Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Ο Χριστός Σταμάτησε στου Γκύζη» της Αμέρισσας Μπάστα

στα 10

Εν αναμονή του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Ο Χριστός Σταμάτησε στου Γκύζη» της Αμέρισσας Μπάστα

Η ταινία

«Ο Χριστός σταμάτησε στου Γκύζη» είναι μια ταινία μικρού μήκους που επιχειρεί να σκιαγραφήσει κάποιες όψεις της κρίσης που βιώνουμε σήμερα. Μια οικογένεια χάνει την περιουσία της λόγω οικονομικών χρεών. Η πρώτη αυτή απώλεια μοιραία οδηγεί και σε άλλες απώλειες, όπως αυτές της αξιοπρέπειας, του σεβασμού, της αγάπης, της ελπίδας. Η δεδομένη μέχρι πρότινος ασφάλεια και η οικογενειακή ενότητα κλονίζεται και το κάθε μέλος της οικογένειας παλεύει να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα. Μέσα από τα μάτια της μικρής κόρης μιας οικογένειας στην Αθήνα της κρίσης, παρακολουθούμε την πτώση τους αλλά και την προσπάθειά τους να συνεχίσουν να ζουν και να ελπίζουν.

Η σκηνοθέτης

H Αμέρισσα Μπάστα έχει σπουδάσει Επικοινωνία, ΜΜΕ και Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ζει στην Αθήνα και έχει εργαστεί στο χώρο των ΜΜΕ, της διαφήμισης και των εκδόσεων. Αγαπάει τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τα ταξίδια. Η ταινία «Ο Χριστός σταμάτησε στου Γκύζη» είναι η δεύτερη μικρού μήκους ταινία της.

2

Τέσσερις ερωτήσεις για το «Ο Χριστός Σταμάτησε στου Γκύζη»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Οι πολλές, μικρότερες επιμέρους κρίσεις που προκαλεί «Η Κρίση» και το πώς η επίδρασή της μπορεί ως φαινόμενο ντόμινο να αλλάξει ριζικά τη ζωή και τα δεδομένα μας ανά πάσα στιγμή.

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Είναι μια μικρού μήκους κοινωνική ταινία που μέσα από την απόγνωση θέλει να μιλήσει για ελπίδα και μέσα από την πτώση θέλει να μιλήσει για αξιοπρέπεια.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Οι ταινίες μικρού μήκους αποτελούν ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος. Πέραν του βασικού χαρακτηριστικού τους, που είναι η περιορισμένη χρονική διάρκεια, πρόκειται για αφήγηση συγκεκριμένων ιστοριών που χρειάζονται σαφείς χαρακτήρες και γρήγορο ρυθμό για να ολοκληρωθούν. Επίσης, πολύ διαφορετική είναι η πορεία που ακολουθεί μια ταινία μικρού μήκους, καθώς λόγω του ότι δεν αντιμετωπίζεται ως εμπορικό προϊόν δεν προορίζεται για διανομή σε αίθουσες αλλά για να προβληθεί στο πιο εξασκημένο κοινό των φεστιβάλ. Η προοπτική αυτή συχνά απελευθερώνει τους κινηματογραφιστές και τους ωθεί σε περισσότερο πειραματικές δημιουργίες.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σε μια χώρα που από την μια βρίσκεται σε κρίση κι από την άλλη ο κινηματογράφος της κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον;

Το να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα του 2013 προϋποθέτει μεγάλη αγάπη για το είδος αλλά και.. άγνοια κινδύνου. Τα «δώρα» που έχει φέρει η κρίση στους νέους κινηματογραφιστές είναι η σχεδόν μηδαμινή δυνατότητα χρηματοδότησης από κρατικούς φορείς, μετά και το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και η κατάργηση του νόμου που ευνοούσε τους νέους δημιουργούς στη διανoμή της ταινίας τους στους κινηματογράφους πριν από τις ελληνικές μεγάλου μήκους ταινίες. Από την άλλη πλευρά τόσο οι διεθνείς διακρίσεις όσο και το ανεβασμένο επίπεδο των ελληνικών παραγωγών τα τελευταία χρόνια δείχνουν πως όλα όσα συμβαίνουν δεν έχουν καταφέρει να «κόψουν τη φόρα» των Ελλήνων δημιουργών αλλά αντιθέτως τους δίνουν μεγαλύτερη ώθηση.

Δείτε το τρέιλερ του «Ο Χριστός Σταμάτησε στου Γκύζη»:


Ο Χριστός Σταμάτησε στου Γκύζη / Σκηνοθεσία Αμέρισσα Μπάστα / Παραγωγοί Κυριακός Χατζημιχαηλίδης-Δημήτρης Νάκος / Σενάριο Δημήτρης Νάκος-Λευτέρης Πανούσης (Βασισμένο στο ομότιτλο διήγημα του Λευτέρη Πανούση) / Δ/νση Φωτογραφίας Δημήτρης Κουκάς / Μοντάζ Νίκος Μύρτου / Μουσική Χρήστος Τριανταφύλλου / Σκηνικά Κυριακή Τσίτσα / Κοστούμια Ομάδα Boudoir / Ηχος Αντώνης Σαμαράς / Σχεδιασμός Ηχου & Μιξάζ Ανδρέας Παπάζογλου / Δ/νση Παραγωγής Δημήτρης Βασιλείου / Α΄ Βοηθός Σκηνοθέτη Έλενα Αναγνωστέλλη / Βοηθός Οπερατέρ Βλάσης Σκουλής / Ηλεκτρολόγος Μάρκος Κούκορ / Μakeup Artists &Hair Styling Σοφία Σταμέλου, Αγγελική Ράπτη, Ελένη Καλύβα / Μπούμαν Γιώργος Σαμαράς / Β΄ Βοηθός Σκηνοθέτη Αλέξανδρος Σκούρας / Σκριπτ Νεφέλη Λογοθέτη / Βοηθός Σκηνογράφου Ελένη Βαρδαβά / Casting παιδιών Γεωργία Τσιλιάνη / Υπεύθυνη Χορηγιών Ελένη Μπάστα / Βεστιάριο Boudoir / Τεχνικός Εξοπλισμός Rent Photo Video / Παραγωγή T-ShOrt-Δημήτρης Νάκος-Αμέρισσα Μπάστα

Δείτε εδώ την προηγούμενη μικρού μήκους ταινία της Αμέρισσας Μπάστα με τίτλο «H Στέλλα κι Εγώ» του 2012:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.