Ενημέρωση

Transformers: Dark of the Moon – (όχι μόνο) κάτι ρομπότ που παλεύουν μεταξύ τους!

στα 10

Σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο, τα ρομπότ της Hasbro ξαναζωντανεύουν στην τρίτη κινηματογραφική τους περιπέτεια. Αυτήν με την οποία ο Μάικλ Μπέι πιστεύει πως θα πάρει το αίμα του πίσω για τις κακές κριτικές του δεύτερου μέρους και το Χόλιγουντ ελπίζεi πως θα σώσει την χαμένη τιμή του 3D.

Transformers: Dark of the Moon – (όχι μόνο) κάτι ρομπότ που παλεύουν μεταξύ τους!

Οταν η Hasbro αγόρασε την ιαπωνική εταιρία που είχε λανσάρει τους Transformers στις αρχές της δεκαετίας του '80 δεν μπορούσε να φανταστεί πως, τρεις δεκαετίες μετά, τα ανθρωπόμορφα ρομπότ που μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε οχήματα και όπλα θα κατείχαν κυρίαρχη θέση στην σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Και όταν το 1986, ο παραγωγός της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Τransformers», Νέλσον Σιν, σκηνοθετούσε την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με ήρωες τους Autobots και τους Decepticons με τίτλο «Transformers:The Movie», σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί πως, εν έτει 2007, με τις ευλογίες του Στίβεν Σπίλμπεργκ οι Transformers θα ξεκινούσαν τη live action κινηματογραφική τους saga φτάνοντας στο 2011 με την ταινία που μοιάζει αυτή τη στιγμή να κουβαλά στους σιδερένιους ώμους της τη χαμένη τιμή των blockbusters και την τελευταία ελπίδα για την σωτηρία του 3D.

«Υπήρξα ένας από τους μεγαλύτερους φανατικούς των Transformers από τη μέρα που κυκλοφόρησαν» , δήλωνε το 2007 ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, έχοντας μόλις αναλάβει χρέη παραγωγού στην πρώτη ταινία της σειράς. «Και δεν εννοώ ότι μου αρέσει να αγοράζω τα παιχνίδια για τα παιδιά μου, αλλά το να διαβάζω τα κόμικς και να αγοράζω τα παιχνίδια για τον εαυτό μου. Κάθε φορά που παίζουμε με τους Transformers, εγώ δείχνω περισσότερο ενθουσιασμό. Υπήρξα συλλέκτης από την πολύ αρχή και πάντοτε πίστευα πως η σειρά της Hasbro θα “μεταμορφωνόταν” μια ημέρα σε μια μεγάλη καλοκαιρινή ταινία».

Ο Μάικλ Μπέι, από την άλλη, δεν υπήρξε ενθουσιώδης όταν ο Σπίλμπεργκ του πρότεινε να αναλάβει τη δύσκολη αποστολή του να χωρέσει τα γιγάντια ρομπότ μέσα στις διαστάσεις ενός widescreen θεάματος. Μια βόλτα στο κεντρικό εργοστάσιο της Hasbro ήταν, όμως, αρκετή για να τον κάνει να αλλάξει γνώμη. «Περπατούσα στο διάδρομο εκεί όπου γεννήθηκε η Monopoly, o Mr. Potato Head και ο G.I. Joe, όλα τα παιχνίδια της παιδικής μου ηλικίας. Κατάλαβα αμέσως πως είχα να κάνω με μια εταιρία που έπαιρνε τα παιχνίδια της στα σοβαρά. Και μετά, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις στρατιές των φανατικών των Transformers που θα αντιδρούσαν στην κινηματογραφική μεταφορά τους. Ο σκοπός μου ήταν από την αρχή να μείνω πιστός στο αυθεντικό πνεύμα πίσω από τους Transformers. Το τελευταίο πράγμα που ήθελα ήταν να απογοητεύσω όσους ενδιαφέρονταν πραγματικά για το franchise. Δεν θέλαμε οι φανατικοί να νιώσουν αποξενωμένοι. Ξέραμε πως τα ρομπότ δεν θα μοιάζουν ακριβώς στα πραγματικά, αλλά κάναμε τα πάντα για να μην είναι τόσο διαφορετικά ώστε να μας κατηγορήσουν για φτηνή εκμετάλλευση ενός μύθου».

