Industry

Απεργία τέλος! Οι σεναριογράφοι της Αμερικής σταματούν κι επίσημα της απεργιακές τους κινητοποιήσεις

στα 10

Μετά από 148 μέρες απεργίας οι σεναριογράφων της Αμερικής κατάφεραν να έρθουν σε μια συμφωνία με την Ενωση Αμερικάνων Παραγωγών και ετοιμάζονται να επιστρέψουν από σήμερα στην δουλειά τους.

Απεργία τέλος! Οι σεναριογράφοι της Αμερικής σταματούν κι επίσημα της απεργιακές τους κινητοποιήσεις

Η απεργία του Ενωσης Σεναριογράφων της Αμερικής (WGA) τελείωσε και επίσημα.

Την 148η ημέρα της στάσης εργασίας, το διοικητικό συμβούλιο της WGA West και το συμβούλιο της WGA East ψήφισαν ομόφωνα την Τρίτη για την άρση της απεργιακής εντολής από τις 12:01 π.μ. (ώρα Ειρηνικού) της Τετάρτης, μετά από δοκιμαστική συμφωνία για νέα σύμβαση με την Ενωση Αμερικάνων Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP). Αυτό σημαίνει ότι οι σεναριογράφοι μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά από την Τετάρτη, ακόμη και πριν από την τελική ψηφοφορία της επικύρωσης.

Η ψηφοφορία για την άρση της εντολής απεργίας ακολούθησε ομόφωνες ψηφοφορίες από τη διαπραγματευτική επιτροπή της WGA, το διοικητικό συμβούλιο της WGA West και το συμβούλιο WGA East για να σταλεί η σύμβαση στα μέλη για επικύρωση. Η WGA κυκλοφόρησε επίσης το πλήρες συμβόλαιο 94 σελίδων και μια περίληψη των νέων όρων. Η συμφωνία περιλαμβάνει κέρδη σε αποζημίωση, νέα απαίτηση για ελάχιστα επίπεδα προσωπικού στις αίθουσες τηλεοπτικών σεναριογράφων, βελτίωση όρων πληρωμής για σεναριογράφους και προστασία για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία συγγραφής.

Διαβάστε ακόμα: We have a deal! Οι σεναριογράφοι της Αμερικής ετοιμάζονται να σταματήσουν την απεργία τους

wga

Σύμφωνα με τη συμφωνία της Ενωσης:

  • Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να γράψει ή να ξαναγράψει λογοτεχνικό υλικό και το υλικό που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη δεν θα θεωρείται υλικό, πράγμα που σημαίνει ότι το υλικό που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπονομεύσει την αναγνώριση ή τα διαχωρισμένα δικαιώματα ενός σεναριογράφου.

  • Ενας σεναριογράφος μπορεί να επιλέξει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης κατά την εκτέλεση υπηρεσιών γραφής, εάν η εταιρεία συναινεί και υπό την προϋπόθεση ότι ο συγγραφέας ακολουθεί τις ισχύουσες εταιρικές πολιτικές, αλλά η εταιρεία δεν μπορεί να απαιτήσει από τον συγγραφέα να χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (π.χ. ChatGPT) όταν εκτελεί υπηρεσίες γραφής.

  • Η Εταιρεία πρέπει να αποκαλύψει στον σεναριογράφο εάν τυχόν υλικό που έχει δοθεί σε αυτόν έχει δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη ή ενσωματώνει υλικό που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη.

  • Η WGA διατηρεί το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι η εκμετάλλευση του υλικού σεναριογράφων για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης απαγορεύεται από το MBA ή οποιονδήποτε άλλο νόμο.

Η ομόφωνη απόφαση για τον τερματισμό της απεργίας έρχεται δύο ημέρες αφότου οι συγγραφείς και τα στούντιο του Χόλιγουντ ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις συνομιλίες για μια νέα τριετή συμφωνία στις 24 Σεπτεμβρίου. Μετά από μια μαραθώνια συνεδρία διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές μπόρεσαν σε αρκετά βασικά σημεία της διαφωνίας τους, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργική διαδικασία, των ελάχιστων απαιτήσεων προσωπικού για τις αίθουσες σεναριογράφων και τις αμοιβές από τις διαδικτυακές πλατφόρμες.