Συνέντευξη

«I believe!» Με αφορμή το «Now You See Me», ο Λουί Λετεριέ μάς εξηγεί γιατί πιστεύει στη μαγεία

στα 10

Λίγο πριν την έξοδο του «Η Συμμορία των Μάγων» στους κινηματογράφους, ο σκηνοθέτης της ταινίας μίλησε αποκλειστικά στο Flix για το πώς το «ordinary» χρειάζεται πάντα ένα «extra» μπροστά!

«I believe!» Με αφορμή το «Now You See Me», ο Λουί Λετεριέ μάς εξηγεί γιατί πιστεύει στη μαγεία

Είναι Παριζιάνος αλλά ζει και δουλεύει στο Λος Αντζελες. Είναι 40 χρόνων αλλά από τα χέρια του κι από… τα μάτια του έχουν περάσει κάποια από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά budgets των τελευταίων ετών. Μεγάλωσε μέσα στο σινεμά, δίπλα στον επίσης σκηνοθέτη πατέρα του, αλλά αφότου τελείωσε τις σπουδές του στη σκηνοθεσία στη Νέα Υόρκη, «εξασκήθηκε» ως βοηθός του Ζαν-Πιερ Ζενέ στο «Alien Resurrection» και του Λικ Μπεσόν στην «Ιωάννα της Λορένης».

Ο Λουί Λετεριέ έχει υπογράψει τα «Transporter» 1 και 2, το «The Incredible Hulk» και πριν δυο χρόνια το «Clash of the Titans». Αλλά στη νέα του ταινία, «Η Συμμορία των Μάγων», επιλέγει ένα project με πολύ μικρότερο budget, πολυπληθές καστ, ελάχιστα ειδικά εφέ και… μια μεγαλύτερη δόση μαγείας! Ο Λετεριέ μίλησε αποκλειστικά στο Flix για την ταινία και το γιατί το σινεμά τον κάνει ευτυχισμένο άνθρωπο.

now

Η επιλογή της ταινίας

Αναζητούσα ένα σπουδαίο σενάριο και το βρήκα στο «Now You See Me». Αποτελεί ένα pot pourri από κινηματογραφικά είδη, έχει πολλούς ήρωες, έχει αγωνία, το διάβαζα και δεν μπορούσα να το αφήσω κάτω στιγμή. Δεν είχα ξανακάνει ταινία αυτού του τύπου και προσπάθησα πολύ για να καταφέρω να κλείσω τη συμφωνία. Μου φαινόταν φανταστική ιδέα, μπορούσα να βάλω τον εαυτό μου στη θέση καθενός από τους ήρωες, ήταν μια ταινία που ήθελα πολύ να δω στο σινεμά.

Το καστ

Εννοείται πως η επιλογή των ηθοποιών δεν ήταν μόνο δικό μου θέμα, ήταν ομαδικές αποφάσεις που πάρθηκαν, αλλά είχα κάποιες αρχικές ιδέες που ευτυχώς έγιναν πραγματικότητα. Δηλαδή ο Τζέσι Αϊζενμπεργκ και ο Μαρκ Ράφαλο ήταν ξεκάθαρες επιθυμίες από την αρχή. Καταλήξαμε με μια ομάδα εύστροφων, έξυπνων ηθοποιών που μπορούν, όλοι τους, να συνδυάζουν την καθαρή ψυχαγωγία με το ερμηνευτικό βάθος. Μας πήρε καιρό για να αποφασίσουμε, δε βιαστήκαμε. Για την ακρίβεια, ο Τζέσι Αϊζενμπεργκ είχε συμφωνήσει να παίξει στην ταινία ήδη ένα χρόνο προτού ξεκινήσουμε το κάστινγκ.

