο για να προσευχηθεί και να αγγίξει το γυμνό κορμί του εραστή του, να κοιτάξει πίσω από την κάμερα ή και μέσα σε αυτήν αναζητώντας ένα συνένοχο στην αέναη διαδρομή προς το μέλλον.

Ενα ψηφιδωτό είναι η «Βοή του Κόσμου» που βλέπεται και ακούγεται με τον ρυθμό που πετυχαίνει ο Σεβαστίκογλου στο βλέμμα και ο Χρήστος Γιαννακόπουλος στο μοντάζ, μια κατακερματισμένη βόλτα στον κόσμο που την ίδια στιγμή μοιάζει να είναι απόλυτα ομογενοποιημένη: μια και μόνο στάση σε εκείνο το σημείο που αν σταματήσεις τα πάντα θα αρχίσεις να βλέπεις και να ακούς τον κόσμο αλλιώς. Οι ήρωες επιστρέφουν, οι ήχοι θυμίζουν, οι πόλεις γίνονται λίμνες και οι δρόμοι δάση, οι λέξεις απλώνονται στην άσφαλτο πριν χαθούν και πάλι μέσα στην πυκνή φύση, η Ασία γίνεται Ευρώπη και η Ευρώπη Αφρική.

Οτι ενώνει τις εικόνες της «Βοής του Κόσμου» είναι ο αγχωμένος ήχος της νεότητας σε μια μελαγχολική συμφωνία αναζήτησης ταυτότητας, εξόδου κινδύνου, απόλαυσης και γλυκόπικρης επίγευσης μαζί. Μια ταινία σε συνέχεια, που μοιάζει περισσότερο με ημερολόγιο που υπενθυμίζει πως ότι και να συμβαίνει προσωπικά και οικουμενικά, ο κόσμος θα συνεχίσει να γυρίζει, τα παιδιά θα γίνουν έφηβοι, οι έφηβοι ενήλικοι, οι ενήλικοι μεσήλικες και οι μεσήλικες θα δοκιμάσουν την αντοχή στο χρόνο. Και, αναπόφευκτα, ο κόσμος θα συνεχίσει να είναι άδικος, βίαιος, ατελής.

Δεν είναι σίγουρο πως κάποιος θα νιώσει πως στο τέλος αυτής της διαδρομής έχει ολοκληρώσει όντως ένα κινηματογραφικό ταξίδι ή απλά μια αρμονική σύνθεση περιπλανήσεων προς ένα γοητευτικά οικείο άγνωστο - μια πειραματική δηλαδή φόρμα που και επαναλαμβάνεται, κάνει κύκλους, παίζει με το μιξάζ και το μοντάζ, χαρτογραφεί τον κόσμο σαν να θέλει να πιάσει τον παλμό του και να τον κάνει σινεμά. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν στους τίτλους αρχής αναφέρεται πως αυτή η ταινία δεν θα έχει υπότιτλους αφού οι λέξεις που ακούγονται, μαζί με τις μουσικές και τους θορύβους είναι η «βοή του κόσμου», το μόνο που σου ζητάει είναι να ακούσεις.


Πρόγραμμα προβολών και συζητήσεων στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Σε όλες τις συζητήσεις θα είναι παρών ο σκηνοθέτης της ταινίας, Πέτρος Σεβαστίκογλου

Μάρτιος 2022

Παρασκευή 18/3, 19.00 | Πρεμιέρα παρουσία του σκηνοθέτη και των συντελεστών. | Προλογίζει η Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

Σάββατο 19/3, 19.00 | «Μπες στον ρόλο: Η υποκριτική αλλιώς» | Συμμετέχει ο ηθοποιός της ταινίας Βασίλης Μπούτσικος και η ηθοποιός Αλεξάνδρα Καζάζου

Κυριακή 27/3, 19.00 | «Οι ψαλιδοχέρηδες του σινεμά: Μοντάζ εικόνας και ήχου» | Συμμετέχει ο μοντέρ της ταινίας Χρήστος Γιαννακόπουλος και η Ηλέκτρα Βενάκη (ειδική στον κινηματογραφικό ήχο, altcine.com)

Δευτέρα 28/3, 19.00 | «Το μουσικό σύμπαν της Βοής» | Συμμετέχει ο μουσικοσυνθέτης της ταινίας Χρήστος Γούσιος (Αν. Καθηγητής ΤμήμαΚινηματογράφου Α.Π.Θ., The Prefabricated Quartet), ο Κώστας Βαρυμποπιώτης (μιξάζ) και ο Θάνος Φουργιώτης (μουσικός παραγωγός, Τρίτο Πρόγραμμα ΕΡΤ Α.Ε.)

Απρίλιος 2022

Παρασκευή 1/4, 21.30 | «Μια εικόνα-χίλιες λέξεις: Συζήτηση για τη Σκηνοθεσία και τη Φωτογραφία» | Συμμετέχουν η διευθύντρια φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου και ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Φρέντζος

Σάββατο 2/4, 21.00 | «Μεγάλου μήκους-μικρό budget: το μέγεθος δεν μετράει στην παραγωγή» | Συμμετέχει ο Μένος Δελιοτζάκης (σκηνοθέτης, προϊστάμενος του Τμήματος Συμπαραγωγών, πρόεδρος Επιτροπής Κινηματογράφου ΕΡΤ Α.Ε.), Γιώργος Αγγελόπουλος (Διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής ΕΚΚ), Στέλλα Θεοδωράκη (σκηνοθέτις-παραγωγός Φαντασία Ο/Α)

Παρασκευή 8/4, 21.30 | «Πώς το έργο ενός δημιουργού αφουγκράζεται και προμηνύει τις διεθνείς εξελίξεις;» | Συμμετέχουν οι: Αντουανέττα Αγγελίδη (σκηνοθέτις), Νόρα Ράλλη (δημοσιογράφος Εφημερίδα Συντακτών), Στέλλα Θεοδωράκη (σκηνοθέτις-παραγωγός Φαντασία Ο/Α)

Σάββατο 9/4, 21.30 | «Ο κινηματογράφος βουίζει – Party prima vista»