Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Αντιπαροχή» της Νάνσυ Σπετσιώτη

στα 10

Εν αναμονή του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Αντιπαροχή» της Νάνσυ Σπετσιώτη

Η ταινία

Ο Βασίλης θέλει να δώσει αντιπαροχή το παλιό σπίτι της μητέρας του ώστε να γλιτώσει από την κατάσχεση το διαμέρισμά του. Η ταινία καταπιάνεται με την ιστορία ενός άντρα στην Ελλάδα της κρίσης που έζησε κι αυτός μέσα στη φούσκα, μέχρι που έσπασε. Δεν εκμεταλλεύτηκε ανθρώπους και καταστάσεις, μόνο ανοίχθηκε παραπάνω απ’ ό,τι μπορούσε και τώρα προσπαθεί να πιαστεί και να εκμεταλλευτεί τα ήδη υπάρχοντα.

Η σκηνοθέτης

Γεννήθηκε το 1981. Αποφοίτησε από τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τη σκηνοθεσία ασχολείται με τη συγγραφή σεναρίων και θεατρικών έργων για τα οποία έχει αποσπάσει βραβεία.

Φιλμογραφία:

2008 «Αποχαιρετισμός στα Οπλα…» / 2009 «Τιμωρία» / 2010 «Σ' ένα Συνοριακό Σταθμό» / 2011 «Τζαφάρ» / 2012 «Ουκ αν Λάβοις» / 2013 «Αντιπαροχή»

Τέσσερις ερωτήσεις για την «Αντιπαροχή»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Αφορμή στάθηκε το σενάριο του Σωτήρη Τσέλλου που έπεσε στα χέρια μου και με κέρδισε με την απλότητα και την αλήθεια του. Γιατί κατ’ εμέ οι ενδιαφέρουσες ιστορίες δεν είναι κατ’ ανάγκη οι πολύπλοκες μα αυτές που φέρουν την ίδια τη ζωή.

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που θα σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Είναι μια λιτή, ανθρωποκεντρική ταινία για την πορεία ενός ήρωα που βλέπει τη ζωή του να σπάει σιγά-σιγά και προσπαθεί με όποιο τρόπο μπορεί να την κρατήσει. Στην προκείμενη περίπτωση θέλει να σώσει το σπίτι του μα ουσιαστικά θέλει να σώσει τον αυτοσεβασμό του.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Ορίζει τη λιτότητα, τη συμπύκνωση και το ουσιαστικό. Γι’ αυτό κι έχει τις δυσκολίες της ως φόρμα, όσο προσιτή κι αν φαίνεται.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σε μια χώρα που από την μια βρίσκεται σε κρίση κι από την άλλη ο κινηματογράφος της κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον;

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο μα και προκλητικό συνάμα. Αλλά έχει και μια σε εισαγωγικά ευκολία. Τα θέματα κι οι ιστορίες για δημιουργία σου παρουσιάζονται πιο απλόχερα. Προσωπικά πάντως λειτουργώ καλύτερα υπό πίεση.

info

Σκηνοθεσία: Νάνσυ Σπετσιώτη / Σενάριο: Σωτήρης Τσέλλος / Παραγωγός: Δημήτρης Νάκος / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κουκάς / Μοντάζ: Γιάννης Σ. Νικολάου / Μουσική: Μάριος Στρόφαλης / Ηχος: Αντώνης Σαμαράς / Σχεδιασμός Ηχου: Μάρκος Σπανουδάκης / Σκηνικά: Δημήτρης Καντάς / Κοστούμια: Ομάδα Boudoir / Ηθοποιοί: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ερση Μαλικέντζου, Μαρία Τσίμα, Μελέτης Γεωργιάδης, Γιάννης Αναστασάκης / Διάρκεια: 17’

Η Νάνσυ Σπετσιώτη διαγωνίστηκε και πέρσι στο Φεστιβάλ Δράμας, με την ταινία «Ουκ αν Λάβοις» (διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ). Στο περσινό μας αφιέρωμα μπορείτε να δείτε και την προηγούμενη ταινία της, «Αποχαιρετισμός στα Οπλα».

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της «Αντιπαροχής» και στο gallery φωτογραφίες και την αφίσα της ταινίας.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.