Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2013: Δεν έχεις δει ταινία - σοκ αν δεν δεις το «Moebius» του Κιμ Κι Ντουκ

στα 10

Λογοκριμένο στη Νότια Κορέα, εκτός συναγωνισμού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας που πέρσι του χάρισε το Χρυσό Λέοντα για το «Pieta», το «Moebius» του Κιμ Κι Ντουκ βλέπεται - κυριολεκτικά - μόνο με τα μάτια κλειστά.

Βενετία 2013: Δεν έχεις δει ταινία - σοκ αν δεν δεις το «Moebius» του Κιμ Κι Ντουκ

Η απατημένη σύζυγος και μητέρα ενός έφηβου αγοριού θέλει να εκδικηθεί τον άπιστο σύζυγό της, ευνουχίζοντάς τον. Οταν δεν θα το καταφέρει, η μανία της θα είναι τόσο σαρωτική που θα τιμωρήσει με τον ίδιο τρόπο τον γιο της.

Ο,τι ακολουθεί στα 90 περίπου λεπτά της νέας ταινίας του Κιμ Κι Ντουκ είναι κάτι που πραγματικά δεν περιγράφεται με λέξεις, αλλά μόνο με εκφράσεις δυσφορίας, αποτροπιασμό του θεατή, μια αγωνιώδη προσπάθεια να μην δεις κάτι από όλα τα απεχθή που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια σου, σε έναν κύκλο απόλυτης βίας που δεν σταματάει πουθενά παρά μόνο αφού έχει ισοδεδώσει μαζί με τον όποιο θεσμό της οικογένειας και κάθε ίχνος ανθρωπιάς, ηθικής και κυρίως κάθε πεπατημένης σεξουαλικής συμπεριφοράς.

2

Πιο βίαιος από ποτέ (πιστέψτε με τα αγκίστρια στο «Νησί» ήταν απλά παιδικά παιχνίδια), με απόλυτα σαφή τον εσωτερικό τρόπο με τον οποίο χτίζει μια απεχθή αιματηρή τραγωδία χωρίς ούτε μια λέξη από τους ήρωες του και ικανός να σε κάνει να κοιτάς συνεχώς το παντελόνι σου (αν είσαι άντρας), ο Κιμ Κι Ντουκ οδηγεί στα απόλυτα άκρα την ιστορία μιας - προσοχή ακολουθεί ευφημισμός - «προβληματικής» ενηλικίωσης, χωρίς ωστόσο να απαρνείται λεπτό τις θεματικές του γύρω από την ανθρώπινη μοναξιά, τη δυσλειτουργική αγία οικογένεια και το σχήμα μιας χριστιανικής παραβολής για έναν κόσμο που δεν έχει παρά ελάχιστες ελπίδες για σωτηρία.

2

Αν έχετε καταφέρει να μην φύγετε από την αίθουσα τρέχοντας, ακριβώς στο σημείο όπου πιστεύεις πως η σοβαροφάνεια αυτού του γκροτέσκου οικοδομήματος θα το κάνει να καταρρεύσει ως μια «πρόκληση για την πρόκληση» και ακόμη μια επίδειξη ισχύος από έναν σκηνοθέτη που πλέον δεν έχει να αποδείξει τίποτα, ο Κιμ Κι Ντουκ κάνει αυτό ακριβώς που πρέπει: παραδίνεται στο ανελέητο fun, μετατρέποντας το φιλμ του σε ένα horror flick με κατάμαυρο χιούμορ και giallo αναφορές σοκ που σε παρασέρνει απνευστί και εξαντλημένο από entertainment μέχρι το τέλος.

Καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να σε κάνει να ανοίξεις τα μάτια στα όσα απεχθή εικονογραφεί, ακόμη κι αν διακινδυνεύεις σοβαρά να δεις πράγματα που που υπό κανονικές συνθήκες θα απέφευγες, προστατεύοντας πεισματικά την ψυχική σου υγεία.

2

Διαβάστε εδώ για τη λογοκρισία του «Moebius» στη Νότια Κορέα και δείτε τρέιλερ και σκηνές από την ταινία, η οποία θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες από την Ama Films μέσα στο 2014.


Διαβάστε όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.