Με περισσότερα από 700 εκ. δολ. εισπράξεις οι πρώτοι «Transformers» μπορεί να μην υπήρξαν οι αγαπημένοι των κριτικών και να προκάλεσαν διαμάχη ανάμεσα στους φανς, αλλά το στοίχημα για τον Σπίλμπεργκ και τον Μπέι είχε κερδιθεί. Τα εφέ λειτούργησαν, ο Σάγια Λα Μπεφ και η Μέγκαν Φοξ υπήρξαν ικανό αντίβαρο μπροστά στον ψηφιακό ορυμαγδό των ειδικών εφέ και το ξεχασμένο franchise είδε μπροστά του ένα μέλλον γεμάτο...περιπέτεια. Η αναπόφευκτη δεύτερη ταινία, «Transformers: Revenge of the Fallen», δύο χρόνια αργότερα, το 2009, θα ξεπερνούσε τα 800 εκ. δολ. εισπράξεις παγκοσμίως, αλλά οι κριτικοί θα προσπερνούσαν χωρίς διακριτικότητα την θορυβώδη οχλαγωγία της τοποθετώντας την στις χειρότερες ταινίες της χρονιάς.

«Χάσαμε», θα δήλωνε απογοητευμένος από το αποτέλεσμα ο άλλοτε θερμός υποστηρικτής του πρότζεκτ, Σάια Λα Μπεφ. «Προσπαθήσαμε να το κάνουμε μεγαλύτερο. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τα σίκουελ; Πως μπορείς να φτάσεις την πρώτη ταινία; Πρέπει να το κάνεις μεγαλύτερο. Μόνο που ο Μάικλ Μπέι το έκανε τόσο μεγάλο που νομίζω ότι έχασε την ταινία... Μεγενθύνοντας ακόμη περισσότερο κάτι που είναι ήδη μεγάλο χάνεις τις ανθρώπινες σχέσεις. Και αν δεν έχεις ανθρώπινες σχέσεις τότε η ταινία δεν έχει καμία σημασία. Είναι μόνο κάτι ρομπότ που παλεύουν μεταξύ τους».

Ο Μάικλ Μπέι θα παραδεχόταν το λάθος του ζητώντας στην πραγματικότητα συγνώμη από όλους τους εμπλεκόμενους και τους φαν. «Η ταινία ήταν ένα σκουπίδι» θα δήλωνε, ρίχνοντας ωστόσο το βασικό φταίξιμο στην απεργία των σεναριογράφων και στο πόσο δύσκολο ήταν να στήσει το σίκουελ μέσα σε πολύ λίγο χρόνο. Φανταστείτε, λοιπόν, την έκπληξη του, όταν, πριν ακόμη ολοκληρωθεί το «Transformers 2», η Paramount ανακοίνωσε πως τον Ιούλιο του 2011 θα κυκλοφορήσει η τρίτη ταινία «Τransformers» σε IMAX 3D. «Είχα δηλώσει πως ήθελα ένα διάλειμμα ενός χρόνου από τους “Transformers”. Με ρώτησαν για το τρίτο μέρος και τους είπα ναι για την 1η Ιουλίου, αλλά όχι για το 2011! Αυτό σήμαινε πως θα έπρεπε να ξεκινήσω αμέσως προετοιμασία. Δεν υπήρχε περίπτωση. Το μυαλό μου ήθελε λίγο να καθαρίσει από τα θορυβώδη ρομπότ».

Τι ήταν αυτό που άλλαξε γνώμη στον Μάικλ Μπέι και τελικά, τον Οκτώβριο του 2009, ανακοίνωσε πως βρίσκεται ήδη στην προετοιμασία του τρίτου «Transformers»; Την απάντηση έχει ο...Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος ανέλαβε προσωπικά να πείσει τον Μάικλ Μπέι πως αν υπήρχε μια ταινία που έπρεπε να γυριστεί σε 3D αυτή ήταν οι «Transformers». Φανατικός λάτρης του παραδοσιακού φιλμ των 35mm, ο Μπέι ήταν ανένδοτος. «Ο,τι και να λένε, το ψηφιακό σινεμά είναι μια μαλακία. Επιμένουν πως “μοιάζει ακριβώς σαν το φιλμ”. Δεν μοιάζει με το φιλμ και δεν θα καταφέρει να μοιάζει ποτέ. Αν θέλεις να κάνεις σωστό 3D, μιλάμε για κάτι πολύ ακριβό. Ο εξοπλισμός της κάμερας είναι πολύ ακριβός, η εργασία στο post production απαιτεί το ένα τρίτο περισσότερης δουλειάς από το κανονικό. Και δεν είναι εύκολο να γυρίζεις σε 3D. Ειδικά για μένα που θέλω να είμαι ταχύς και ευέλικτος στο γύρισμα. Το αποτέλεσμα ήταν 30 εκατομμύρια συν στον προϋπολογισμό της ταινίας. Πείστηκα να το κάνω επειδή μου το είπε ο Τζιμ (σ.σ. Κάμερον). Είναι ο ήρωας μου. Με έπεισε πως πρέπει να το δοκιμάσω. Και αφού το αποφάσισα είπα πως θα το κάνω με τον σωστό τρόπο».

