Buzz

«Μια τρελή ελληνική εποποιία»: Το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα στις γαλλικές αίθουσες

στα 10

Το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα μόλις βγήκε στις γαλλικές αίθουσες. Κι εμείς χαιρόμαστε με όσα βλέπουμε στον Τύπο!

«Μια τρελή ελληνική εποποιία»: Το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα στις γαλλικές αίθουσες

Λίγο μετά την επίσημη πρεμιέρα του «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα στο Un Certain Regard του φετινού Φεστιβάλ Καννών, λίγο πριν το ραντεβού με το ελληνικό κοινό το φθινόπωρο, η ταινία κάνει, σήμερα, Τετάρτη 18 Ιουνίου, το άνοιγμά της στη Γαλλία, την πρώτη χώρα όπου το «Xenia» θα προβληθεί στις αίθουσες, σε κάτι παραπάνω από 50 σινεμά σ’ όλη τη χώρα. Τι έχουν ακούσει και διαβάσει οι Γάλλοι γα το φιλμ, τι γράφει η κριτική, τι παρουσία έχει το «Xenia» για την έξοδό του από την Pyramide Distribution, μια από τις πιο αποτελεσματικές γαλλικές κινηματογραφικές εταιρείες της εποχής; Μια μικρή «βόλτα» στο Παρίσι δίνει τις απαντήσεις κι είναι παραπάνω από ευχάριστες! Πάρτε παρακάτω μια γεύση απ’ το τι έγραψε ο γαλλικός Τύπος για το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα κι αναμείνατε νεώτερα.

xeniaaffiches

Libération Η λέξη «Ξενία» στα ελληνικά σημαίνει φιλοξενία. Αλλά στην ελληνική ψυχή, αναφέρεται επίσης και σε μια αλυσίδα ξενοδοχείων που κατασκευάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’60. «Xenia» είναι και ο τίτλος της τέταρτης μεγάλου μήκους ταινίας του Πάνου Χ. Κούτρα, που νωρίτερα μας ενθουσίασε με την «Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά» του (2000) και, κυρίως, με τη «Στρέλλα» (2009), ιλιγγιώδη διατριβή στην πατρική αγάπη. Καλωσήλθατε, λοιπόν, στο Koutras Palace Hotel που, στο κατώφλι της αφήγησής του, μας υποδέχεται εξαιρετικά φιλόξενα, προτείνοντας ν’ αφήσουμε στην είσοδο τη βαλίτσα μας με τις βεβαιότητες και τα δισάκια με τις προκαταλήψεις. […] Βλέποντας την ταινία, μας έρχεται να πετάξουμε πολύ ψηλά, πάνω στ’ αστέρια, ό,τι συνηγορεί στο να μας μειώσει, να μας ταπεινώσει, να μας εκλογικεύσει. Ο Ομηρος ενάντια στους φασίστες, η Χαραυγή με τα ρόδινα ακροδάχτυλα ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Ενα έντιμο στήριγμα, μια έξοχη πολιτική πρόταση.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Libération εδώ

Les Inrockuptibles Μια θαυμαστή ποπ εποποιία για την Ελλάδα: η παρωδία, τελευταίος χώρος ελευθερίας. […] Με μια ξεκάθαρη ποπ πρόθεση, η ταινία απελευθερώνεται αμέσως από κάθε ίχνος φετιχισμού ή σαχλαμάρας. Είναι μια ταινία επική. Μέσα στη γοητευτική αύρα μιας «νέας ελληνικής οδύσσειας», το «Xenia» εκπληρώνει περήφανα το στόχο του: ν’ ανακαλύψει, μέσα από ένα κωμικό ντελίριο, τον πυρήνα των αγνών κι ελεύθερων συναισθημάτων, που αποτελούν τον τελευταίο κινητήρα της ζωής μας μέσα στο γενικό οχετό και την αλήθεια της ανθρώπινης ποπ κουλτούρας «μετά τον Ομηρο». Κινητήρα επικό μιας νεότητας που τρέφεται από την παγκόσμια μυθοπλασία.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Les Inrockuptibles εδώ

Télérama Μελόδραμα, ή τραγωδία, σύμφωνα με την τοπική σπεσιαλιτέ αλλοτινών καιρών; Αντιθέτως: μια ιστορία ενηλικίωσης γεμάτη ενέργεια, ξεγνοιασιά και αυτοπεποίθηση, όπου η αδελφική αγάπη και το θράσος της εφηβείας θριαμβεύουν ενάντια σε κάθε εμπόδιο. Κι όλα αυτά χάρη στο αφηγηματικό ταλέντο του Πάνου Χ. Κούτρα, του οποίου η τέταρτη ταινία είναι η πιο δεξιοτεχνική κι η πιο ανοιχτή.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Télérama εδώ

Le Figaro To «Xenia» είναι σκέτο ποίημα. Ανάμεσα στα ευχάριστα της εβδομάδας, λατρέψαμε τα δυο αδέρφια της ταινίας. [...] O Οδυσσέας δεν έχει πια σπίτι, αλλά έχει τουλάχιστον έναν αδελφό. Κάτι που ο Ομηρος δεν θα είχε σκεφτεί ποτέ να κάνει.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Le Figaro εδώ, εάν είστε συνδρομητές

La Croix Αυτή η εκτροχιασμένη, ευαίσθητη και συγκινητική κωμωδία μαρτυρά τη ζωντάνια ενός ελληνικού σινεμά που διαθέτει λίγα μέσα αλλά φέρνει όμορφες υποσχέσεις. […] Ενα road movie με τα πόδια, προσφέρει στο σκηνοθέτη την ευκαιρία να σκιαγραφήσει με απαλές αλλά ζωντανές γραμμές το πορτρέτο μιας σύγχρονης Ελλάδας φθαρμένης, αποπροσανατολισμένης, τις οποίας η παράδοση της φιλοξενίας έχει ηττηθεί από τη βίαιη άκρα δεξιά. […] Αυτή η πικρή γεύση εξισορροπείται από την ενέργεια μιας ταινίας θεότρελλης, γενναιόδωρης, πολυλογούς, χρωματισμένης με την αλμοδοβαρική πληθωρικότητα, ενισχυμένης από τις επιτυχίες της Ιταλίδας τραγουδίστριας Πάτυ Πράβο.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της La Croix εδώ

Le Monde Το «Xenia» είναι μια ταινία χωρίς σοβαροφάνεια που επικαλείται των αγνότερων συναισθημάτων των θεατών της. Αντί για μια άσκηση στην ειρωνεία, ο σκηνοθέτης και οι πρωταγωνιστές της προκαλούν το κοινό σε μια σειρά από ακροβατικά, πανέτοιμοι να εκμαιεύσουν ένα δάκρυ ή ένα χαμόγελο.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Le Monde εδώ

Premiere Ευλογημένο από τα φτερά του "Donnie Darko" και της "Νύχτας του Κυνηγού", το "Xenia" ακροβατεί με αρμονία ανάμεσα σε όλα τα είδη των ρήξεων και στην αναζήτηση της ταυτότητάς μας, «τσιμενταρισμένο» από τους πανέμορφους χαρακτήρες των δύο ηρώων του...

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Premiere εδώ

Δείτε παρακάτω το «Xenia» στο εξώφυλλο της Libération και τη συνέντευξη του Πάνου Χ. Κούτρα στο εσωτερικό της εφημερίδας:

libe

libe2

Διαβάστε περισσότερα στην επίσημη σελίδα του «Xenia» στο Facebook.

Διαβάστε ακόμη: