Συνέντευξη

Σεντρίκ Καν: «Πιστεύω στην ικανότητα των ανθρώπων να ονειρεύονται»

στα 10

Με το «Μια Καλύτερη Ζωή», υπογράφει μια ταινία με κοινωνική συνείδηση μα και καρδιά και μιλά στην κάμερα του Flix για τη ζωή και το σινεμά, σε περίοδο κρίσης.

Σεντρίκ Καν: «Πιστεύω στην ικανότητα των ανθρώπων να ονειρεύονται»

Από την κινηματογραφική μεταφορά του «L’Ennui» του Αλμπέρτο Μοράβια που προκάλεσε με τις τολμηρές σκηνές του, ως το βίαιο «Roberto Succo» κι από το αγωνιώδες ατμοσφαιρικό θρίλερ του «Feux Rouges», ως το τρυφερό «Το Αεροπλανάκι που μου Χάρισε ο Μπαμπάς μου», ο Σεντρίκ Καν δεν φοβήθηκε ποτέ να δοκιμάσει διαφορετικά είδη σινεμά. Και στην πορεία να καθιερωθεί σαν ένας από τους πιο αξιοπρόσεκτους σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς στη χώρα του.

Στην τελευταία ταινία του «Μια Καλύτερη Ζωή», δοκιμάζει να κάνει μια ταινία που όπως λέει ο ίδιος εμπνέεται από το σινεμά του Κεν Λόουτς και των αδελφών Νταρντέν για να μιλήσει για κάτι που μας αφορά όλους άμεσα. Την επίδραση της οικονομικής κρίσης στους ανθρώπους της Ευρώπης, στον ψυχισμό και την ζωή τους.

1 Με τον πρωταγωνιστή του Γκιγιόμ Κανέ, στα γυρίσματα

«Μια από τις βασικές ιδέες του καπιταλισμού είναι πως αν δουλέψεις σκληρότερα, θα έχεις μια καλύτερη ζωή, αλλά μερικές φορές προσπαθώντας να πετύχεις αυτή την καλύτερη ζωή, καταλήγεις στην κόλαση» λέει για την ιδέα πίσω από την ιστορία που αφηγείται εδώ ο Καν.

«Στις μέρες μας μοιάζει σχεδόν αδύνατον να αλλάξεις την μοίρα σου αν προέρχεσαι από μια συγκεκριμένη τάξη. Οι οικονομικές συνθήκες, ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα πλέον, έχουν κάνει ένα τέτοιο όνειρο σχεδόν ακατόρθωτο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί. Ή να ονειρεύεται. Απλώς το φως στην άκρη του τούνελ, μπορεί να προέρχεται από κάτι άλλο πέρα από τα προφανή, πέρα από τα χρήματα και την επιτυχία» λέει.

Περισσότερα για την ταινία, τους ήρωες του και τις σκέψεις του πάνω στην σκληρή εποχή και τα πράγματα που μπορούν να μας λυτρώσουν, στο βίντεο που ακολουθεί.