Buzz

Πολύτιμο και αναγκαίο! Δείτε στο Flix την ταινία «Ζακ Κωστόπουλος - Μια Θετική Ιστορία»

στα 10

Ο Ζακ Κωστόπουλος - σε μια πολύτιμη μαρτυρία - μιλάει στον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη, μια δεκαετία πριν, για τον εαυτό του, τον HIV, τη διαφορετικότητα, την κοινωνική βία, όλα όσα τον έκαναν - με τον πιο επώδυνο τρόπο - το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής.

Flix Team
Πολύτιμο και αναγκαίο! Δείτε στο Flix την ταινία «Ζακ Κωστόπουλος - Μια Θετική Ιστορία»

Μια μέρα μετά την πρώτη προβολή της στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, μπορείτε να δείτε την ημίωρη ταινία «Ζακ Κωστόπουλος - Μια Θετική Ιστορία» των Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη Δημήτρη Παπαθανάση εδώ στο Flix, σαν μια υπενθύμιση όχι μόνο για το ποιος ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος και ποιες ήταν οι απόψεις του γύρω από τον ιό, τη διαφορετικότητα, την κοινωνική (μη) αποδοχή στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, αλλά κυρίως σαν μια γνήσια μαρτυρία για όλα όσα πρέπει να είναι ορατά, να λέγονται, να ακούγονται και να μην ξεχνιούνται ποτέ.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ταινία «Ζακ Κωστόπουλος - Μια Θετική Ιστορία»:

Ο Κυριακός Χατζημιχαηλίδης, ένας από τους πρωτεργάτες του queer κινηματογράφου στην Ελλάδα αλλά και των αγώνων της LGBTQ+ κοινότητας, ιδρυτής της t-short για τη διάδοση της μικρού μήκους ταινίας, παραγωγός και σκηνοθέτης ο ίδιος, μιλάει στο Flix για τον Ζακ που γνώρισε, τον Ζακ που θυμάται, τον Ζακ που έχουμε τόσο ανάγκη.

Τι είναι το «Ζακ Κωστόπουλος: Θετική Ιστορία - Πραγματεία για το a.i.d.s.»;

Την 30λεπτη αυτή συνέντευξη με τον Ζακ την πήρα το 2008 στην προσπάθειά μου να ολοκληρώσω μία μεγάλου μήκους ταινία, σπονδυλωτή, η οποία περιείχε έξι μικρού μήκους ταινίες με κοινή θεματική τον HIV. Είχα σκεφτεί τότε πως θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την θεματική, στους τίτλους αρχής να υπάρχουν αναφορές από ανθρώπους που είτε είχαν έρθει σε επαφή με τον ιό, ήταν δηλαδή οροθετικοί, είτε η ιδιαίτερη ενασχόληση τους είχε σχέση με το θέμα. Eτσι και έγινε. O Ζακ τότε δούλευε στη Θετική Φωνή και μέσω της Θετικής Φωνής, η οποία υποστήριζε την ολοκλήρωση της ταινίας «Θετικές Ιστορίες», ήρθα σε επαφή μαζί του και ο οποίος με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση και διάθεση δέχτηκε να μου δώσει τη συνέντευξη και συγκατένευσε στο να υπάρχει στους τίτλους της ταινίας. Γνωριστήκαμε μία μέρα πριν από το γύρισμα είπαμε πάρα πολλά συμπαθήσαμε πάρα πολύ ο ένας τον άλλον, εκτιμήσαμε ο ένας τον άλλον και με βάση αυτήν την κοινή θετική διάθεση προχωρήσαμε στην συνέντευξη την επόμενη μέρα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης εξομολόγησης του Ζακ; Τι μαθαίνουμε για τον ίδιο; Τι μαθαίνουμε για το a.i.d.s.;

Κύριο χαρακτηριστικό της συνέντευξης αυτής είναι ο τρόπος που ο Ζακ μιλάει. Η εκφορά του, η ήσυχη ατμόσφαιρα της φωνής του, ο καθαρός και σχεδόν πρωτόλειος λόγος του μέσα από τον οποίο θίγονται πάρα πολύ σοβαρά, ισχυρά και δυνατά ζητήματα όπως ο HIV και το AIDS, η σχέση του με τους γονείς του, η σχέση του με την ασθένεια, τους γιατρούς, η εσωτερική του παρόρμηση, η σχέση του με τον εραστή από τον οποίον το κόλλησε κλπ. Oλα όσα διαμείβονται στην συνέντευξη αυτή χαρακτηρίζονται κατά κύριο λόγο από τον συγκροτημένο λόγο του Ζακ και από μία, πραγματικά, ειλικρινή και εσωτερική ευσυνειδησία γύρω από το θέμα. Είναι ισχυρή η ανθρώπινη διάθεσή του ή ανθρωπιστική του ανάγκη να κάνει ότι περνά από το χέρι του ενάντια στην, ακόμη δυσκολότερη τότε το 2008, περίπτωση του AIDS.

Κάθε φορά που οι «Ζακ» θα είναι στο προσκήνιο σίγουρα τα πράγματα θα πηγαίνουν προς το καλύτερο γιατί οι κοινωνίες έχουν ανάγκη απο σύμβολα προκειμένου να κατανοήσουν τα αυτονόητα.»

Πώς βλέπει κανείς σήμερα, υπό το πρίσμα της τραγικής κάτάληξης του Ζακ, κάθε υλικό που θυμίζει τον ελεύθερο λόγο του και την ακέραια υποστήριξη του των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ισότητας όλων;

Υπάρχουν άνθρωποι που με τον τρόπο τους στιγματίζουν τα πράγματα. Δυστυχώς με τον Ζακ συνέβη κάτι αποτρόπαιο (που μακάρι να μην συνέβαινε) και που έμελλε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλά, κυρίως όμως για την ίδια την ποιότητα της κοινωνίας μας και τον τρόπο που λειτουργεί. Δυστυχώς το κακό υπάρχει μέσα στον άνθρωπο και οι περισσότεροι δεν έχουν τον τρόπο να το δαμάσουν. Με την πρώτη ευκαιρία το εκδηλώνουν με αγριότητα και φυσικά περισσότερο αποτελεσματικά απέναντι στον ανίσχυρο. Κάθε φορά που οι «Ζάκ» θα είναι στο προσκήνιο σίγουρα τα πράγματα θα πηγαίνουν προς το καλύτερο γιατί οι κοινωνίες έχουν ανάγκη απο σύμβολα προκειμένου να κατανοήσουν τα αυτονόητα.

Πόση σημασία έχει να παραμείνει ο Ζακ «ζωντανός» στη μνήμη όλων;

Σημασία έχει να μείνει ο Ζακ στην μνήμη των ανθρώπων σαν ολοκληρωμένη προσωπικότητα και όχι σαν καρικατούρα, όπως, ακόμη και με εύσχημο τρόπο, επιδιώκουν να τον πουλήσουν τα μέσα επικοινωνίας. Αν όχι όλα, τα περισσότερα. Η συνέντευξη αυτή είναι το άλλο μισό, συμπληρωματικό, της κυρίαρχης πλέον εικόνας του Ζακ.

Ζακ Εικόνα από το Athens Pride 2019 αφιερωμένο στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Ολοι σήμερα βλέπουν, ακούν και τραγουδούν το «Αλλιώτικο Παιδάκι» του Παύλου Παυλίδη