Συνέντευξη

Τα ΗΧΟΤΟΠίΑ παίζουν το ηλεκτρονικό ρετρό νουάρ του μέλλοντος

στα 10

Με έμπνευση τα ασπρόμαυρα ελληνικά νουάρ των 50s και των 60s, τα ΗΧΟΤΟΠίΑ κοιτάζουν ηλεκτρονικά το μέλλον και μιλούν στο Flix για το διαστημόπλοιο που τους ταξιδεύει στο χρόνο.

Τα ΗΧΟΤΟΠίΑ παίζουν το ηλεκτρονικό ρετρό νουάρ του μέλλοντος

Οπτικοακουστικό πρότζεκτ από την Αθήνα που επαναπροσδιορίζει με ηλεκτρονική μουσική τη νουάρ ατμόσφαιρα περασμένων δεκαετιών.

Αυτή είναι η επίσημη περιγραφή για τα ΗΧΟΤΟΠίΑ που στη σύντομη ζωή τους μοιάζουν να υπήρχαν από πάντα, μόνιμοι κάτοικοι σε ένα σύμπαν φτιαγμένο από ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, ήχους της πόλης και την ηλεκτρονική ατμόσφαιρα ενός σινεμά από το μέλλον. Λίγο πριν τη συναυλία τους μαζί με τους DrogATek στο Gagarin 205 στις 16 Φεβρουαρίου, τα ΗΧΟΤΟΠίΑ μιλούν στο Flix για τη μουσική τους, τα soundtrack που αγάπησαν και τα live τους που θα ήθελαν να μοιάζουν με... ασανσέρ.

Ακούστε τη μουσική τους εδώ και στο επίσημο κανάλι τους στο YouTube

Ηχοτόπια

Πώς θα περιγράφατε σε κάποιον τη μουσική που φτιάχνετε;

Μουσική για ταξίδια με το αυτοκίνητο.

Νοσταλγία ή ρομαντισμός ή ρετρό; Ποια λέξη θα βάζατε κοντά στη μουσική σας και γιατί;

Οι λέξεις που θα βάζαμε είναι «κάνουμε αυτό που μας αρέσει με έναν τρόπο δικό μας». Είναι σα να βρήκαμε κάτι που μπορούμε μέσα από αυτό να εκφραστούμε όλοι μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά. Βρήκαμε ένα όχημα που μπορεί να είναι και διαστημόπλοιο.


Οι αναφορές σας φτάνουν πίσω στο ασπρόμαυρο ελληνικό σινεμά. Πώς ξεκίνησε αυτή η «έμπνευση»;

Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης ήθελε να κάνει κάτι νέο την ίδια στιγμή που το Τηλεματικό Μυρμήγκι έψαχνε να κάνει κάτι μουσικό. Ο Παναγιώτης Τομαράς που μας βοηθάει με τα βίντεο ψαχνόταν εξίσου. Συμπέσαμε! Ενώ γνωριζόμασταν όλοι από καιρό έτυχε να συνεργαστούμε πέρσι, τον Ιανουάριο του 2017, σε μία παράσταση-αφιέρωμα στον Νίκο Κούρκουλο του σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη όπου και φτιάξαμε το «πρώτο» μας κομμάτι, χωρίς φυσικά να ξέρουμε ότι ήταν το πρώτο. Επειτα... Συνεχίσαμε.

Ποια soundtrack θα ξεχωρίζατε ως καλύτερα από τον νουάρ ελληνικό κινηματογράφου;

Δράκος - Μάνος Χατζιδάκις || Εκδρομή - Νίκος Μαμαγκάκης || Λόλα - Σταύρος Ξαρχάκος || Το Δέντρο που Πληγώναμε - Δημήτρης Παπαδημητρίου || Το Πρόσωπο της Μέδουσας - Γιάννης Μαρκόπουλος, Βαγγέλης Παπαθανασίου και άλλα, είναι πάρα πολλά! Εχει θησαυρό εκεί πέρα και είναι κρίμα που δεν τον εκτιμάμε.


Τι «νέο» βρίσκετε στις ταινίες που φέρνετε στο προσκήνιο μέσα από τη μουσική αλλά και την οπτική σας ταυτότητα (βίντεο σε συναυλίες, βίντεο κλιπ);

Προσεγγίζουμε αυτές τις ταινίες με τρόπο που κοιτάζοντας πίσω, κάνουμε ένα σχόλιο για το σήμερα. Το δικό μας σχόλιο. Μεγαλώσαμε με αυτές τις ταινίες και αγαπημένες ή μη, αντανακλούν μία εποχή στην οποία ήμασταν μέρος. Ανεξάρτητα πως μεγαλώσαμε είναι κόμματι μας και κομμάτι όλων αυτών που μεγάλωναν τότε. Βέβαια τα ΗΧΟΤΟΠίΑ κάνουν κάτι τώρα, το 2018, και δεν θα είχε νόημα να παρουσιάσουν τον παλιό Ελληνικό κινηματογράφο. Αυτό υπάρχει ήδη. Θέλουμε να πιστεύουμε πως κάνουμε κάτι για το τώρα ελπίζοντας ότι θα μείνει και για το μετά.


Για ποια ταινία θα θέλατε να έχετε γράψει πρωτότυπη μουσική;

Στέφανος: Για τον «Δράκο» του Νίκου ΚούνδουρουΤηλεματικό: Για το «Corpus» του Θανάση Ρεντζή

Με τι μοιάζει ένα live από τα ΗΧΟΤΟΠίΑ;

Είναι δύσκολο να το κοιτάξουμε απέξω τη στιγμή που είμαστε οι «γονείς» του. Θέλουμε να μοιάζει με ένα οπτικοακουστικό ταξίδι με τα πάνω του, τα κάτω του, τα μέσα του και τα έξω του. Σαν ασανσέρ!


Τα ΗΧΟΤΟΠίΑ θα εμφανιστούν ζωντανά με τους DrogATek στο Gagarin 205 στις 16 Φεβρουαρίου. Τιμή εισιτηρίου: προπώληση 8€, ταμείο 10€ | Σημεία προπώλησης: viva.gr, τηλεφωνικά στο 11 876, Reload, Seven Spots, Media Markt, Ευριπίδης, Viva Kiosk Συντάγματος (Ερμού 1 , καθημερινά 9:00-21:00), Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στον χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης, Δευτ-Σαβ 11:00-19:00) | Αναζητηστε περισσότερες πληροφορίες για τo live εδώ.

Ηχοτόπια