Οι διαφορές από τα blockbusters της φιλμογραφίας του

Ο προϋπολογισμός γι’ αυτήν την ταινία ήταν περίπου το ένα τέταρτο από τα budgets κάποιων από τις πιο πρόσφατες δουλειές μου. Αλλά οι προσδοκίες για την ταινία είναι ακριβώς οι ίδιες: να έχει μεγάλη ψυχαγωγική αξία. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο «Now You See Me» και, για παράδειγμα, το «Avatar» στο πώς περιμένει να περάσει ο θεατής βλέποντάς το. Οπότε, ναι, δεν είχαμε τα ίδια χρήματα να ξοδέψουμε, αλλά προσπαθήσαμε να κάνουμε μια εξίσου απολαυστική ταινία. Φυσικά, όταν τα χρήματα είναι λιγότερα δουλεύεις περισσότερο. Δεν υπάρχει δίχτυ ασφαλείας, δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες. Αλλά και πέρα των χρημάτων, δεν ήθελα σ’ αυτήν την ταινία να χρησιμοποιήσω CGI. Η δύναμη της μαγείας έγκειται στο ότι είναι αληθινή, συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου, δεν υπάρχουν ανεξήγητα κόλπα.

Οι νέοι ληστές – Ρομπέν των Δασών

Χρησιμοποιήσαμε την ιδέα οι ταχυδακτυλουργοί – ληστές να μοιράζουν τα λάφυρά τους στο κοινό, γιατί ήταν ένας ακόμα τρόπος να θεμελιώσουμε την ταινία στην πραγματικότητα. Δεν πιστεύουν όλοι στη μαγεία, αλλά εύχονται να πίστευαν! Το θέμα της ταινίας είναι σημαντικό. Ο κόσμος μας χρειάζεται τη μαγεία και οι «μάγοι» είναι οι πιο έντιμοι επαγγελματίες γύρω μας: σου λένε από την αρχή ότι πρόκειται να σε παραπλανήσουν και γι’ αυτό νιώθεις μεγάλη χαρά όταν το κάνουν. Υπόσχονται κάτι και το πραγματοποιούν. Στην κοινωνία μας, με το internet, την άφθονη πληροφόρηση, τις αναλυτικές εξηγήσεις, η μαγεία έχει χαθεί, νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα. Κι όμως εμπιστευόμαστε τις τράπεζες, τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, που μας κοροϊδεύουν με τον πιο φρικτό τρόπο. Οι τράπεζες είναι εκείνες που λένε διαρκώς ψέματα. Οι μάγοι είναι ειλικρινείς και το μόνο που θέλουν είναι να ψυχαγωγήσουν το κοινό τους. Στο δικό τους σύμπαν, η παραπλάνηση σε βοηθά να δεις την αλήθεια.

Do you believe in magic?

Πιστεύω στη μαγεία του σινεμά. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που κάνω αυτή τη δουλειά, αλλά και που την κάνω εδώ, στην Αμερική, στο Χόλιγουντ. Μεγαλώνοντας είδα μαγικό σινεμά, τη δεκαετία του ’70 και στις αρχές του ’80. Είδα τις ταινίες του Σπίλμπεργκ, του Λούκας, του Ζεμέκις. Κι αναρωτιόμουν, πώς το κάνουν αυτό; Πώς κάνουν τα ποδήλατα να πετούν μέχρι το φεγγάρι; Αυτές οι ταινίες μου ανύψωναν την καρδιά. Πιστεύω απόλυτα ότι το σινεμά είναι μαγεία και θα έπρεπε πάντα να είναι κάτι μαγικό και διαφορετικό. Το συνηθισμένο χρειάζεται κάτι ασυνήθιστο, κάτι υπερβατικό. Ζώντας στο σινεμά, η μαγεία βρίσκεται ολόγυρά μου, στην πιο καθαρή μορφή της. Τη βλέπω κι είμαι ευτυχισμένος. I believe!

Η ταινία «Η Συμμορία των Μάγων» βγαίνει στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη, 6 Ιουνίου από την Odeon.

Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ και φωτογραφίες εδώ.

Για όσους ανυπομονούν να δουν τη «Συμμορία των Μάγων», η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει, στα ταμεία των κινηματογράφων ODEON και στο i-ticket.