Εν μέσω μιας συζήτησης που μοιάζει να μονοπωλεί το Χόλιγουντ εδώ και καιρό, γύρω από την ασταθή παντοδυναμία του 3D, το «Transformers: Dark of the Moon» μεταμορφώθηκε σύντομα στην ταινία που όλοι περιμένουν να δουν αν θα δικαιώσει όσους υποστηρίζουν πως αυτό που πέθανε δεν είναι το 3D αλλά το «κακό 3D», δείχνοντας με το δάχτυλο όσες «αρπαχτές» πρόσθεσαν μέσα στα χρόνια το 3D στο post production απωθώντας τους θεατές από το νέο μέσο.

Αναλαμβάνοντας ο Μπέι προσωπικά την προώθηση του «καλού» 3D με το οποίο έφτιαξε τους «Τransformers» του, επεξεργάστηκε όλες τις κόπιες που θα προβληθούν τρισδιάστατα έτσι ώστε η προβολή να είναι πιο φωτεινή και για να κάνει την προσπάθεια του επίσημη έστειλε μια επιστολή προς όλους τους τεχνικούς προβολής, όπου, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει: «Ο σκοπός μας είναι κοινός. Οι αίθουσες σας έχουν επενδύσει πολλά για τη νέα τεχνολογία και οι τεχνικοί προβολής είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο κομμάτι της αλυσίδας. Η ειδίκευση τους είναι αυτή που αναδείξει την εμπειρία που θα ζήσουν οι θεατές. Ας κάνουμε το κοινό να πιστέψει ξανά».

Ταυτόχρονα, μέσα από το προσωπικό του site, ευχαρίστησε τους φανς για την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει στο franchise των «Τransformers» και τους προτρέπει να αναζητήσουν την καλύτερη αίθουσα προβολής προκειμένου να απολαύσουν την ταινία και μερικές από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές δράσης που γυρίστηκαν ποτέ. Και καταλήγει: «Ευχαριστώ τον Τζιμ Κάμερον και τον Στίβεν Σπίλμπεργκ που με έπεισαν να γυρίσω την ταινία με τη νέα τεχνολογία. Χρησιμοποιήσαμε και κατασκευάσαμε από την αρχή τεχνικές για να γίνει το 3D ακόμη καλύτερο, πιο φωτεινό και με καλύτερα χρώματα. Νομίζω πως οι αιθουσάρχες θα σεβαστούν τους θεατές και δεν θα χαμηλώσουν τις λάμπες της προβολής τους προκειμένου να γλιτώσουν χρήματα».

Και ενώ οι αναλυτές πιστεύουν πως αυτή τη φορά ο Μπέι κατάφερε να συνδυάσει την καταιγιστική περιπέτεια με το «μικρό ευαίσθητο φιλμ» που υποσχέθηκε, τόσο ο ίδιος όσο και ο Σάια Λα Μπεφ δήλωσαν πως αυτή είναι η τελευταία ταινία «Transformers» στην οποία συμμετέχουν. Πριν από αυτούς, η αποχώρηση της Μέγκαν Φοξ θα προκαλούσε ένα μικρό σκάνδαλο γύρω από το ποιος τελικά πήρε την τελική απόφαση για τη μη συμμετοχή της στην ταινία. Η πλευρά του Μπέι υποστηρίζει πως ήταν αυτός που θέλησε να την «εκδικηθεί» για τις δηλώσεις της που τον συνέκριναν με τον Χίτλερ, ενώ η πλευρά της επιμένει πως η Φοξ δεν άντεχε ούτε να σκεφτεί να ξανασυνεργαστεί με τον Μπέι, παραχωρώντας τελικά τη θέση της στην Ρόζι Χάντινγκτον, το νέο ερωτικό ενδιαφέρον του Σαμ.

Οι πρώτες κριτικές από τη Αμερική μιλούν για την πεμπτουσία του σινεμά του Μάικλ Μπέι και ένα ακριβό εισιτήριο που επιτέλους αξίζει τα λεφτά του. Και δεν θα απορήσει κανείς αν πολύ σύντομα η Paramount δώσει ημερομηνία για το νούμερο τέσσερα καλώντας τον Μπέι να αναθεωρήσει και να μην εγκαταλείψει τα ρομπότ που τόσο μισεί να...αγαπάει.

Το «Τransformers: Dark of the Moon» βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 30 Ιουνίου, ενώ μερικά previews σε 3D ξεκινούν ήδη από την Τρίτη 28 Ιουνίου.

Δείτε τον Μάικλ Μπέι και τον Τζέιμς Κάμερον να συζητούν για το 3D.