Συνέντευξη

Οι S.W.I.M ανοίγουν το «Κουτί της Πανδώρας»

στα 10

Ετοιμες για να συνοδεύσουν ζωντανά και με πρωτότυπη μουσική τους το «Pandora's Box» του Γ. Β. Παμπστ στις 3 Μαΐου στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας και λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου, οι S.W.I.M. μιλούν στο Flix για το σινεμά, τη μουσική, τις γυναίκες και την αθάνατη Λουίζ Μπρουκς.

Οι S.W.I.M ανοίγουν το «Κουτί της Πανδώρας»
(φωτό © the dreamer)

Τις γνωρίσαμε να συνοδεύουν με τη μουσική τους την «Αστέρω» του Μάκη Γαζιάδη. Ακούσαμε την «Αναζήτηση» τους στους τίτλους τέλους του «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη. Περιμένουμε διακαώς να κυκλοφορήσει το «Gomenaki», το πρώτο τους single από τον δίσκο τους που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2018. Και είμαστε έτοιμοι για να τις δούμε την Πέμπτη 3 Μαΐου στο Goethe-Institut στην Αθήνα, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Το Σινεμά Διαβάζει», να ερμηνεύουν ζωντανά τη μουσική που έγραψαν για το «Pandora's Box» του Γ.Β. Παμπστ.

Η Μαριλένα Ορφανού (γνωστή από τις Berlin Brides) στη σύνθεση και τη φωνή, η Μαρία Χατζάκου (παραγωγός στη Haos Film) στα τύμπανα και η Τζίνα Δημακοπούλου στην κιθάρα, ονομάζονται S.W.I.M (που σημαίνει Someone Who Isn't Me) και συνεχίζουν να παίζουν ηλεκτρονικά και δυνατά με τις ταυτότητες που κουβαλάμε και αυτές που πετάμε πριν γίνουμε κάποιοι άλλοι.

Διαβάστε και ακούστε περισσότερα για τις S.W.I.M. στο επίσημο site τους, στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook, στη σελίδα τους στο Soundcloud, στη σελίδα τους στο Instagram και στο επισημο site της Loo.

S.W.I.M. (φωτό © the dreamer)

Πώς αντιδράσατε όταν σας ζητήθηκε να ντύσετε μουσικά το «Pandora's Box» του Γ. Β. Παμπστ;

Παράξενα. Χαρήκαμε πολύ και το θεωρήσαμε και καρμικό. Γιατί κατά τύχη, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο γράψαμε και παρουσιάσαμε ζωντανά για δύο μήνες τη μουσική στο θεατρικό Lulu της Δήμητρας Τάμπαση στο Bios. Επρεπε λοιπόν να ξαναπροσδιορίσουμε τη μουσική για το σινεμά τώρα. Στο θεατρικό έργο δώσαμε μία ηλεκτρονική χροιά με έντονα dance στοιχεία, ντύσαμε ένα πάρτι επί σκηνής με πολλές εναλλαγές. Στο «Κουτί της Πανδώρα» λόγω και της διάρκειά της βγήκε κάτι διαφορετικό, αλλά και με κοινά στοιχεία γιατί δεν μπορούσαμε να κρυφτούμε από τον εαυτό μας και τις επιρροές μας και το ύφος μας.

Με ποια φιλοσοφία γράφει κανείς μουσική και την ερμηνεύει ζωντανά πάνω σε μια ταινία;

Είναι διαφορετική η διαδικασία για να γράψεις μουσική για ταινία με τις οδηγίες, την κατεύθυνση και το όραμα του σκηνοθέτη και σε συνεργασία μαζί του απ’ότι να πάρεις ενα έργο, μια βωβή ταινία και να τη ντύσεις μουσικά μόνη σου, χωρίς παρεμβάσεις. Και οι δυο περιπτώσεις έχουν τη μαγεία τους και την πρόκλησή τους. Και στις δυο περιπτώσεις προτεραιότητα έχει η ανάδειξη της εικόνας, της ταινίας μέσα από την ισορροπία που έρχεται από το συνδυασμό τους. H ταινία, η φωτογραφία της, η εικόνα της, το χρώμα της και όλο το έμψυχο υλικό της είναι η απόλυτη έμπνευση για τη μουσική που θα γραφτεί...

