Γυρίσματα

«Το Καταφύγιο»: Η αγωνία γεννιέται όταν έχεις κάτι να χάσεις

στα 10

Δείτε στο 10λεπτο making of της ταινίας του Τζεφ Νίκολς, πώς γυρίστηκε το «Take Shelter» και τι ερμηνείες δίνουν οι πρωταγωνιστές γι’ αυτό το αινιγματικό υπαρξιακό θρίλερ.

«Το Καταφύγιο»: Η αγωνία γεννιέται όταν έχεις κάτι να χάσεις

Τρία χρόνια πριν, ο τριαντάχρονος τότε Τζεφ Νίκολς τράβηξε την προσοχή με την πρώτη του ταινία, το «Shotgun Stories»: ήταν ακριβώς το πρώτο δείγμα που σε κάνει να θέλεις να δεις πώς θα προχωρήσει και πού θα φτάσει αυτός ο σκηνοθέτης.

Το «μετά» έφτασε και ξεπερνά την προσδοκία. Το «Καταφύγιο», ένα υπαρξιακό θρίλερ, με πρωταγωνιστές τον Μάικλ Σάνον και την Τζέσικα Τσαστέιν, γυρισμένο στην «αντικοινωνική» κεντρική Αμερική του Οχάιο, γυρίστηκε ανεξάρτητα, κόστισε 5 εκ. δολλάρια και έχει ήδη κάνει το γύρο του κόσμου, μαζεύοντας εκθειαστικές κριτικές και βραβεία.

«Η αγωνία γεννιέται όταν έχεις κάτι να χάσεις,» λέει ο Τζεφ Νίκολς, εξηγώντας γιατί ένιωσε την ανάγκη να γράψει το «Καταφύγιο». «Οταν ξεκίνησα να γράφω το ‘Take Shelter’, το καλοκαίρι του 2008, περνούσα τον πρώτο χρόνο του γάμου μου. Παρότι και η καριέρα και η προσωπική μου ζωή εξελίσσονταν θετικά, είχα ένα ενοχλητικό συναίσθημα ότι ο κόσμος προχωρούσε σε δυσκολότερες εποχές. Αυτή η περιρρέουσα αγωνία ήταν εν μέρει οικονομική, εν μέρει απλώς ότι μεγάλωνα, αλλά κυρίως προερχόταν από το γεγονός ότι επιτέλους είχα στη ζωή μου πράγματα που δεν ήθελα να χάσω. Κι όλα αυτά τα συναισθήματα αποστάχθηκαν κατευθείαν στους ήρωες αυτής της ταινίας.

Το ‘Take Shelter’ παρακολουθεί τον Κέρτις ΛαΦορς, έναν εργαζόμενο σύζυγο και πατέρα, καθώς αντιμετωπίζει τον πανικό που του προκαλεί μια σειρά από φρικιαστικά όνειρα. Για τον Κέρτις, αυτά τα όνειρα είναι είτε προπομποί μιας υπερφυσικής καταιγίδας, είτε πρώιμα συμπτώματα για κάτι που φοβόταν όλη του τη ζωή. Η πρώτη και πιο δυνατή αντίδραση του Κέρτις είναι να προστατεύσει την οικογένειά του, τη γυναίκα του, Σαμάνθα και την εξάχρονη κόρη τους Χάνα. Η ερώτηση που βασανίζει τον Κέρτις είναι, από τι τους προστατεύει, από την καταιγίδα ή από τον εαυτό του;

Εγραψα το ‘Take Shelter’ γιατί πίστευα ότι έξω, στον κόσμο υπήρχε μια απτή αίσθηση. Ηταν μια αγωνία, πολύ αληθινή στη δική μου ζωή και πίστευα ότι ήταν πολύ αληθινή στη ζωή κι άλλων Αμερικανών και ανθρώπων σ’ όλον τον κόσμο. Η ταινία ήταν για μένα ένας τρόπος να μιλήσω γι’ αυτόν τον φόβο και την αγωνία. Ελπίζω ότι υπάρχει μια απάντηση γι’ αυτό το συναίσθημα στο τέλος της ταινίας. Πιστεύω ότι υπάρχει και ότι αυτός είναι ο λόγος που μια υπέροχη ομάδα ανθρώπων συνεργάστηκε και με βοήθησε να κάνω το ‘Take Shelter’.»

Δείτε στο παρακάτω δεκάλεπτο making of πώς γυρίστηκε το «Καταφύγιο». Ο Τζεφ Νίκολς εκφράζει τους φόβους του και καμαρώνει για την επιτυχία του, ο Μάικλ Σάνον μιλά για το ρόλο του σ’ένα προφητικό παραμύθι, η Τζέσικα Τσαστέιν βλέπει την ταινία πρωταρχικά ως ιστορία αγάπης ενός ζευγαριού κι ο Σέι Γουίγκαμ ως παρατήρηση της πορείας ενός ανθρώπου που αλλάζει. Δείτε πώς κατασκευάστηκε το… καταφύγιο του τίτλου, πόσο συνέβαλε η Hydrolix, η εταιρεία ειδικών εφέ, υπεύθυνη και για το «Avatar» και τι σήμαινε για τους συντελεστές ότι έκαναν γύρισμα στην καρδιά του Οχάιο.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Καταφύγιο» και για να μην έχετε αγωνία, μη χάσετε αυτήν την ταινία!