Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «9 με 5» του Φίλιππου Τσαπέκη

στα 10

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «9 με 5» του Φίλιππου Τσαπέκη

Η ταινία

Ενας νεαρός άνδρας γυρίζει στο σπίτι του από την δουλειά. Ενώ οδηγεί, τον σταματάνε για ένα τυπικό τεστ κοπώσεως. Ο κουρασμένος άνδρας κάνει κάθε προσπάθεια να κρύψει την κούραση του από τις αρχές. Δυστυχώς δεν τα καταφέρνει και καλείται να πληρώσει ένα πολύ βαρύ πρόστιμο. Πιθανόν και όχι...

9 to 5

Ο σκηνοθέτης

Ο Φίλιππος Τσαπέκης είναι πρωτοεμφανιζόμενος στην Ελλάδα, καθώς το «9 με 5» είναι η πρώτη μικρού μήκους του. Σπούδασε Communication and advertising στο American college of Greece (DEREE) και filmmaking στο New York film Academy (Los Angeles).

9 to 5

5 ερωτήσεις για το «9 με 5»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Το θέμα της ταινίας θεωρώ ότι είναι πιο επίκαιρο από κάθε άλλη περίοδο στο παρελθόν. Η πίεση που δεχόμαστε όλοι, η απαίτηση να είσαι τέλειος, είναι πιο έντονη από ποτέ, είναι σχεδόν «νόμος». Όλος ο κόσμος, νέοι ή μεγαλύτεροι σε ηλικία, λόγω των συνθηκών αναγκάζονται να δουλεύουν πάρα πολλές ώρες ελαχιστοποιώντας τον προσωπικό τους χρόνο. Κάποιοι δουλεύουν συνεχώς γιατί θέλουν να πετύχουν κάποιους στόχους ώστε να έχουν μια καλύτερη θέση στην εργασία τους ή επειδή οι ανάγκες της σημερινής εποχής το απαιτούν και πολλοί από αυτούς χωρίς καν να ασκούν το επάγγελμα που έχουν σπουδάσει ή αγαπούν. Προσωπική ζωή μηδέν, δηλαδή, είτε με την δουλειά είτε επειδή ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο lifestyle και προσπαθώντας να είμαστε σε όλα παρόντες. Ήθελα να αποτυπώσω αυτή την αίσθηση της ασφυξίας που προκαλεί η συνεχής κοινωνική πίεση.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;

Ένα δυστοπικό σενάριο που δεν αργεί να γίνει και ρεαλιστικό. Παρουσιάζουμε λοιπόν ένα κόσμο στο οποίο απαγορεύεται να είσαι κουρασμένος ακολουθώντας πάντα ένα συγκεκριμένο lifestyle. Η κούραση τιμωρείται από τον νόμο με τον πρωταγωνιστή μας να παλεύει σε αυτόν τον κόσμο.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Δεν θα ήθελα να με ρωτήσει κάτι συγκεκριμένο γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις ο καθένας πώς το προσεγγίζει από τη δική του σκοπιά. Η κάθε ταινία απελευθερώνεται μόλις πέσει πάνω της το βλέμμα του θεατή. Χαρούμενος όμως θα ήμουν αν κάποιος μετά την προβολή της ταινίας με ρωτήσει πότε θα δει την επόμενη ταινία και τι ετοιμάζουμε.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από αυτήν την εμπειρία;

Το να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα είναι το ίδιο εύκολο ή δύσκολο όπως σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, θεωρώ, αρκεί να έχεις μια εξαιρετική ομάδα δίπλα σου. Και στην Ελλάδα, υπάρχουν εξαιρετικά ταλαντούχοι άνθρωποι, που θέλουν να δημιουργήσουν! Το σημαντικότερο όλων είναι η ομάδα σου και για αυτό προτεραιότητα πάντα είναι οι χαρακτήρες των ανθρώπων και όχι άλλα θέματα πιο τεχνικά. Όλα τα άλλα λύνονται, άλλωστε δεν έχει γούστο ταινία χωρίς αναποδιές. Κάθε νέο project σου μαθαίνει πολλά και σε κάθε επόμενο είσαι και πιο έμπειρος. Μαθαίνω από τα λάθη μου λοιπόν και συνεχίζω.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι η πρώτη μου φορά που συμμετέχω στο φεστιβάλ Δράμας επομένως δεν είμαι ο πιο κατάλληλος να μιλήσω για αυτό. Σίγουρα όμως είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα και είναι στόχος για κάθε έναν, νέο ή μη, κινηματογραφιστή να συμμετέχει σε αυτό. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει και στην Ελλάδα ένας θεσμός που να αναδεικνύει τη μικρού μήκους τόσο ως είδος, όσο και ως εκκολαπτήριο νέων σκηνοθετών.

9 to 5


info

Σκηνοθεσία: Φίλιππος Τσαπέκης / Σενάριο: Κατερίνα Τσούμπα, Φίλιππος Τσαπέκης / Φωτογραφία: Παντελής Μαντζανας / Μοντάζ: Πάνος Δαουλτζής / Μουσική: Νίκος Αθανασούλας / Ηχός: Γιάννης Ζερβάκος / Σχεδιασμός ήχου: Νίκος Αθανασούλας / Σκηνικά: Ερμίνα Αποστολάκη / Ερμηνευτές: Γιάννης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Μαγκλάρας, Τρύφων Μπάρκας, Κόρα Καρβούνη / Παραγωγή: Topcut-modiano, Σταυρούλα Δημητριάδου / Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπυρίδων Παπασπύρου / Πρώτος βοηθός κάμερας: Αλεξ Ασπλίντ / Grip: Σωτήρης Ιωαννίδης / Gaffer: Γιάννης Μαραγκουδάκης / Δεύτερος βοηθός κάμερας: Μάριος Πουγακιώτης / Key Grip: Νεκτάριος Σολιδάκης / Location Scout: Δημήτρης Χαλιλόπουλος / Makeup artist: Μαίρη Σταυρακάκη / Casting Director: Γιώργος Στριφτάρης / Ρroduction Μanager: Θάνος Αθανασιάδης / Αssistant Ρroduction Μanager: Νίκος Μαράκης / Production Μanager: Νίκος Τσιόλας / Assistant Art Director: Κατερίνα Μπασκούτα / Props: Αγγελος Καραμπατάκης / Poster Design: Ελενα Λιάκου / Colorist: Αγγελος Μάντζιος

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

9 to 5 poster