Πώς ακριβώς δουλέψατε για την παράσταση που θα δούμε στο Ινστιτούτο Goethe;

Η Loo (Μαριλένα Ορφανού) συνέθεσε όλη τη μουσική της ταινίας, όπως και όλα τα κομμάτια μας (το δουλεύει ασταμάτητα εδώ κ 2 βδομαδες) και η Τζίνα και η Μαρία κουμπώνουμε πανω με ιδέες για τις κιθάρες κ τα τύμπανα. Οπως είπαμε και στην προηγούμενη ερώτηση εδώ δουλέψαμε χωρίς καθοδήγηση από το σκηνοθέτη. Αυτό σημαίνει απόλυτη ελευθερία κατά τη σύνθεση της μουσικής της ταινίας. Εμπνευσή μας η απόλυτη Λουίζ Μπρουκς και η ατέλειωτη διάρκεια της ταινίας, 130 ολόκληρα λεπτά, που στην αρχή μας τρόμαξε και μας άγχωσε. Στην πορεία όμως οι τεράστιες σκηνές της μας οδήγησαν σε μια σχεδόν ιεροτελεστική προσέγγιση του υλικού που η μουσική χτίζεται πάνω σε κάθε λεπτό της κάθε σκηνης και με τελετουργικό τρόπο αποδίδεται. Πολλά συνθια, πολλές λούπες, vintage drum machines, πολύ δράμα από 80s μπαλάντες μέχρι synth wave και από τέκνο μέχρι ηλεκτρική bossa nova.

Tι είναι για εσάς το «Pandora's Box»; Τι σημασία είχε στην εποχή του και τι σημασία έχει σήμερα;

Την ταινία την έχω δει άπειρες φορές, με όλους τους τρόπους, μπρος-πίσω, ολόκληρη, μισή. Το «Κουτί της Πανδώρας» είναι ακριβώς αυτό που λεει: Μια πρόκληση αρχικά να καταφέρουμε να το φερουμε εις περας (μεσα σε 4 εβδομάδες ακριβώς έπρεπε να γραψουμε το soundtrack & να το παίξουμε ζωντανά). Αυτό από πρακτική σκοπιά. Η ταινία τώρα που είναι τόσο μπροστά από την εποχή της μας μάγεψε. Το καστ συγκλονιστικό, τα κοστούμια της Λούλου μοναδικά, τα υφάσματα και το πώς εγράφαν στο φακό, η εμφάνισή της μοναδικά προκλητική για τα δεδομένα της εποχής της. Οι σχέσεις της, η υπόνοια του πρώτου στην ιστορία του σινεμά λεσβιακού έρωτά της με την κόμισσα Γκέσβιτς, τα φλερτ της. Τόσο πρωτοποριακή ταινία, που προφανώς και σήμερα μπορείς να ταυτιστείς μαζί της. Ανοιξε το «Κουτί της Πανδώρας», βγήκαν όλα έξω και μας παρέσυραν μαζί τους!




Μια δυναμική - όχι προφανής γυναικεία φιγούρα - για την εποχή της. Τρεις δυναμικές γυναίκες κι εσείς; Πόσο δύσκολο είναι τελικά να είσαι γυναίκα σε κάθε εποχή;

Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα παλιότερα. Δεν είναι εύκολα ακόμη και τώρα. Οι δυσκολίες γνωστές. Ο σεξισμός τόσο βαθιά ριζωμένος που μερικές φορές ούτε τον αντιλαμβάνεσαι. Χώρος υπάρχει για όλους. Το θέμα είναι να υπάρξει εμπιστοσύνη στη γυναικεία ικανότητα και να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους ανεξαρτήτως φύλου.

Οι S.W.I.M. εμπνέονται από το σινεμά; Τι άλλο είναι αυτό που σας κινητοποιεί να γράφετε μουσική;

Το σινεμά μας ένωσε κιόλας. Ξεκινήσαμε σε μια προσπάθεια να γραψουμε soundtrack για το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη και τελικά δεν χρησιμοποιηθηκε η μουσική αλλά έτσι γεννήθηκε ο πρώτος μας δίσκος που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2018. Το καινούργιο μας single που θα κυκλοφορήσει 3 Μαΐου, το Gomenaki, προήλθε απ' αυτά τα sessions. Και το βίντεο κλιπ που κάναμε σε σενάριο & σκηνοθεσία του Αλκη Παπασταθόπουλου φλερτάρει με το σινεμά και τη μικρού μήκους. Τα soundtrack ειναι πάντα στις βλέψεις μας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τον σκηνοθέτη Μάικ Οτ για ένα ντοκιμαντερ του και συνεχίζουμε να ψαχνουμε συνεργασίες. Η μουσική είναι στην καθημερινότητα μας. Η έμπνευσή μας προέρχεται αποκλειστικά από την συναισθηματική μας ζωή που είναι αστείρευτη και έρχεται και συμπληρώνει το σκοπό της ύπαρξης μας! Γράφουμε ακατάπαυστα, έχουμε έτοιμους δύο δίσκους και τώρα ξεκινάμε και τον τρίτο!

Δείτε εδώ ένα teaser για το «Gomenaki» των S.W.I.M. που θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες μέρες:


To «Pandora's Box» του Γ. Β. Παμπστ με συνοδεία ζωντανής μουσικής των S.W.I.M. θα προβληθεί την Πέμπτη 3 Μαΐου στις 20:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Goethe-Institut στην Αθήνα.

Swim panodras